Na ez aztán a hoppá!
A mai napon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egy videót tett közzé (itt a videó) arról a facebook oldalán, ahogy a mintavételezést végzik. A honlapján nem találtam meg az erről a fontos hírről szóló cikket, vagy bejegyzést. A facebook bejegyzés végén van egy hivatkozás, ami a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján egy nyúlfarnyi bejegyzésre vezet.
Itt található: https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/08_26_asvanyviz.html
Halkan jegyzem meg, hogy a videó alá nem zenét, hanem valami magyarázatot (magyarázkodást az érintettektől), vagy valamilyen szakmaiságot szívesen vettem volna.

 

Amit nem láttunk

Részemről nagyon hiányoltam egy magas lóról beszélő „vízművekest”, aki kifejti, hogy mennyire butaság az ásványvíz, hiszen a vezetékes ivóvíz is nagyon jó, mi több, európai minőségű (jelentsen ez bármit is). Hiányoltam azokat a lekezelő frázisokat és elfojtott mosolyokat amiket ilyen esetekben el szoktak ejteni (mármint ha víztisztító berendezésekről van szó).
Hiányolom azokat a tényfeltáró riportokat, amik azzal foglalkoznak, hogy az emberek miért vásárolnak olyat, ami a csapból is folyik.
Hiányolom továbbá azokat a rejtett kamerás felvételeket, amik arról szólnak, hogy az ásványvíz lobbi, hogyan és miképp próbálja eladni magát, illetve a palackos vizeket, amelyek logisztikai katasztrófát jelentenek.

Részemről szívesen láttam volna egy hosszabb cikket erről az ellenőrzésről (és itt nem feltétlen a „víztisztítós” beszél belőlem), hiszen a vezetékes csapvíz a legellenőrzöttebb élelmiszerként aposztrofálják. A palackos változat esetben is elvárható lenne hasonló felhang, amit soha nem fogunk megélni. Mindössze pár sor jött össze erről a fontosnak mondott termékről. Magánemberként vannak elképzeléseim, hogy miért ilyen eldugott ez a HÍR, de megtartom magamnak.

 

 

Amikor magát blamálja az ásványvizes szakma
tisztelet a kivételnek…

Mint előző cikkemben is írtam, nem szabadna még hátradőlni uraim (itt találja a cikket). Most nem a vezetékes vízszolgáltatókra és azok „szakembereire” gondolok, hanem az ásványvizes kollégákra. Nos uraim, lehetnek angyalszárnyak, vagy olyan víz, amit még a mamutok is ittak, de lassan kezd megfordulni a szél. Az a szél, ami akkor vette a szárnyára a palackozott vizeket, amikor kezdtek az emberek olyanért fizetni (mi több,haza hurcolni) ami a csapból is folyik. Hogy miért történt így nem tudni pontosan, de az bizonyos, hogy javarészt mesterségesen generált igény felkeltés. Ez kell neked, mert…(és ide lehet írni a forgalmazó cég szlogenjét).

Halkan jegyzem meg, hogy látható, melyek azok az üzletláncok, ahol ellenőrzéseket preferálják. Pár évvel ezelőtt a LIDL volt soron, most már az ALDI és az One Euro Market is csatlakozott a csapathoz. Nem a kisördög beszél belőlem, de kíváncsi lennék a többi (nem áruházlánc függő) ásványvíz mintavételi eredményére is. Ugyanis szegény ásványvizet nem érdekli, hogy milyen polcon áll. Tehát egyszer érdeklődve olvasnék egy ásványvíz márkafüggő mintavételezést is. Tudom-tudom, hogy ezek a vizsgálatok a saját márkás ásványvizekről szólnak, de én azért még itt nem állnék meg. Vagy csak az üzletláncok saját márkás ásványvizeit ellenőrzik??? A többi márkás ásványvizet nem??? Nem értem!

 

 

Pedig azt hittem, hogy nagyon szigorúak az ellenörzések.

Ezt írta az egyik kommentelő. Ez tanulságos! Sokszor hajlandóak vagyunk azt hinni valamiről, amin van egy pecsét, vagy valamilyen bizalom fokozó elem, hogy az bizony jó. Nem kellene más, mint a józan paraszti ész. Tulajdonképpen ez lehetne ennek a cikknek a mondanivalója. Azt hittük hogy, de aztán mégsem…