Oldal kiválasztása

Ozmózis víztisztító berendezéseknél megszokott a víztartály, ami pufferként szolgál a víztisztító működésénél. Ennek a víztartálynak köszönhetjük, hogy víztartályos ozmózis víztisztítók esetén egyenletesen jön a tiszta víz. Nem valós időben történik a víztisztítás és a megtisztított víz csapolása (mint az átfolyós ozmózis víztisztítók esetében), hanem először a víztartályba kerül be a megtisztított víz, az ozmózis membrán után. Tehát a tiszta, még nem az esetlegesen visszasózott, vagy lúgosított, vagy bármilyen plusz egységgel kezelt víz van a víztartályban, hanem ami közvetlenül az ozmózis membránból jön ki.

VN1002_altpic_5

Nem megy víz a víztartályba.

Ez elég nagy hibának mutatkozik, hiszen a víztartály alap feladata az lenne, hogy víz menjen bele. Ha ez valamilyen módon nem valósul meg, akkor a víztartály rosszul látja el feladatát.

  1. Nagy a nyomás a víztartályban. Az ozmózis víztisztítók mellé adott víztartály optimális nyomásértéke 0,4 BAR. Itt nem a vezetékes vízhálózat nyomásáról van szó, hanem a víztartályban lévő levegő nyomásról. Ez a levegő nyomás (nem víz!!!) biztosítja azt, hogy a víztartályban lévő tisztított víz ki tudjon jutni onnan. Tehát, ha a tiszta víz csapot kinyitjuk, akkor a víztartályban lévő levegőnyomás miatt áramlik ki a tartályból a víz (esetleges utószűrő egységeken át) a csap irányába. Elő szokott fordulni, hogy rápumpálnak a víztartály nyomására, mert azt feltételezik, hogy gyorsabban fog jönni a megtisztított víz a tiszta víz csapon. Ez igaz, de sokkal több energiát is emészt fel a megtisztított víz víztartályba jutása, ami többlet selejt víz képződésen is meg szokott mutatkozni jobb esetben. Rosszabb esetben ez a nyomás olyan nagy, hogy szegény tisztított víznek esélye sincs „belemennie” a víztartályba.
  2. Feltapadt a gumi a víztartály belsejében. Ez igen gyakori hiba, de volt már rá precedens. Itt a víztartály belsejében levő gumi alapú membránról van szó, amire rá folyik a víz és ami biztosítja a tartályból történő vízkinyomást a fent részletezett levegő nyomás hatására. Ilyenkor ki kell venni az ozmózis membránt a membránházból és így üzemeltetni a víztisztítót néhány percig. Ebben az esetben ugyanis nagyobb nyomással fog áramolni a víztartály irányába a víz és ennek hatására lenyomódik az esetlegesen fennakadt gumimembrán a víztartályban. Amint készen vagyunk a folyamattal, tehát meggyőződtünk, hogy tud víz bemenni a tartályba, akkor vissza lehet helyezni az ozmózis membránt.
  3. Elzáró csap és tömítési hiba. Nem tud beáramolni a víz a víztartályba, ha az elzárócsap (általában RO132-es modell) hibásan működik. Ebben az esetben egy egyszerű cserével orvosolhatjuk a problémát. Összeszerelésnél teflonszalagot tesznek a víztartály menetes és az elzáró csap közé. Volt már rá példa, hogy ez a tömítés olyan rosszul sikerült, hogy elzárta a víz útját. Érdemes végigsimítani a tömítést, mielőtt rácsavarjuk a tartályelzáró csapot.

 

Nem jön ki víz a víztartályból.

Ez sem kellemes, de megoldása jelentősen egyszerűbb mint ha nem menne bele. Ebben az esetben a megtisztított víz már a víztartályban van, tehát a víz útja adott, csak nem tud onnan kijönni.

  1. Kevés a nyomás a víztartályban. A víztartályban 0,4 BAR levegőnyomásnak kell lennie. Amennyiben ennél alacsonyabb, akkor a víz ugyan bejut a tartályba, de nincs nyomás ami onnan kijuttatja. Ebben az esetben fel kell pumpálni 0,4 BAR levegőnyomásra.

 

Víztartály problémákhoz tartozó tanácsok

Fontos, ha víztartály problémára gyanakszunk, akkor csak a víztartályra fókuszáljunk. Tehát a piros (ha szín kódolt vezeték) vezetéket teszteljük, tehát ami a víztartályt a víztisztítóval összeköti. Ez azért fontos, mert lehetséges elakadás a víztisztító szűrőegységei között is, ami nem víztartály probléma.

Fontos még, hogy nagy általásáságban elmondható, hogy piros ágon, tehát a víztisztító és víztartály között nincsen semmiféle szűrőegység!

 

error: Content is protected !!