Oldal kiválasztása

Naná, hogy víztisztító berendezés! Mire is számított egy víztisztító berendezéseket forgalmazó cégtől? Na jó, ez csak poén, de tulajdonképpen ha választani kell, akkor válassza a nagyobb kapacitású és alacsonyabb fenntarthatósági költségekkel üzemeltethető megoldást. Vajon melyik lehet az?

Vízszűrő kancsó az instant választás.

Itt kőkemény vízszűrő kancsó lejáratás helyett puszta matek jön. Még úgy is próbálok racionális maradni, hogy a víztisztító berendezésekről ellenben rengeteg butaságot és félrevezetést híreszteltnek. Nem gond, csak jó ha látjuk a teljes képet.
Tehát vegyük alapul azt a kinyilatkoztatást, hogy hazánk vezetékes vízellátása európai színvonalú. Mondják ezt úgy, hogy embert már nem igen látni csapvizet inni, de nem baj, ez egy kinyilatkoztatása a szolgáltatónak. Most ne is bolygassuk meg ezt a hitet, hanem tegyük fel a kérdést, hogyha nem kell víztisztító, mert olyan jó a vezetékes víz, akkor miért kell vízszűrő kancsó? Az ász a pakliban az a kérdés lenne, hogy akkor miért kell az ásványvíz, de ezt majd egy másik bejegyzésben.

Azért nem teszik fel a a vízkancsós kérdést (na meg az ásványvizeset sem) mer sok helyen kapható alacsony áron. Még mindig a vízszűrő kancsónál maradva már pár ezer forintért lehet venni valamilyen kancsót. Mint ahogyan a víztisztítóknál sincsen varázslat, itt sincsen sok. Egy műanyag kancsó és egy tetőrész alkotja a szerkezetet. A „csúcs modelleknél” van beépített átfolyás mérő, ami ugyan méri az átfolyt azaz szűrt víz mennyiséget, de ez által félre is vezeti a felhasználót. Ugyanis a víztisztításban minden a bemeneti víz minőségétől függ. Tehát csak az átfolyt víz mennyiségre alapozni nagyon szakmaiatlan, de nem hangzik rosszul, hogy ilyet is tud a kancsó. Azt már nem is mondom, hogy mennyi idő, amíg átszűrődik adott mennyiségű víz. Levest biztosan ne akarjuk főzni…

Jöjjön a matek, azaz mi nem éri meg még Önnek sem!

Kezdjük visszafelé a számolást, azaz lássuk mennyibe kerül egy vízszűrő kancsó éves szinten. Igen évet írtam, mert adatot összehasonlítani vagy elemezni ennél rövidebb időszakaszban nem lehet.

A vízszűrő kancsó cserebetétje 150 litert tud megszűrni. Ez is egy gyári adat, ami mint tudjuk közel sem kell, hogy valós adat egyen, hiszen mint már tudjuk, minden a bemeneti víz minőségétől függ. Egy ilyen betét ára 2000.-Ft. Persze vannak csomagok éltérő árak, de ez vegyük ezt alapnak. Így megkapjuk, hogy 1 liter szűrt víz ára 13.-Ft. Ez egy eléggé nagy liter/forint ár a háztartási víztisztításban. Tegyük fel, hogy egy négyfős család csak ivásra használja a vízszűrőkancsót (mert ugye egy kiadós főzésre sajnos nem alkalmas). Tételezzük fel azt is, hogy minden családtag az ajánlott napi 2-3 liter helyett, csak napi 1 liter vizet iszik. Így napi 4×30=120 liter/hónap. Ez éves szinten 1440 liter szűrt víz. Ennek a szűrőbetét költsége 19200.-Ft. BUMMM! Ez ugye nem is olyan kevés.

Most lássunk egy asztali víztisztító költségeit.

Azért ezzel a víztisztítóval hasonlítjuk össze, mert ugyan az a szűrés mind a kettőnél. Ez a víztisztító típus a háztartási víztisztítók alapját képviselik. Aktívszenes vízszűrő egy szűrőházban. Igen, ennyire egyszerű a háztartási víztisztítás.

Az asztali víztisztító cserebetétje 6000 litert tud megszűrni (persze is gyári adat). Ára 2500.-Ft (2014. decemberi adat). Tehát egy liter szűrt víz ára 0,42.-Ft. Ha elvégezzük a fenti számítást az asztali víztisztítóra akkor a következő eredményeket kapjuk. 1440 liter egy négyfős háztartás esetén (na jó legyen 1500, mert úgy könnyebb számolni) 625.-Ft. Tehát harmincszor (30X) kevesebbe kerül egy asztali víztisztító fenntartása mint egy vízszűrő kancsóé.

Vagyis még egy év sem kell ahhoz, hogy profitáljon az asztali víztisztító használatából. Ez jobban megéri és ha még azt is hozzávesszük, hogy gyorsabb szűrést biztosít, akkor az csak hab a tortán. Az igazat megvallva, azt tanácsolajuk, hogy évente legyen lecserélve a szűrőbetét, hiszen nem tudjuk, hogy milyen szennyezettséggel kell szembesülni szegény betétünknek. Valamint nem kell nézegetni, hogy ki mennyi vizet iszik, a 6000 literes kapacitásba belefér.

 

Persze tudjuk a választ…

Tudjuk hogy miért olyan népszerűek az ásványvizek és a szűrőkancsók. Természetesen pont azért, mert instant lehetőséget (nem megoldást) nyújtanak az tiszta ivóvíz problémára, azaz elvárásra. A fenti számításokkal bizonyítottuk, hogy a szűrőkancsós lehetőség közel sem olcsóbb, csak jobban eloszoltabb költségekkel bír. Mostanában amúgy is szokás minden kiadás és terhet akár napra levetíteni. Nem érzi meg a kedves fogyasztó azt ha havonta a kosarába kerül egy 2000.Ft-os szűrőbetét, mint azt, amikor egyszerre kell megvennie egy víztisztítót nagyságrendekkel nagyobb kapacitással és minőséggel.

Ennél rosszabb hatásfokkal már csak a palackos ásványvíz rendelkezik. Ami a fentiekben számolt példa esetén 50.-Ft/ liter áron számolva (persze sok ár van, de valamivel számolni kell) napi 200.-Ft, azaz havonta 6000.-Ft, ami évente 72000.-Ft. Na ez a nem semmi egy olyan valamiért ami a csapból is folyik. És hagyjuk is az esetleges minőségét ezeknek a kemény vizeknek, ami egy átlátszó műanyag palackban néhány hónap után lehet. Ehhez méh vegyük hozzá a pakolászást, hazafuvarozást, esetlegesen emeletre hurcolást (tehát a macerát). Idő, pénz és energia veszteség. Ja, és a legritkább esetben látható ásványvízből főző háziasszony.

error: Content is protected !!