Oldal kiválasztása

A napokban egy érdekes műsort hallottam egy rádióadásban. Arról szól, hogy a betelefonálóknak meg kellett mondania, hogy milyen termékben csalódtak idáig, amit vásároltak. Mondtam is a mellettem ülő feleségemnek, hogy figyeld csak meg, mindjárt jön egy víztisztító vásárló, aki lerántja a keresztvizet is a nyamvadt víztisztítókról. De nem, helyette egy nagyon érdekes betelefonáló jött a képbe…

Folyamatosan fizetni valamiért!

Milyen bosszantó már folyamatosan annak a használatáért fizetni, amiért pénzt adtunk. Vérlázító (gondolhatnánk), hiszen már a tulajdonunkban van, akkor mire fel kellene annak a használatáért pluszban fizetnünk valamiért. Jobban belegondolva, viszont mindenért amit üzemeltetünk, vagy használunk, pluszban fizetnünk kell. Ha az általánosságokat lehagyjuk (áram, víz, gáz, internet), akkor is még rengeteg költséggel találkozunk, amit a saját tulajdonunk üzemeltetéséért fizetünk.

Íme pár példa:

  • Autó használatakor nemcsak a benzin, hanem a szervizeléséi díj, valamint a biztosítások is tetemesen növelik a költségeket. Nem is beszélve az egyéb kiadásokról, mint például a téli gumi, vagy parkolási díjjak és adók.
  • Egy laptop használata is pluszköltségeket rejt. Legális szoftverek és az idő előrehaladtával a gép folyamatos fejlesztése és kiegészítők vásárlása. Az elhasználódott akku cserélése és egyéb kiadások.

Ez csak kettő kiragadott példa volt, amit szinte minden berendezés tekintetében, persze más-más költség tényezőkkel, de el lehet mondani (na jó, vannak kivételek). És most jön ami még nem volt! Következik a rádió műsorban megszólalt ember és a termék, amiben csalódott (nem víztisztító volt az). Erre biztosan nem gondolt…

Termék, amiben csalódtak.

Azaz pontosabban nem is a termékben, hanem annak a fenntartási költségében. Habár, a kettő összefügg, de a döntő hangsúly a fenntartási költségeken van.
A betelefonáló elmesélte, hogy 2 hétig gondolkodtak a feleségével azon, hogy a TV-ben is gyakran reklámozott, érzékelős kézmosót vásároljanak. Az már más lapra tartozik, hogy mit kell 2 hétig gondolkodni egy ilyen viszonylag kis összegű beruházáson, de ez most mindegy. Sok barátjuknál volt ilyen szappan adagoló, ezért 2 hónap alatt beadták Ők is a derekukat. Természetesen azt sem tudjuk, hogy végeznek-e otthon műtéteket, mert ilyen tisztaságú fertőtlenítés nem indokolt egy átlagos felhasználó esetében. Ez csak egy reflexió az ozmózis víztisztító berendezések ellen gyakran felhozott ásványi anyag szűrésre (ozmózis vízszűrés). Tehát Ők sem tudták, hogy minek kell, de kellett és kész.

Örömmel vitték haza az érzékelős kézmosóadaglót és helyezték üzembe. Működött is rendesen a dolog, mosták a kezüket bőszen. A csalódás csak akkor kezdte felütni a fejét, amikor elfogyott a berendezéshez adott kézmosó. El is mentek a boltba és vettek egy egy flakon (vagy tudom is én mibe vannak ezek) kézmosót. Mikor hazaértek akkor nézte át a családfő a blokkot, amit a boltba kaptak és gyors fejszámolás után fura következtetéssel lehetett gazdagabb.

Az érzékelős kézmosó havi fenntartási költsége 4000.-Ft.
NAGY ÜZLET!
Egy évben tehát közel 50.000.-Ft-os fizetnek ki csak a kézmosóra! Üzleti szempontból ebben az esetben mindenképpen hasznos, hogy viszonylag alacsony áron kínálják a berendezést. A valódi haszon az utántöltő folyadékokon van, gondolhatjuk másfajta árréssel. Vagyis aki ebből ténylegesen profitálni fog, az a gyártó. Természetesen nem azzal van baj, hogy profitot képez, sőt részemről gratulálok az értékesítési folyamatok összefüggéséhez. Tulajdonképpen nincs is semmivel baj, csak érdekesnek tartom, hogy ezeket a dolgokat milyen aprólékosan adagolják. E alatt azt értem, ha csak éves szinten lehetne kapni kézmosófolyadékot (mint a víztisztító szűrőbetéteknél szokás a cserebetétek esetében), akkor bizony nem sok ember vásárolna ilyen berendezéseket. Nem sokan szeretnének szembesülni azzal, hogy kapásból és minden évben 50.000.-Ft-ot kellene kiadniuk. Oké, oké. Ne legyen 50, legyen csak 25.000.-Ft éves szinten, mert nem spórolunk a kézmosóval. Ugye ez az összeg így is sok, de havi lebontásban még belefér.

