Oldal kiválasztása

vízszűrő kapacitásA napokban szembesültünk egy régi klasszikussal, a szűrőbetétek kapacitási problémájával. A víztisztító szűrőbetétek tekintetében mindegyiknél meg van adva a szűrőbetét kapacitása. Esetünkben egy GAC aktívszenes szűrőbetétről van szó, aminek 6000 liter kapacitás jelöl meg a gyártó, így mi is ezt az információt kommunikáljuk a webáruházban. De ez nem is ilyen egyszerű…

 

Vízminőség és vízfelhasználás a szűrőbetét kapacitással kapcsolatban

A kapcsolat a vízminőség, vízfelhasználás és a szűrőbetét között nagyon szoros. Ennél szorosabb és arányosabb kapcsolat nincs a háztartási ivóvíztisztításban. Ha jobban belegondolunk, akkor ez magától értetődő és természetes dolog. Egyértelműsíthető az, hogy ha saras vizet szűrök át egy vízszűrőbetéten, akkor az a szűrőbetét nagyobb megpróbáltatásnak van kitéve, mintha nem saras vizet szűrnék át rajta. Ha ez igaz, akkor az is igaz, hogy a saras víz esetében a szűrőbetét kapacitása, azaz szűrési mennyisége csökkenni fog, hiszen nagyobb szennyezettségnek van kitéve. Tehát a megadott vízszűrési kapacitás maximum értéket képvisel és átlagos vízminőségre van megadva.

 

Ozmózis membrán és a vízkeménység

Az ozmózis membrán legfőbb ellensége a klór, vas, mangán és a kemény víz. Az ozmózis víztisztító berendezéseken általában megtalálható az ozmózis membrán előtt az előszűrő betétek amik azért vannak, hogy a megkíméljék a membránt a klórtól és az egyéb fizikai szennyeződésről. Amennyiben vasas a víz, akkor az ozmózis víztisztító elé egy vas/mangánmentesítő szűrőegységet kell elhelyezni. (Vezetékes víz esetében nem lehet vas/mangán túlszennyezettség. Ebben az esetben értesítse a vízszolgáltatót!) A vízkeménység viszont még hátravan. Erre nincs előszűrés, hiszen tulajdonképpen az ozmózis membrántól várjuk, hogy megszűrje a víz 95-98%-át, tehát a vízkeménységet is. Mint a saras víz esetében, itt sem várhatjuk el szegény ozmózis membrántól, hogy egy az állagosnál keményebb (250 mg/liter oldott ásványi anyag tartalom) víz esetében folyamatosan jó működést. Itt a kapacitási adat általában 2-3 éves időtartamra van megadva. Természetesen ez is függ a felhasznált víz mennyiségétől és minőségétől. A mennyiségi kérdés egyszerű, viszont a minőségi az nem az. Láttunk már víztisztító berendezést téglagyárban, ahol például évente kell lecserélni az ozmózis membránt, mert jóval 800 mg/liter (!!!) az oldott ásványi anyag tartalom. Értelem és vízminőség függő! Nem várhatunk „csodát” egyik vízszűrő egységtől sem!

 

Pár példa a vízszűrő KAPACITÁSÁRA

  1. Ha vizes benzint tankolok, akkor nem panaszkodhatok az autó gyártónál, vagy a kereskedőnél, hogy cserélje azonnal ki a kocsit mert nem megy, de legalább szervizelje le ingyen. Amit az autóba beletankolunk az egy rossz minőségű dolog, ami eltér a „megszokottól” és jelentősen befolyásolja a motor teljesítményét. Ez igaz akkor is, ha benzines autóba gázolajat tankolok. Ki a hunyó? A benzinkút? Az autó? A gázolaj? Az autó gyártó? Az autó kereskedő? Vagy én, mert figyelmetlen voltam és nem rendeltetésszerűen „üzemeltettem” az autót.
  2. Maradva a benzines témánál. A gyártók megadják a fogyasztási adatokat. A kocsimnak 8 literes a fogyasztás városban. Ez viszont nem igaz akkor ha 4 órát ültem dugóban, ment a klíma és világítás, 5 en ültünk a kocsiban és a keréknyomás sem volt jó, ja emelkedős volt az út. Ez a példa bármennyire is extrémnek hathat, de korántsem elrugaszkodott a valóságtól. Ebben az esetben nem lesz 8 liter/km az átlagos fogyasztásom, pláne ha nagy gázadásokkal araszolok. Mennyi változó dolog van az egyenletben, de ki a hibás azért, hogy nem 8 literes az átlagfogyasztásom?! Félrevezettek?!
  3. Utoljára a leghasonlatosabb példát tartogattam. Ha a villamos vezetékekben túlfeszültség keletkezik, akkor hajlamos az összes hálózatba dugott elektromos készüléket használhatatlanná tenni örökre. Akár TV, vagy laptop, illetve akármilyen háztartási berendezés a túlfeszültség nem néz semmit. Próbálja meg visszavinni a kereskedőhöz, vagy a gyártóhoz, hogy „Elnézést, de nem működik a TV, hogy milyen rossz ez a márka, ilyet sem veszek többet!”

Ezek a példák lehet, hogy megmosolyogtatóak, de esetünkben jól lehet demonstrálni a szűrőbetétek kapacitási adatát. A megadott kapacitás értékek maximumra vannak megadva és általános vízminőségre vonatkoznak.

error: Content is protected !!