Ez a kérdés eléggé slágerlistagyanús ha víztisztító berendezésekről van szó. Erre a kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni, pedig a felhasználók és a víztisztítás után érdeklődők számára nagy jelentőséggel bíró kérdés. Tulajdonképpen jogos igényük, hogy megtudják, hogy egy víztisztító berendezésbe mikor kell szűrőbetétet cserélni. Azonban erre válaszolni korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek gondolhatnánk.
Ebből a cikkünkből megtudja, hogy mikor kell szűrőbetétet cserélni a víztisztító berendezésben és azt is, hogy miért nem tudjuk megmondani ezt pontosan.

Na most akkor mi van ezzel a víztisztító szűrőbetét kérdéssel? Meg tudjuk mondani, vagy nem tudjuk megmondani, hogy mikor kell szűrőbetétet cserélni abban a nyavalyás víztisztítóban?

Mint tudjuk, egy tökéletes világban nem feltétlen lenne szükségünk víztisztítókra. Mi több, egy tökéletes világban sok mindenre nem lenne szükségünk, de háztartási víztisztításra aztán végkép nem. Hogy mi köze van a tökéletes világnak a szűrőbetét cseréhez? Eléggé sok! Egy tökéletes világban ugyan nem lennének szennyeződések a vezetékes vízben, de ha mégis, az mindig ugyanaz lenne, ugyanakkora mértékben és ugyanakkora nyomás mellett.

Most nézzük meg, hogy miért nincs ember a földön (mármint a felkészültebbek között), aki a nyakát merné tenni egy víztisztító szűrőbetét kapacitásáért.

 

A változók változnak, pláne a víztisztításban.

Rossz szokásuk a változónak, hogy nem mindig ugyanazok az értékük. Értelemszerűen ezért hívják őket változóknak és ezt ők komolyan is veszik, tehát változnak. Egy egyszerű példákkal fogom ezt szemléltetni. Mindegyik példa már előfordult a praxisunkban, tehát nem fikció.

Adva van egy háztartás, ahol a legnagyobb problémát a vezetékes vízellátásban jelenlevő KLÓR okozza. Elhatározza a házigazda, hogy beszerez egy asztali víztisztító berendezést, ami nagyszerűen megszűri a klórt, hiszen a szűrőbetétjében aktívszén van. Meg is rendeli  STO SILVER asztali víztisztító berendezést, ami az aktívszénen kívül tartalmaz 5%-os KDF töltetet és ezüst impregnált réteget is. Ennek a berendezésnek a szűrőbetét kapacitását a gyártó 3000 literben adta meg.
FONTOS! Ezt azt jelenti, hogy maximum 3000 liter vezetékes víz megszűrésére ajánlja a gyártó ennek a betétnek a használatát. Tehát a kapacitásértékek a víztisztításban minden esetben maximált értéket jelentenek.
Használja a kedves vásárló a berendezést, de egy hét múlva jelzi, hogy a szűrőbetét csak eddig bírta, mert újra érezni a klórt a víztisztító után. Ez eléggé kellemetlen, hiszen azt állítottuk, hogy 3000 liter vizet megtisztít ez a vízszűrő betét, de még csak 100 litert szűrtek meg vele. HOGYAN LEHET EZ?
Az már biztos, hogy felháborító, de láttunk ilyet. A megoldás annyi volt, hogy a vízmű éppen a megszokottnál nagyobb mennyiségű klór lökettel tolta meg a vízhálózatot, így szerencsétlen vízszűrőbetét nagyon hamar megadta magát. Igen, tehát láttunk már olyan 3000 liter kapacitású szűrőbetétet, ami kb. 100 liter tudott normálisan megszűrni, azaz klórmentesíteni.

Már most felhívom minden víztorony közelében élő figyelmét, hogy tapasztalatunk szerint, náluk hamarabb elhasználódnak a klórmentesítő betétek, mert nagyobb dózisban ér el hozzájuk ez a fertőtlenítőszer. Ez pedig csak 1 a több száz előfordulható szennyeződés közül, amelyből csak 20-30-at ellenőriznek rendszeresen a vezetékes ivóvízben. Csak 1 változó esetén sem lehet megmondani a pontos szűrőbetét kapacitást, nem hogy legalább tíznél. Aki ilyenre vállalkozik, attól nagyon gyorsan el kell búcsúzni, mert sajnálatos módon, nem ért a témához.

 

Ozmózis víztisztító szűrőbetétcsere.

Az előbbi példában egyszerű, aktívszenes, vagy egyéb mechanikus szűrőbetétekről volt szó. Tehát a víz egyszerűen bemegy és egy egyszerű szűrés után kijön a szűrőbetét(ek)ből. Ozmózis víztisztító berendezések esetében a szűrőbetétek kapacitásának és élettartamának a meghatározása egy rémálom.
Ozmózis víztisztító berendezések esetében legalább ketté kell választanunk a szűrőbetétek (illetve amit szűrőbetéteknek hisznek) kapacitásértékét.

 

  1.  – Előszűrők (amelyek az ozmózis membrán előtt helyezkednek el)
  2.  – Ozmózis membrán.
  3.  – UV lámpa (opcionális)
  4.  – Kiegészítő egységek (opcionális). Ide tartozik az ásványi anyag visszasózó, vagy a pH lúgosító egység is. Ezeknek az egységeknek a segítségével elégítjük ki a vásárlóink extra igényeit ami az ozmózis víztisztításágon felül van.