Tehát így történt, hogy a betelefonáló csalódott valamiben. Ennél a terméknél ugyan kiugróan magas a fenntartási/üzemeltetési költség és a produktum ennek a költségnek a függvényében nem túl magas.
Itt jegyzem meg, hogy ültem már olyan számítógépes oktatáson, ahol az előadó ecsetelte, hogy miért jó havi 4000.-Ft-os biztosítást kötni a laptopomra. MI VAN???!!! Na biztos, hogy nem fogok éves szinten fizetni olyanért 50.000.-Ft-ot, amit amúgy is aranyárba vásároltam. Olcsóbb lenne akkor bérelni…

Víztisztító berendezés üzemeltetési költsége.

Azt már tudjuk, hogy szegény víztisztító is csak egy berendezés, ami folyamatos fenntartást és karbantartást igényel. Mitől is lenne magasabb rendű, mint egy érzékelős kézmosóadagló. Talán csak annyitól, hogy az üzemeltetési költségei töredéke a már fent említett érzékelős kézmosóadaglónak. Persze, hogy tudom, hogy minek víztisztító, amikor van palackos ásványvíz is, na meg a vezetékes víz sem megvetendő. Azért azt én is odasúgom, hogy engem sem kergettek kiskoromban a nemlétező víztisztítónk körül, ha nem “műtős tisztaságú” kézmosóval bombázom szét a kézbőrömet naponta többször. És mind ezt olyan praktikusan, hogy érzékelje is, hogy odatartom a kezemet. Volt helyette szappan!

Nem a mundért védem, de  víztisztító berendezéseknél gyakran találkozom olyan kérdéssel, hogy mi szükség rájuk. Nos, ha a víztisztítók tekintetében felmerülhet egy ilyen kérdés, akkor az érzékelős kézmosóadagló tekintetében meg egyenesen adja magát. Érdekes, hogy ezzel a termékkel kapcsolatban nem láttam topikot indulni, ahol okos vegyészmérnökök (mert valahol mindenki az, tisztelet a kivételnek) boncolgatják ezt a témát. SŐT! Nem láttam még olyan ésszerűséget szerető laikusokat sem, akik gyorsan kiszámolják, hogy igen csak nagy deficitet képez a családi költségvetésen ez a kis kütyü.

De mennyibe is van egy víztisztító fenntartása?

Figyelem, ez most marketinges duma lesz. Amúgy is divatos mostanában napi, heti szinten megadni valaminek a költségét. Most én is ezt teszem, mert marketing fontos a mi életünkben is.
Egy kiváló minőségű ozmózis víztisztító berendezés fenntartása 1000.-Ft/hónap.

Tudom, tudom! Nem egy kézmosó utántöltő, azért annyira kevés. De mindenki saját maga dönti el, hogy számára mi a fontos és mi a praktikus. A megtérülés és nyereségesség (ha lehet ilyenről beszélni), vagy esetleges praktikumot a felhasználó dönti el. Mr. Monk biztos venne havonta 4000.-Ft ért kézmosót, de lehet, hogy hozzácsapná azt az ezrest is és beruházna egy maximális biztonságot garantáló ozmózis víztisztítóba.

A berendezéseket üzemeltetni kell, nem nézni.

Szummázva a fent írtakat. Mint minden berendezés a víztisztító berendezéseknek is van fenntartási/üzemeltetési költségük. Nem mások, mint egy mosogatógép, vagy bármelyik más háztartási berendezés. Jól gondolja át, hogy beruház-e egy víztisztító berendezésbe, mert annak a folyamatos üzemeltetése akár havi 1000.-Ft-ba is kerülhet (tartályos ozmózis víztisztító berendezés esetében), egyszerűbb víztisztító berendezéseknél ez havi 200.-Ft-ot is elérheti. Természetesen vannak drágább fenntartású víztisztítók is (átfolyós, tartály nélküli ozmózis víztisztító), ahol 1500.-Ft-ig is felszökhet az üzemeltetési költség a szűrőbetétek tekintetében.

Nem akarnék senkinek a pénztárcájában nézelődni, de bealhatjuk, hogy ezek az összegek, nem eget verőek. A víztisztító berendezések által biztosított praktikum és biztonság arányában nézve pedig elenyésző lehet.

Az sem baj, ha valaki ezeket a havi költségeket valaki sokallja. Belőle nagy valószínűséggel nem lesz víztisztító vásárló. Feltételezhető, hogy számára a víztisztító által garantált hasznosság nem annyira meghatározó, mint egy akciós LED TV. Mielött dobálnák rám a követ a LED TV tulajdonos vegyészmérnökök, hagy emeljem fel a kezem és engedtessék meg, hogy egy kicsit én is védjem a mundért, ugyan mindenki ezt teszi. Elég csak egy reklámblokkot megnézni azon a bizonyos LED TV-n.

error: Content is protected !!