Oldal kiválasztása

Milyen víztisztítót vegyek és milyen víztisztítót válasszak. Melyik lenne a nekem megfelelő víztisztító berendezés? Ezt a kérdést rengetegszer halljuk (vagy olvassuk) minden nap. Erre a tulajdonképpen egyszerű kérdésre nincsen jó válasz, mert eltérő igények és elvárások mutatkoznak meg ebben a témakörben is. Azaz nem kell a legfejlettebb víztisztító, ha csak a klórt és lebegőanyagokat szeretnénk kiszűrni a vízből. Illetve nem elég a sima aktívszenes vízszűrés, ha a lakóhelyünkön a nitrit-nitrát okoz jelentős problémát (az arzénról nem is beszélve).

 

Valakinek nem tudunk tanácsot adni mi sem.

Mielőtt azt hinné, hogy kereskedőként azt vágom rá, hogy a legdrágábbat, vagy a drágák egyikét, nagyon téved! Egy rosszul kiválasztott víztisztító berendezés ugyanis megkeserítheti a vásárló mindennapjait, pedig pont azért találták ki, hogy megkönnyítse. Ebben az esetben nekünk sem lehet jó érzésünk, hiszen nem pusztán a háztartási víztisztítókból lesz kiábrándulva, hanem a mi szakértelmünket is megkérdőjelezi, ami nem szolgáltunk rá.

Vannak olyan megkeresések is, ahol az az igény, hogy egy víztisztító berendezés az egész ház vizét tisztítsa meg teljesen és az sem baj, hogyha a vízkövet is megszünteti. Habár létezik ilyen berendezés (ipari ozmózis rendszer), de háztartási viszonylatban nem ajánlatos, mert ugye ipari…

Minden vásárlásnál mérföldkő a döntés pillanata. Természetesen tudjuk azt is, hogy senki sem akar víztisztító berendezést vásárolni, hanem pusztán tiszta, vagy tisztább ivó és főzővizet szeretnének otthonra. Tudjuk azt is, hogy ezek a víztisztítási termékek nem olyan impulzívak mint a legújabb mobiltelefon, vagy tablet. Természetesen tisztában vagyunk azzal is, hogy hazánkban szinte mindenki vegyészmérnök, vagy mérnök, aki sokkal jobban tud mindent ebben a témában.
Ezt leszámítva szeretnénk most segítséget adni azoknak, akiknek már megfordult a fejébe az, hogy víztisztítót vásárolnak otthonra, mert szeretnének rengeteg macerától megszabadulni (pl ásványvízcipelés).

 

Mégis, milyen víztisztítót vegyek?

Hosszú évek óta a víztisztító berendezéseket mi három fő csoportba osszuk (amiről majd kiderül, hogy nem is annyi…) az egyszerűbb választás végett. Most nézzük át őket sorban:

 

Asztali, csapra szerelhető víztisztító

Ez a víztisztító berendezések belépő szintje. Jellemzően a mosogatócsapra kell felhelyezni egy útváltó csapocskát, aminek a segítségével választhatjuk i, hogy mosogatni, vagy tiszta vizet fogyasztani akarunk. Tehát nem kell le-fel szerelni a berendezést minden alakalommal. A vízszűrő egység a mosogató mellett, a pulton kap helyet (innen az elnevezése).

Vízszűrése javarészt az aktívszénre támaszkodik. Léteznek osztott szűrők is (STO), de elterjedtebbek a GAC aktívszenes szűrőbetétek. Részünkről az osztott szűrőket (STO) preferáljuk már, mert a hosszú évek tapasztalata ezt diktálja. Ebből a termékkategóriából is léteznek több lépcsős rendszerek. Második egységként a mechanikai szűrést szokták finomítani, ezért egy 5 mikronos szűrőbetéttel toldják meg a víztisztítót. Háromfázisú asztali víztisztító is van (PurePro CT3000), amiben 2 darab aktívszenes szűrőbetét mellett van egy 5 mikronos mechanikai szűrő.

Előnye: Mivel belépő szintet képviselnek, ezért az áruk és a fenntartásuk rendkívül kedvező.
Hátránya: Helyet foglal a pulton, valamint mosogatócsapon lesz egy útváltó, ami lehet , hogy valakinek nem tetszik. Habár ezt az AQUAPHOR MODERN víztisztító berendezéssel kivédhetjük. Nem bővíthető.
Véleményem: Ezek a víztisztító berendezések a klór eltávolítására alkalmasak főképp. Ez már tulajdonképpen fél siker a háztartási vezetékes víz tisztításában. Tehát, ha Önt csak a víz kellemetlen íze (klórból eredő) zavarja, akkor talán el kellene gondolkodnia egy ilyen berendezés vásárlásán. Itt találja az asztali, csapra szerelhető víztisztító kínálatunkat.

 

Beépíthető víztisztító

Ezek a víztisztítók már nem a pulton, hanem a mosogató alatt kapnak helyet. Vízbetáplálásuk a mosogatócsapot (vagy mosogatógépet) is ellátó vízbekötésről történik. Tulajdonképpen nem is látjuk a vízszűrő egységet, csak azt, hogy a mosogatóba már nem egy, hanem kettő csaptelep van. Maradt a régi mosogatócsap és mellette kap helyet (12-es furat segítségével) a víztisztító saját kerámiabetétes csaptelepje.
Ez a kategória vált napjainkban a leggyorsabban fejlődő víztisztító termékkategóriává. Még nem ozmózis víztisztító, de már nem asztali vízszűrő rendszer. Ez az elhelyezés (pult alatti) és a jól bővíthetőség teszi olyan érdekessé ezeket a berendezéseket és támasszák alá piaci térnyerésüket a többi víztisztító berendezéssel szemben.

