Víztisztító berendezésekkel kapcsolatos cikk jelent meg a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ) oldalán. A szövetség a kapcsolat oldalán azt írja, hogy “termék- és szolgáltatástesztekkel, körképekkel, pénzügyi és egyéb témákban megjelentetett cikkeinkkel, hasznos tanácsokkal és információkkal kívánunk hozzájárulni a megfontolt és tudatos vásárláshoz”. Ez jól hangzik, de már tudhatjuk a gyorséttermek, cukros üdítők és túlárazott műszaki kütyük óta, hogy a tudatosság a leginkább nem jellemző a vásárlásra.

A cikkben sok közhely található, de hosszú idő után az első, amelyiknek valami köze van az igazsághoz. Még mindig ha ivóvíztisztításról van szó csak az ozmózis víztisztító berendezések kerülnek előtérbe, habár az ivóvíztisztásból ezek a berendezések csupán kis szegmenst képviselnek. Ezek a berendezések ugyan a leghatékonyabbak, de e-mellett a legtöbb kérdést is vetik fel az utánuk érdeklődőkben. Sajnálatos módon csak egy bizonyos “márkát” (ÖKONET) teszteltek (de azt kettőt is), valami forrásstartaralommal bírhat ez a bejegyzés.
A víztisztító marketingről pedig csak annyit, hogy ki nem marketingezik? A kólával és mobillal együtt lesz a család, még egy pluszhitellel pedig megoldódik minden anyagi problémánk, stb… Ja és a vezetékes víz PR-ról már ne is beszéljünk, ahol tulajdonképpen arról is megakarnak győzni, hogy a vezetékes csapvíz arzéntartalma nem egészségtelen, mi több hasznos. (Erről itt talál bejegyzést) Ugye elnézhető, ha a víztisztító berendezéseket forgalmazó cégek (akik javarészt KKV-k) is marketingeznek és nem arra várnak, hogy a leendő vásárlók bekopogtatnak az ablakon. Arról a tájékoztató jellegű munkáról nem is beszélve, amire azért van szükség mert annyi ellentmondás és szakmaiatlanság kering világhálószerte. Szóval felejtsük már el a bugyuta hozzáállást! Most pedig nézzük a cikket…

Valami alakul víztisztító ügyben, de még nem az igazi!

Nem fogom pontról pontra kivesézni a cikket (amit különben itt talál) mert eléggé a régi kaptafára készült, mégis érezni benne valami változást a régi ledegradáló cikkekkel szemben. Most globálisan, de sorrendben reagálok, ami szerintem hasznos lehet a minden tudatos vásárlónak. Legalábbis azoknak, akik szeretnének jó döntést hozni egy esetleges víztisztító vásárlási helyzetben. Ilyen és hasonló cikkek olvasásánál nekem mindig “csodaváró” feelingem van és úgy érzem, hogy kicsit túllihegik ezt az otthoni víztisztítási témát. Gyakran sokat várnak ezektől a faék egyszerű szerkezetektől, habár a mikrohullámú sütő használata és lehetséges egészségügyi kockázatai sokkal több kérdést vetnek fel.
De nem terelek, most maradjunk szorosan a tárgynál, a víztisztítók és a hivatkozott cikk viszonyánál.

 

A szűrőbetét cseréjének elhanyagolása a víztisztítási minőséget jelentősen rontja!

Erre a veretes következtetésre jutott a cikk. Nos erre nem nagyon tudnék mit mondani, IGAZ! Sokszor használok hasonlatokat, hogy a víztisztítás után érdeklődők a bőrükön érezzék a szemléltetést és könnyedén tudjanak azonosulni a témával. Ez a kijelentés olyan, mintha ön 1 évig nem mosogatná el a tányérjait, poharait, evőeszközeit, viszont, minden nap használná őket (azaz szennyezné). Evidens, hogy egy idő után baktériumok kezdenek el bulizni ezeken a tárgyakon, ami cseppet sem egészséges. Nem is lehetünk meglepve ilyen esetben. Részünkről fel is hívjuk a leendő víztisztító vásárlók figyelmét, hogy csak akkor veszi hasznát ezeknek az amúgy hasznos berendezéseknek, ha folyamatosan cseréli a szűrőbetéteket és karbantartja a berendezést.

