Oldal kiválasztása

konyhagépA háztartásban és a konyhában használatos eszközökről elmondható, hogy azért vannak, hogy megkönnyítsék az otthoni, illetve konyhai teendőinket. A napokban bontakozott ki egy felvetés, hogy tulajdonképpen a víztisztító micsoda?! Konyhai felszerelés, vagy egészségmegőrző termék? Szerintem konyhai felszerelés, de vannak akik egészségmegőrzőként könyvelik el és innen viszik el valamilyen tudományos szöveggel valamilyen ingoványos irányba a besorolását. Jön az okoskodás, hogy meddig és hol áll a milyen víz és ezt csak ezek és ezek az emberek ihatják. Értelmetlen zagyvaság! A víztisztítónál egyszerűbb konyhai berendezés nincs, az pedig köztudott, hogy a tiszta víz jobb mint a nem tiszta.

 

Konyhai gépek inváziója

Egy átlagos konyhában is sok konyhai gép van, kezdve a tűzhelytől (akár indukciós, akár sima típusú), hűtőszekrény, konyhai robotgépek, kávéfőző, mikrosütő (vagy mikrohullámú sütő?), mosogatógép, vízmelegítő, stb…Ugye mennyire beépültek a mindennapokba, szinte észre sem vesszük őket, annyira megszoktuk. Én még emlékszem azokra az időkre, amikor a mikrohullámú sütőt nem mindenki engedhette meg magának, vagyis nem volt annyira elterjedt és hétköznapi mint most.

Bevallom őszintén a mikrohullámú sütővel azért példálózom szívesen, mert fogalmam sincs, hogy hogyan működik. Az egyszerű víztisztítós agyam nem tudja felfogni, hogy tudja rezegtetni a részecskéket. Nem értem továbbá az indukciós sütő működését sem, De vissza a mikróhoz. Mennyire fogyaszt sokat? Egészségesek marad a bennük melegített étet/ital? Biztonságos? Lenne még pár működésre vonatkozó kérdésem amit biztosan megértenék, de alap esetben bonyolultnak találom. Ezzel szerintem sokan vagyunk így, csak annyira a hétköznapjaink része lett, hogy már nem is gondolkozunk ilyeneken, pedig rengeteg kérdést vetnek fel. Például a mosogató gép esetében felvetődik a kérdés a mosogatógép által végzett mosogatás hatékonyságáról makacs szennyeződések esetén. Azt mondják erre az okosok, hogy az előtte nagyjából át el kell mosni. Ha nagyjából elmossuk, akkor már nem hiányzik sok ahhoz, hogy teljesen koszmentesítsük. Akkor meg minek a mosogatógép???
Természetesen nem a mosogatógép vagy akármelyik konyhai berendezés ellen foglalok állást, hanem csak próbálok arra rámutatni, hogy rengeteg kérdés merül fel azok használatával és ésszerűségével kapcsolatban.

 

Házi praktikák és a víztisztítás

Pár hónappal ezelőtt olvastam egy bejegyzést, amiben a szerző hosszasan ecseteli a legegyszerűbb és legolcsóbb víztisztítási eljárást egy hétvégi-ház esetében.
Nagy vonalakban arról szólt a bejegyzés, hogy a megtisztítandó vizet nyáron a ház tetején kell elhelyezni műanyag palackban és pár nap múlva iható lesz a víz, mert a napsugarak fertőtlenítik a vizet, hasonlóképpen mint az UV lámpa. Kis híján leszédültem a székről mire a bejegyzés végére értem. Ezzel az egyszerű házi praktikával támasztotta alá a bejegyzés szerzője azt, hogy szerinte nincs értelme a háztartási ivóvíztisztító berendezéseknek.

Hagy maradjak ezen a vonalon, hogy megoszthassam annak a mikrohullámú sütőnek az ötletét, ami egy fillérbe sem kerül és energiát sem fogyaszt.
A megmelegíteni kívánt pörköltet tegye ki a napra és a nyári időszakban remekül felmelegíti a természetes forróság. A baktériumok elszaporodásáról most eltekintenénk, mert a fenti verzióban is tetemesen elszaporodnak a kéretlen baktériumok.

Vannak még ötleteim egyéb konyhai gépek kiváltására és praktikus alternatíva bevezetésére.

  • Mosogatógép is felesleges, mert mosogatni mosogatóban is lehet (állítólag) sokkal jobb hatásfokkal és energiatakarékosabban.
  • Turmixgépnek sem látom nagy értelmet a fentiek értelmében, mert gyorsan kevergetni sokkal olcsóbb mint egy robotgépet üzemeltetni.
  • A gáztűzhelynek meg aztán semmi értelme, mert tábortűznél is lehet főzni-sütni, sőt a mai napig alkalmazzák is ezt.

Soroljam még azokat a praktikákat, amelyekkel lehet okoskodni a háztartási gépek ellen? Ugye mennyire egyszerű lenne ezek nélkül a berendezések nélkül élni, csak egy kis praktika.
Most komolyan! Víztisztításban nincs ilyen praktika, nincs olyan módszer, amivel olyan tiszta vizet lehet előállítani, mint amilyet egy víztisztító berendezéssel elérhetünk.

 

Nosza, ki a kert végébe!

A háztartásban alkalmazott kisgépek és egyéb eszközök (vívmányok) kiváltása-leváltása „praktikus” módszerre a legegyszerűbb dolog. Okoskodni mindenki tud!
Erre talán a legszembetűnőbb példát most bemutatom.

Minek WC (vízöblítéses) a kertes házakba? Na ez aztán már tényleg felháborító, hiszen mennyivel egyszerűbb a jó öreg kert végi budi. Nem kell semmilyen vegyszer és rengeteg vizet meg lehet vele spórolni. Ugye milyen értelmetlen a vízöblítéses WC, hiszen ilyen egyszerűen rengeteg pénzt spórolunk meg ezzel a „praktikus” módszerrel.

A mókát félretéve, minden dolognak, így a háztartási gépeknek is van alternatívájuk. Amikor még ezek a konyhai kisgépek nem léteztek, akkor is éltek emberek és boldogultak valahogy ezek nélkül is. A víztisztító berendezésekkel összefüggésben mivel, hogy a vízszennyezettség nem volt „azelőtt” ennyire számottevő, ezért elterjedésük sem volt annyira fontos, mint azelőtt. Itt jegyezném meg a WC és a víztisztító közötti összefüggést, miszerint mindkettőnek nagy szerepe van a járványok kialakulásának megelőzősében.
A vízöblítéses WC sokkal higiénikusabb, mint a kerti megfelelője. A vízvezetékekben esetlegesen előforduló baktériumokat pedig víztisztítóval lehet megszűrni, így már az ivó és főzővizünk is higiénikus lesz.

error: Content is protected !!