Direkt nem arról írunk, hogy megéri-e víztisztítót vásárolni, mert első utánagondolásra egy akármilyen víztisztító vételára nagyobb mint egy üveg ásványvízé. Na ez a számolás totálisan bugyuta, viszont e helyett fontos lehet az, hogy ezeknek az ivóvíz ellátási alternatíváknak milyen a fenntarthatósági költsége. Ebben a bejegyzésben szembeállítjuk az elterjedt (instantabb) ivóvíz ellátására szolgáló lehetőségeket a víztisztító berendezésekkel. MEG FOG LEPŐDNI!

Sok mítosz kering a háztartási víztisztítással és személy szerint a víztisztító berendezésekkel kapcsolatban, de a legnagyobb tévhit az, hogy ezeknek a berendezéseknek a fenntartása drága. Ez annyira nem igaz, hogy ha valamiért vásárolni akar valaha víztisztítót, akkor az az legyen, hogy NAGYSÁGRENDEKKEL OLCSÓBB a fenntartása, mint bármelyik másik ivóvíz-ellátási alternatívának.

Hiába van valaminek jó ára (azaz olcsó), ha annak a fenntarthatósága nem kifizetődő. Most nem megyünk bele a minőségi problémákba, kizárólag anyagi oldalról járjuk körül ezt a problémát…

Ami biztosan nem ári meg önnek sem!

A ivóvíz ellátásra elterjedten másfél alternatívát használnak. Már nem egyet, de még nem is kettőt. A leginkább elterjedtebb még mindig a palackos ásványvíz, vagy valami műanyag palackba töltött valamilyen víz és a vízszűrő kancsó. Míg a régebben kristályvíznek emlegetett hurcolós víznek nagyobb a múltja, a vízszűrő kancsók is jócskán beégtek a tudatalattiba. Ez egy olyan kancsó, amivel meg lehet szűrni a vizet és az jobb lesz. Ugyan azt nem értjük, hogy ezekkel szemben miért nincs olyan előítélet, mint a víztisztító berendezésekkel szemben, de most csupán a pénzügyi szempontól vizsgáljuk a kérdést.

A poént nem lelőve, készítettünk egy táblázatot, amin vizuálisan láthatja, hogy milyen megoldások vannak jelenleg a háztartási ivóvíz ellátással kapcsolatban és ezeknek a “megoldásoknak” milyen költsége van egy évre vetítve.
Példánkban egy 4 fős háztartást vettünk alapul, ahol naponta 4 liter ivó és főzővíz kerül felhasználásra fejenként. Ebben természetesen benne van az a vízmennyiség amit megiszunk, de az is, amiből a kávét, vagy a teát készítjük.

víztisztító szűrőbetétköltségek

Minimum árakkal számolva. Eltérő áron vásárolt termékek esetén is a nagyságrendek jól láthatóak.

A fenti képen az látható, hogy a legelterjedtebb “ivóvíz megoldás” a legköltségesebb. Literenként 40.-Ft-os költséggel számoltunk, ami 2016-ban reális a a palackos vizeknél. Így azt láthatjuk, hogy 240.000.-Ft-ot költ el egy 4 fős háztartás a palackos vízre. Vannak olcsóbb, de vannak drágább palackos vizek is. A 40.-Ft/liter egy középérték.
A táblázatból kimaradtak viszont a palackos szekcióból az üdítők és egyéb egészségesnek hitt (de nem az) gyümölcslevek is. Biztosan tudható, hogy nagyon sok háztartás esetén ezekből napi szinten 2-4 liter is elfogy, ami havi szinten 15.000.-Ft. Ez egy évben 180.000.-Ft-ot tesz ki. Ugyan nem ivóvíz, de ezzel is fontos tisztában lenni a nagyságrendek vizsgálatánál.

Második oszlopban az esztétikus kivitelű és leginstantabb víztisztító/vízszűrő eszközt találjuk, ami a vízszűrő kancsó. Ezeknek a betéteknek általában 150 literes a kapacitása és darabjuk 2200.-Ft-ba kerül. Tehát a 6000 literes éves felhasználáshoz 40 darab ilyen vízszűrő patront kell vásárolni. Ez 88.000.-Ft! Ennél a terméknél már tettünk valamit az ivóvíz minőségének javításáért, de szembesülnünk kell, egy elég csinos összeggel. Az biztos, hogy jobban megéri, mint a palackos ásványvíz.