Vízszűrése nagy részben az aktívszénre támaszkodik, ami az esetek többségébe mechanikus szűrőegységgel (5 mikronos PP) van kiegészítve. Általában a többlépcsős modellek vannak elterjedve, ahol a vegyi (aktívszenes) és a mechanikai vízszűrés is meg van8 oldva. Az elejtettebb modellek már alapból két aktívszén és egy 5 mikronos szűrőt is tartalmaznak (PurePro S300). Érdemes elgondolkoznia itt a szűrési résméret csökkentésén kapilláris membrán segítségével (ultraszűrés), ami jelentősen növeli a víztisztító berendezés hatékonyságát. Ilyen például a PurePro S300K, ahol a „K” a kapilláris ultraszűrőt jelent, ami 0,02 mikron szűrési résméretet biztosít. Érdekes még ebben a kategóriában a Puricom FT-LINE 3 víztisztító, ami esztétikus elrendezésével már ultraszűrést is biztosít. A beépíthető kategória veteránjai az AQUAPHOR berendezései ami az egylépcsős AQUAPHOR SOLO és a többlépcsős AQUAPHOR CRYSTAL nevet kapták. Ezek a berendezések speciális aqualen-el vannak ellátva, ami hatékonyabb mint a sima aktívszén.

Előnye: Beépíthetősége miatt bővíthető akár kapilláris membránnal, vagy egyéb kiegészítőkkel (pl UV lámpa). Saját kerámiabetétes csapteleppel rendelkezik. Esztétikusan elrejtett a vízszűrő egység a mosogató alatt.
Hátránya: még nem ozmózis víztisztító, de már emelt költségek a szűrőbetétek cseréjénél.
Véleményem: Ha valaha valamilyen aggálya is volt a háztartási víztisztító berendezésekkel kapcsolatban és egy jó ár/érték arányú víztisztítót keres, akkor ebből a kategóriából választ. Itt találja a beszerelhető víztisztító kínálatunkat.

 

Ozmózis víztisztító

Tulajdonképpen eredetileg fordított ozmózis víztisztító, vagy ozmózisos víztisztító, de az ozmózis víztisztító terjedt el leginkább. Ez a víztisztító kategória veti fel a legtöbb kérdést és esetlegesen aggályt a „hozzáértők” között. Tulajdonképpen mindent kiszűr a vezetékes vízből, ami nem tiszta és biztonságos. Mondom MINDENT!!! Azt ugye nem kívánhatjuk egy 0,0001 mikronos szűrőtől, hogy az arzént meg a nitrit-nitrátot megszűrje, viszont a nagyobb kalciumot és magnéziumot meg benne hagyja. Nem ülnek benne manócskák, akik ezt kiválogatják.

Az ozmózis víztisztítókat további két csoportra oszthatjuk.

  1. Tartályos ozmózis víztisztító
  2. Átfolyós rendszerű tartály nélküli ozmózis víztisztító

A tartályos ozmózis víztisztítók először egy általában 12 literes víztartályban gyűjtik a megtisztított vizet és onnan csapolhatjuk saját kerámiabetétes csaptelep segítségével. Ezek az ozmózis víztisztítók nagyon nyomásérzékenyek, tehát ha nem áll rendelkezésünkre legalább 3,5 BAR vezetékes víznyomás, akkor nyomásregesítő motorral ellátott ozmózis víztisztítót kell választani. Később is lehet nyomsáregesítő szettet feltenni a meglévő ozmózis víztisztítóra, viszont ez legalább kétszer drágább, mintha az elején jól választottunk volna.

Az átfolyós rendszerű, tartály nélküli víztisztítók az ozmózis víztisztító berendezések prémium kategóriája. Itt a vízszűrés valós időben történik, tehát akkor amikor elkezdjük csapolni a vizet. Ez a kapacitást mi két darab párhuzamosan kötött 200GPD-s kapacitású membránnal érjük el, ami hozzávetőleg 0,6-0,8 liter/perces csapolási sebességet garantál. Mivel itt nincsen víztartály, ezért kisebb helyekre is befér.

A tartályos ozmózis víztisztító rendszerből mi a legklasszikusabb modellt ajánljuk, ami az ozmózis víztisztító 105, ami a PurePro gyár legkeretesebb ozmózis víztisztító modellje. Ha nem áll rendelkezésre legalább a 3,5 BAR vezetékes víznyomás, akkor ugyanennek a modellnek a nyomásrásegítős fajtáját kell választania ami az ozmózis víztisztító nyomásrásegítő motorral 105. Átfolyós modellből mi a régóta bevált és hiba javított PurePro 800DF et preferáljuk.

[notification type=”notification_warning”]FIGYELEM! az ozmózis víztisztítók területen tevékenykedik a legtöbb csaló és házaló cég. Ezért fontos, hogy szakértőktől rendeljen ilyen berendezést.[/notification]

error: Content is protected !!