Oldal kiválasztása

Van az úgy, hogy ember/család életében elérkezik az a pillanat, amikor víztisztító berendezést szeretne otthonra. Tisztább lesz a vezetékes víz és ez nagyon jól hangzik. Ha már víztisztítás akkor nem árt körüljárni a leggyakoribb felvetéseket a víztisztítással kapcsolatban, ami segít tisztán látni és jobban választani a víztisztító berendezések kínálatában.

 

Víztisztító, vagy ivóvíztisztító?

Mit is nevezünk víztisztítónak? Víztisztító tulajdonképpen az a szűrőegység, vagy szűrőegységekből álló rendszer, amit ha a megtisztítandó víz útjába teszünk, akkor a kimeneti részén valamilyen paraméterezés szerint (szennyeződés) jobb minőségű vizet kapunk. Persze szakszerűbben is definiálni lehetne ezeket a termékeket, de tulajdonképpen a víztisztítók ennyire egyszerűek. A kimeneti víz valamilyen paramétere jobb mint a bemeneti.

 

the-home-vector_GJgllxDu_L

 

Két fő terület a háztartási víztisztításban.

Az első nagy terület (ha nem a legnagyobb) az úgynevezett központi víztisztító berendezések. Ezek a teljes ingatlan víztószűrésére alkalmasak. Általában mechanikus és aktívszenes szűrőegységekből sorba kötött berendezésről van szó, ami elnagyoltan tisztítja a bemeneti víz minőségét. Ezt azért is tudja elvégezni, mert közvetlenül az ingatlan vízbeállására van kötve első elem ként.

A második, kissé kisebb (specifikusabb) terület az otthoni víztisztításban az ivóvíztisztítás, azaz az ivóvíztisztító berendezések. Ezek a berendezések nem a teljes ingatlan vizét szűrik meg, hanem csak és kizárólag az ivóvízét. Elhelyezésük ezért értelemszerűen a vízvételi ponton van, ami általában a konyhapult magasságában van. Természetesen az ivóvíztisztítókon belül is van több kategória, de most elégedjünk meg ennyivel. Fontos megjegyezni, hogy az ivóvíztisztító berendezések mikrobiológiailag szennyezett vízre nem használhatóak (ELVILEG), tehát csak vezetékes vízhálózaton alkalmazhatóak. Persze tudható, hogy az ozmózis víztisztítók mindent megszűrnek a vízből (MINDENT), tehát jó hatásfokkal alkalmazhatóak ilyen vizekre is, viszont ennek a gyakorlati megvalósításáért a vásárló vállalja a felelősséget.

Van még egy kakukktojás kategória az otthoni víztisztításban/vízszűrésben, mi több, vízkezelésben. Ide tartoznak a zuhanyszűrők, amelyeket mint a név is utal rá, a zuhany gégecsövére kell felhelyezni. Ilyen kakukktojás még a mosogatógépek vélelmére szolgáló, polifoszfát töltetű mosógép lerakódásgátló. Tehát ebben a kategóriában olyan termékeket találunk, amelyek közvetlenül az igénybevétel helyén fejtik ki hatásukat (mosogatógépnél, zuhanynál).

Mi lehet az ideális vízszűrő bekötés a háztartásban?

Most bemutatom azt a sorrendet, ami szerintünk megfelelő védelmet jelent az egész háztartási víz és ivóvízbiztonságára. A sorrend természetesen fontos.

  1. 100 mikronos mechanikus leöblítőcsapos szűrő (ez közvetlenül az ingatlan vízbekötésére).
  2. Ozmózis ivóvíztisztító berendezés. Ebből a PurePro 105 modellt javasoljuk (ez a mosogató alá).
  3. Cserélhető betétes zuhanyszűrő, amit közvetlenül a zuhany gégecsövére kell helyezni.
  4. Mosógép lerakódásgátlót értelemszerűen a mosógép bementi vizére kell felhelyezni. Ez alkalmazható még mosogatógépek esetében is, hiszen mind a kettő berendezés 3/4″-os bekötéssel rendelkezik.

Ezekkel a víztisztítási termékekkel nagyban hozzájárultunk a biztonságos víz és ivóvíz ellátáshoz.

error: Content is protected !!