Oldal kiválasztása

Ásott, vagy fúrt kút esetében felmerül, hogy milyen jó lenne víztisztító berendezés hozzájuk. Meg lehetne spórolni egy vízdíjat és csak egyszer kell kifizetni a kútfúrást. Lassan kezdődik a kerti szezon és sok tulajdonosnak ilyenkor üt a fejébe szöget a gondolat, hogy víztisztító berendezést szeretne, ami megtisztít mindent a vízből és még a fúrt (vagy ásott) kútból nyert vízre is lehet használni.

 

Először végeztessen vízügyi mérést!

Ez nagyon fontos, mert e nélkül nem tudja, hogy mit szűrjön a vízből. Magyarországon a fúrt kutak nagy részében a vas/mangán a határérték felett van. Ez után a nitrit/nitrát jön, illetve az arzén is jelen van, főleg az alföldi régiókban.
Tehát ezekre a szennyeződésekre fel kell készülnünk lelkileg. A vízügyi mérés bemutatja ezt részletesen, de nagyon figyelni kell, hogy milyen mértékű a szennyeződés. Jelentős, illetve több szennyeződés határérték túllépésnél el kell gondolkodni azon, hogy a víztisztítás költséges és adott esetben macerás lesz. Itt sincsenek csodák! Sajnos nincsen olyan víztisztító berendezés, amely minden körülmények között megbízhatóan, maximális szűrési hatékonysággal működik.

 

Milyen vízszűrő termékek ajánlottak fúrt kút esetében?

Nagyon fontos, hogy az itt bemutatott víztisztítási termékek használata sem garantálja a biztonságos ivóvizet!

 

 

Sosem lesz garancia fúrt kút tisztítására!

Legalábbis nálunk. Lehet, hogy vannak olyan víztisztító berendezések, amelyek képesek olyan változók között is fixen kiváló vízminőséget produkálni mint a fúrt kút. Sajnos ennél a vízellátottságnál az a gond, hogy sok minden változhat és változik is a víz minőséget illetőleg. Ilyen például, hogy mennyi eső esik, mit csinál a szomszéd, mennyit trágyáznak, vagy permeteznek, stb…

Ugyan a bejegyzés elején szó volt a vízügyi bevizsgálásról, de ezek tudatában már világos, hogy az csak adott másodpercben igaz. Mert ha a későbbiekben a szomszéd elkezd vadul permetezni, vagy trágyázni, ne adj isten nincsen csatornázva a környék (ami fúrt kutas övezetnél gyakori) és a szennyvíz tárolására szolgáló tartály el kezd szivárogni, azt egy múltbeli vízügyi méréssel nem fogjuk látni. Ez a nagy gond a fúrt, illetve ásott kutakkal.

error: Content is protected !!