A harmadik oszlopban egy egyszerű asztali víztisztító berendezés fenntartási költségét látjuk. Víztisztítók esetében ezeknek a típusoknak az üzemeltetése/szűrőbetét cseréje a legolcsóbb. Ha a tényleg csak az ár számít és a legolcsóbban akarja megoldani az otthoni víztisztítást, akkor ezek a berendezések a mutatkoznak a legjobb választásnak az ön számára. Itt a szűrőbetét kapacitása 6000 liter. Egy ilyen szűrőbetét ára, ami egész évben szűri a vizet 6000.-Ft.

Negyedik oszlopban a legnagyobb fejlődést (kínálat/eladás) mutató beépíthető víztisztítók találhatóak. Ezek még nem ozmózis rendszerűek, csak beépíthetőek és általában többfázisú (szűrőegységes) vízszűrést biztosítanak.

Mennyibe kerül egy liter víz?

A járulékos költségeket nem is vettük figyelembe az ásványvíznél, de még így is meghökkentő az eredmény. Ugyan a vízfogyasztási szokásokkal lehet vitatkozni, de a konkrét Forint/liter árral nem. Ez nagyon száraz dolog és tényként kell kezelni.

Ezen a képen az látszik, hogy a palackos ásványvíz esetében költjük a legtöbbet az ivóvízre, ami 40.-Ft literenként. Második oszlopban látható vízszűrő kancsók esetében is 15.-Ft-ba kerül 1 liter megszűrt ivóíz.
Az asztali víztisztítók esetében a legkisebb a szűrt és tisztított ivóvíznek a literköltsége, hiszen itt csak 1.-Ft-ot kell számolni a szűrőbetétre. A beépíthető víztisztító berendezések esetében pedig 1,5.-Ft az egy liter több-fázison megszűrt ivóvíznek a költsége. A legnagyobb biztonságú háztartási ivóvíztisztító berendezés (ozmózis víztisztító) által előállított szűrt víznek a költsége sem éri al a 2.-Ft-ot literenként.

Játék a számokkal és a nagyságrendekkel.

Persze, joggal mondhatja bárki, hogy ő tud 20.-Ft-os ásványvíz literárat és tud olyan víztisztítóról, aminek a éves szűrőbetétcseréje 30.000.-Ft-ba kerül. Lehet, hogy a vízszűrő kancsóba is lehet venni ezernyolcért szűrőbetétet és így tovább. Lehet. Mi ezeket az árakat ismerjük és úgy gondoljuk, hogy jelenleg ezek reális árak. Akik számológéppel a kezükben bogarásszák át ezt a bejegyzést, azoknak egy kis meglepetéssel készültünk a cikkünk végére.

Nézzük meg úgy ezeket a költségeket, hogy az ásványvíz és a vízszűrő kancsó összköltségét megfelezzük, míg az összes víztisztító berendezésnek a megduplázzuk a szűrőbetét árát.

Így már csak 120.000.-Ft-os ásványvíz és 44.000.-Ft-os vízszűrő kancsó költséggel kell számolni. Mennyivel jobban hangzik, de sajnos ez csak fikció.
A másik oldalon asztali víztisztítóknál kemény 12.000.-Ft-ra emelkedett a költség, míg a beszerelhető modellek esetében ez 18.000.-Ft. A háztartási ivóvíztisztítók királya és a legbiztonságosabb ivóvizet szűréssel készítő ozmózis víztisztító berendezések éves költsége pedig 22.000.-Ft-ra növekedett csupán. Ugye nem felejtettük el, hogy szumma négyszeres ingadozással számoltunk. Ezzel jelentősen kimerítettük a valósan számolás fogalmát és az árbeli ingadozásokra is adtunk. Ebben már benne van az is, hogy a sarki BÖBE ABC-ben az Erzsikének leesett a kocsiról 20.-Ft/literes ásványvize van okosban. Tehát nem érdemes számológéppel szűrözni a fenti táblázatokon, mert a nagyságrendek jól láthatóak még irreális számoknál is. Akárhogyan és akárhonnan számolunk és akármennyire is szűrözünk, de az ivóvíztisztító berendezések kerülnek ki ebben is győztesnek.

Fontos azt is megjegyezni, hogy most csak ugyan csak az anyagi résszel foglalkoztunk, de mégis a legfontosabb értékünk az időnk. A víztisztító berendezések bizony rengeteg időt takarítanak meg, mind ezt úgy, hogy olcsóbb is az üzemeltetési költségük, mint elterjedtebb vetélytársaké.

Megcáfoltuk ebben a bejegyzésben, hogy a víztisztító berendezések fenntartása költséges. Természetesen kiadással jár a szűrőbetétek megvásárlása, de ez így is több nagyság-rendel olcsóbb mint az ásványvíz és a vízszűrő kancsó esetében. Nézze meg ivóvíztisztító berendezés választékunkat és takarítson meg ön is sokat használatukkal.