 

Most nem foglalkozunk bővebben ezekkel a vízszűrő egységekkel. Elég most nekünk csak annyi, hogy ilyenek vannak és általában eltér a kapacitásértékük. Tehát eltért a gyártó által megadott maximum megszűrhető vezetékes ivóvíz értékük.

 

Kapacitásértékek ozmózis víztisztító berendezésekben lévő szűrőbetétek esetében.

Ez tényleg durva, mert itt több minden befolyásolja a kapacitásértékeket, mint az egyszerű (felső részben tárgyalt) víztisztító berendezések esetében, ahol nagyrészt csak a klórmentesítés volt a víztisztító berendezés fő feladata.

Előszűrő betétek 6000 liter
Ozmózis membrán 21000 liter
Utószűrő (aktívszenes) 3000 liter
UV lámpa 7000 óra
Kiegészítő egységek 3600 liter

Mint látható, csak az UV lámpa esetében tudunk pontos és mérhető adattal szolgálni, hiszen az UV izzót nem terheli a rajta áthaladó víz. Az izzójával szemben csak az az elvárásunk lehet, hogy izzon. Tehát tulajdonképpen az UV egységet leszámítva semelyik másik vízszűrő egységről nem tudjuk pontos és mérhetően megmondani, hogy mikor kell lecserélni.

Az ozmózis membránnál azért láthatjuk ezt a 21000 litert, mert ebben természetesen benne van a technikai víz is, ami a lefolyóba távozik. A technikai víz aránya pedig nagyban függ a bemeneti víz nyomásától és tartályos ozmózis víztisztító berendezések esetében a víztartályban lévő víz mennyiségétől is. Itt a változók csak úgy hemzsegnek, ami szinte teljesen átláthatatlanná tesz a kapacitási képletet.

 

Vannak akik próbálkoznak mégis mérni.

A legnagyobb kérdés az a víztisztító berendezések esetében, hogy mit mérjünk. Jelenleg 3 olyan mérési eljárást ismerünk amelyeket valamely víztisztító berendezésekben alkalmaznak, de nem szolgálnak megnyugtató eredményekkel. Inkább félrevezetik a felhasználót, mert hamis biztonság érzetet próbálnak sugallni.

 

  • Beépített időmérő. Ez egy visszaszámláló óra tulajdonképpen, ami x idő után jelez és/vagy leállítja a víztisztítót amíg nem resetelik ki az időzítőt.
  • Átfolyt liter számláló. A legfélrevezetőbb mérések egyike, mert ugyan konkrét kapacitást (litert) mér, de a fenti változók miatt ez nem adat.
  • TDS (ásványi anyag) mérő. Ozmózis víztisztító berendezések esetében ugyan a TDS értéknek van valamennyi köze a vízminőséghez, mégsem tejesen az. Ezzel a méréssel maximum magáénak az ozmózis membránnak a csere idejét lehet megállapítani (80 mg felett cserélendő), de az előszűrő egységekét nem.

 

Talán az időméréses a legcélravezetőbb és leginkább felhasználóbarátabb. Talán furának található, hogy ilyen félig-meddig szakmaiatlan módszert javaslok, de van miértje. Amikor ide elérkezik a leendő vásárló, akkor ha komplexebb választ kap, akkor jó eséllyel összezavarodik. Persze vannak akik nem, de a mi feladatunk mindenkivel megértetni ezt a témát és úgy éreztük, hogy ez a legcélravezetőbb módszer.

A nem ozmózis víztisztító berendezések esetében pedig viszonyítási alapnak az ízkontrollt javasoljuk, hiszen a klórt könnyen észreveszi az aki idáig szűrt vizet ivott. Különben pedig ott is évente ajánlatos a vízszűrő egységek lécserélése. MAXIMUM!

 

De valamit mondanunk kell!!!

Valóban, valamilyen információt át kell adnunk a víztisztító berendezés előtt állóknak, hiszen nem mellékes ezeknek a hasznos berendezéseknek a fenntartási költsége. Mindenkit érdekel, hogy mennyibe kerül egy berendezés üzemeltetése, ezért megközelítő, tapasztalati értékekkel tudunk szolgálni, amelyek a víztisztító berendezések esetében ajánlások (viszont több éve beváltak). Kiugró szennyeződések esetén természetesen ezek az ajánlások nem érvényesek.

Ez így néz ki a PurePro 105 ozmózis víztisztító esetében, ami a legelterjedtebb felépítésű ozmózis víztisztító rendszer.

Előszűrők+utószűrő SZETT4 csomag. (tartalma 3 előszűrő és 1 utószűrő) Évente cserélendő.
Ozmózis membrán. Kétévente cserélendő.

Ebből is látszik, hogy ha nagyon akarunk, akkor tudunk valamilyen időpontot mondani a szűrőbetét cserékre, de ezek csak ajánlások. Hasonlatosak a személygépkocsik fogyasztási adataihoz. Nem mindegy, hogy mennyien ülünk benne, mekkora a nyomás az abroncsokba, milyen sebességgel és milyen sebességi fokozatban, emelkedőnek felfele megyünk-e. Ugye mennyi mindentől függ ez is. Na és akkor még az üzemanyag menőségét és a kocsi állapotát még nem is taglaltuk. STB…

A legtöbbet eladott ozmózis víztisztító berendezésünk a PurePro 105 -ös modellje. Ennek a hatékony ivóvíztisztítónak a havi fenntartási hozzávetőleg 940.-Ft. Amennyiben úgy gondolja, hogy ez egy reális összeg, akkor ne késlekedjen tovább és szerezze meg magának a legbiztonságosabb háztartási ivóvíztisztító technológiát.