Láss csodát az általuk tesztelt berendezések esetében, amelyik berendezésnél 18 hónapig nem volt szűrőbetét csere, ott jelentős problémák mutatkoztak a vízminőség tekintetében. NANÁ!!! Én sem várom el az autóm olajszűrőjétől azt hogy 10 évig bírja. Pedig az is csak egy egyszerű szűrő. Na meg minek szűrni az olajat a kocsiban? Mert jobb mint a szűretlen. Ugye milyen egyszerű a válasz?

Tehát, ha nem tudja, vagy nem kívánja cserélni a víztisztító berendezéseben a szűrőbetéteket (vízminőség és felhasznált vízmennyiség függően), akkor NE VÁSÁROLJON VÍZTISZTÍTÓT! Ne is olvasgasson a témával kapcsolatosan, mert nem írnak sehol olyat (remélhetőleg), hogy nem kell szűrőbetéteket cserélni ezekben a berendezésekben.
Sokan azt hiszik, hogy a víztisztító berendezéseknek a fenntartási költsége magas, de nem. Tulajdonképpen a víztisztító szinte az egyetlen olyan háztartási berendezés, aminek a folyamatos használata valós pénzt takarít meg a többi alternatívához képest. Ebben a cikkben mutatom be, hogy hogyan érhet el NEGYVENSZER alacsonyabb áron tisztított és szűrt ivóvizet. Nem tettünk mást, csak egy számológéppel kiszámoltuk a költségeket. MEG FOG LEPŐDNI!

Ami viszont abszolút téves!

Nem ostorozom a cikk íróját, mert bizonyára rossz forrásokat tekintett valósnak, de ezt hasznos helyretenni. Ha egy ilyen kvalitású cikket olvas egy érdeklődő, akkor nem maradhatnak benne olyan szakmai tévedések, mint amelyek bennmaradtak ebben a cikkben. (remélhetően ez majd orvoslásra kerül) Most ezeket a hibákat egyesével érintem és közlöm a helyes megfejtést is velük kapcsolatban. Csak így alkothat helyes képet az érdeklődő! Sajnos a háztartási ivóvíztisztításra amúgy nagyon jellemző a helytelen információ.

 

Az ivóvíztisztítók elterjedt csoportjai.

Ebben a témakörben irányadó Dr. Benedek Pál és Valló Sándor – Víztisztítás, szennyvíztisztítás zsebkönyve. Ugyan a 1982-es kiadás óta sok minden változott, de még mindig nem létezik szűrőkancsós vízszűrés, hiszen az tulajdonképpen aktívszenes, vagy esetleg aktívszán+mechanikai szűrőbetét kombója. A háztartási víztisztásnál csupán kétfajta típus van. Mechanikus és kémiai szűrés. A mechanikus technológia a durvább lebegőanyagok,  ultraszűrők és az ozmózis rendszerek is. A kémiai tisztításnak az elterjedtebb típusa az aktívszenes szűrés, ami az ivóvíztisztás alapját is adják.

Ebben a témában a legfrissebb forrás a wikipedia cikke, ami alátámassza vélekedésünket.

  • Durva lebegőanyag szűrő. PP betétes.
  • Aktívszenes szűrők. Ilyen általában a csapra szerelhető víztisztító és a vízszűrő kancsó is, de vannak beépíthető változatban is.
  • Ultraszűrők. Nálunk ez a 0,01-0,02 mikronos résmérető szűrést jelenti.
  • Ozmózis víztisztítók. Valóban ez a leghatékonyabbak, de összetettségüknek köszönhetően náluk a legtöbb félreértés.

Lehetne különböző szempontok alapján kategorizálni még az ivóvíztisztító berendezéseket, de szűrésük alapján ezekbe a csoportokba érdemes. Persze a felhasználók a webáruházakban nem így látják kategorizálva a víztisztító berendezéseket, hanem felhasználási és elhelyezési tulajdonságaik szerint. Ezzel is megkönnyítjük nekik a helyes választás lehetőségét. Így a következő típusokkal találkozhatnak többnyire: asztali-csapra szerelhető víztisztító, beépíthető víztisztító, ozmózis víztisztító. Lehetnek még egyéb kategória rendszerek is.

 

Ásványi anyag kérdés az ozmózis víztisztító berendezéseknél.

Úgy néz ki, hogy ettől soha nem fogunk megszabadulni. Ha víztisztító, akkor mindenki kapásból az ozmózis víztisztító berendezésekkel példálózik. Azokkal az ozmózis víztisztítókkal, amiknek a működésének megértése ugyan nem igényel egyetemi fokozatot, de nem mindenki ért hozzá. A dolgot még az is megnehezíti, hogy a legtöbb átverés is ezeknél a berendezéseknél fordul el. Na ja, amikor a hozzá nemértés találkozik a pénzéhséggel!
Pár évvel ezelőtt volt nagy divat firtatni az ozmózis víztisztító berendezésekkel szemben azt, hogy ha megszűri a csapvízből a hasznos ásványi anyagokat, akkor az egészséges-e. Bátorkodtunk vegyész bevonásával kifejteni azt, hogy ez a feltevés hiányos kémiai alapismeretekre utal. A vezetékes csapvízből ugyanis nagyon rossz hatásfokkal tud csak felszívódni ásványi anyag, becenevén ion. A víznek ugyanis nem képessége az ásványi anyagok hatékony beépítése. Ez az egyéb táplálkozás feladata és nem a vízé. A vízzel szemben csakis az lehet a jogos elvárásunk, hogy tiszta legyen és egészséges. Az erről szóló cikkünket itt találja.
FONTOS! Ez nem az én véleményem, mert ez TÉNY! Akármennyire is bizonygatják, de erről nincs mit vitatkozni, mert nem vita kérdése az, hogy 1+1 az 2. Véleményem szerint ugyan kettő, de azért mert valóban ez a tény is! Erről a kérdésről nem kívánunk többet “vitatkozni” senkivel. Pláne nem olyan szakmai szervezetekkel, akik szerint az arzén nem jelent problémát az ivóvízben.

Örvendetes viszont, hogy talán ez az első “külsős” cikk, ami elismeri, hogy az ásványi anyagokat nem feltétlen a vízből tudjuk bevinni (nem mintha a vízből egyáltalán be lehetne vinni). Már fél sikerként értékelendő, hogy nem akarnak minden problémára/kihívásra megoldást kapni egy víztisztító berendeződéstől.

Ha pedig mindenképpen valamilyen meggyőződésünknek köszönhetően ragaszkodunk ahhoz, hogy a tisztított vízben legyenek ásványi anyagok, akkor ne az ozmózis víztisztító berendeződések közül válasszon, hanem a például egy egyszerűbb aktívszenes berendezés használata javasolt, amit esetleg egy ultraszűrővel is ki lehet egészíteni. (Ilyen például a PurePro S300K). Amennyiben mégis szeretnénk nagyobb hatásfokot és még az ásványi anyagokat is meg szeretnénk tartani, akkor vékony mezsgyeként a NANO MEMBRÁN kínál megoldást számunkra. Ez is ozmózis rendszerű, de a szűrés mérete nem 0,0001 (ami az ásványokat és az arzént is megszűri), hanem csak 0,0008, ami ezeket az anyagokat nem szűri meg. Sajnos olyan rendszer nem létezik, ami megszűri az arzént, nitrit-nitrát-ot, de az ásványi anyagokat megtartja. Ez lehetetlen!

 

Az OTH engedély sem garancia, de nem árt ha van.

Sokan azt hiszik, hogy ha egy víztisztító berendezés rendelkezik OTH engedéllyel (régebben ÁNTSZ engedélynek hívták), akkor az biztos jó. Sajnos ez sem igaz! Az OTH ugyanis az engedélyezési eljárás és tesztelés során csupán azt vizsgálja, hogy a kimeneti víz nem-e rosszabb a bemenetinél. Tehát ha akarnám, akkor egy szívószálat is elengedhetetlenék, hiszen valószínű, hogy a kimeneten nem kapnak rosszabb vizet, mint a bemeneten.
Ennek az engedélynek az ára elég borsos, ezért lehetnek olyan berendezések is forgalomban, amelyek ugyan nem rendelkeznek OTH engedéllyel, de jó hatásfokkal szűrik a vizet. ÉRDEKES!

 

Csak így tovább, de…

Ugyan tudom, hogy a cikk írója nincs rászorulva a biztatásomra, de mégis ezt teszem. Végre kijöttünk abból a gödörből ami jócskán félrevezetésektől volt közismert. Fel kell fogni, hogy a háztartási ivóvíztisztítás és az ivóvíztisztító berendezések egyszerű “gépek”, amelyek ugyanolyan fogalmakkal működnek, mint bármelyik másik otthoni berendezésünk. Hiába vannak némely esetben világmegváltó elvárásaink velük szemben, de mégiscsak egy egyszerű háztartási berendezésekről van szó.

Habár ehhez a cikkhez jelentős “szakmai” segítséget is kapott a cikkíró, azért nem feltétlen kell minden szakmától érkező információt hitelesnek tekinteni. Bizony ezek a szervezetek is tudhatnak rosszul dolgokat, akármennyire is szakmaiak és akármennyire is ez a munkájuk.
Mennyivel komplexebb lett volna a kép, ha az elterjedtebb víztisztító modelleket is szemrevételezi és nem csak a jéghegy csúcsát kiválasztani kétszer ugyanabból a márkából a cikk. Abból a márkából, amiben még a szűrőbetét sem saját gyártás, mert PurePro gyártmányú egységeket tartalmaz.

A karbantartás és a szűrőbetét csere pedig annyira evidens, hogy a mikrót be kell dugni a konnektorba. Ne álljunk tehát értetlenül az előtt, ha valamit nem tartunk karban, akkor az nem megfelelően fog működni. Pláne, ha ennek a valaminek a produktumát egyből a szervezetünkbe töltjük. Érdekes dolog továbbá az is, hogy a mobilszámla befizetését nem kell ilyen szinten sulykolni az előfizetőkbe, mert egyszerűen megértik, ha nem fizetik be havonta a csekket, akkor nem tudnak telefonálni. EVIDENS! Bizony a háztartási ivóvíztisztítással kapcsolatban is rengeteg az ilyen egyértelmű dolog, de néha hajlamosak rácsodálkozni. Ha kicseréli a szűrőbetéteket és rendszeresen karbantartja a víztisztító berendezést, akkor csodát fog látni, jól fog működni.

Sok még a svindli a víztisztítós piacon, de az ilyen és ehhez hasonló cikkek talán valamelyest közelebb hozzák az érdeklődőket a témához és segítenek válaszokat kapni a kérdésekre. Ugyan többfajta forrást elfogadhatunk információs alapnak amik eltérhetnek valamelyest egymástól, de az alapelveknek ugyan olyannak kell lenni. A tisztább az mindig jobb mint a nem tisztább. Amennyiben valaki pedig mégis fél a legtisztábbtól, akkor ne válassza azt, mert számára akkor nem az mutatkozik a legjobb megoldásnak (pl ozmózis víztisztító). Rengeteg olyan típus létezik még a hazai víztisztítási piacon, amelyek nagy valószínűséggel megoldást jelentenek bármely REÁLIS fogyasztói igényre.

Egy konkurensnél olvastam azt, hogy a “víztisztítás a jövő üzlete“, vagy valamilyen hasonló. Ezzel maximálisan csak egyetérteni lehet. 100 évvel ezelőtt még nem volt háztartási mosógép, mára pedig annyira elterjedt és egyértelmű, hogy még állami támogatást is lehet rá igénybe venni. Pedig árammal megy és még mosószert is kell venni, meg öblítőt, meg fehérítőt, meg színfogót és még Calgont is. Ja, és sok helyet is foglal. Amennyiben a megszokott háztartási berendezésekkel szemben sincsenek IRREÁLIS elvárásaink, úgy szerencsétlen víztisztítókkal szemben se legyenek.

Tudható, hogy a víztisztító berendezések hasznos kiegészítői a háztartásunknak. Vigyázni kell azonban, hogy megfelelőt és megbízható helyről válasszunk! Biztosak vagyunk benne, hogy berendezés kínálatunkban megtalálja ön is a legmegfelelőbbet.