Oldal kiválasztása

Eljött az ősz és eljött a butaság és megtévesztés kora is a háztartási víztisztításban. Ez a víztisztító berendezések megnevezésére tipikusan igaz. Több helyen látható ez a terméknév:”tartály nélküli, átfolyós víztisztító”. HÚÚ gondolhatnánk, de jó, ez nem egy víztartályos, hanem egy tartály nélküli rendszer, tehát biztosan jobb. Sajnos súlyos fogalom és termékkeverések vannak, amik a biztos csalódáshoz vezetnek. Őszintén fogalmazva, kissé átverés szagú az egész sztori, mert egy nem hozzáértő érdeklődőt simán átdob a palánkon, míg egy kicsit is tájékozottabb ember csak mosolyog rajta. Mivel ez azért nem annyira vicces, ezért nézzük is meg, hogy hol vannak ennek a meghatározásnak a gyenge pontjai.

 

Átfolyós vagy nem átfolyós víztisztító?

Nagyon szomorú, hogy olyan víztisztítókra is alkalmazzák ezt a megkülönböztető jelzőt, amire nem kellene. Ennek a megkülönböztetésnek ugyanis csak és kizárólag, tisztán ozmózis rendszerrel működő víztisztítók esetében van csak értelme. Ezzel az erővel egy asztali aktívszenes víztisztító esetében is alkalmazhatnánk a tartály nélküli jelzőt, hiszen tényleg nincs tartálya, mi több, átfolyós rendszerű. Ez evidens! Használhatnánk ezt a jelzőt egy zuhanyrózsára is, hiszen átfolyós és tartály nélküli. Tisztára piti és hatásvadász.

Az igazság az, ha nem tisztán ozmózis rendszerről van szó, akkor nagyon kamuszagú, hiszen olyan tollakkal ékesíti fel a terméket, mint amilyen tulajdonságok esetében evidensek. Gondolja csak el, milyen megmosolyogtató, amikor úgy hirdetnének egy autót, hogy ennek bizony 4 kereke van és ezt extraként sulykolnák a marketingesek. Ilyen lehet az a mobiltelefon is, amibe lehet beszélni és meghalljuk amit a másik mond a vonal végé. Sorolhatnám… EVIDENS!!!

Szinte biztosak lehetünk benne, hogy azok a kereskedők, akik indokolatlanul használják ezt a meghatározást, illetve termékjellemzést, nem állnak szakmájuk magaslatán. Esetemben szegény PurePro S300-as víztisztító meghatározásánál láttam meg ezt, hogy tartály nélküli, átfolyós rendszerű. Azt hittem, hogy leesek a székről és elolvastam többször is, hogy jól látom-e. Jól láttam sajnos. Egyébként ezzel a víztisztítóval semmi baj sincs, sőt az „egyéb” kategóriában, a pult alatti víztisztítók tekintetében nevezhetjük piacvezetőnek is. DE NEM OZMÓZIS VÍZTISZTÍTÓ! Igen, itt hangosabban mondtam, hogy nem ozmózis víztisztító, tehát hatásvadász a tartály nélküli megfogalmazás.

 

Az a baj!

Ezzel az egész víztisztító meghatározással, az a baj, hogy egy átlagos érdeklődőt könnyen meg lehet téveszteni. Na persze, hogy nem csapjuk be, hiszen tényleg tartály nélküli és valóban átfolyós rendszerű, na de mégis, ez nevetséges.
Szegény érdeklődő bizony sok időt eltölt a neten és informálódik, esetlegesen a rokonoktól és ismerősöktől is hall valamint arról, hogy a tartály nélküli, átfolyós rendszerű víztisztítók a legjobbak. Ez igaz is lehetne (habár itt még fejtegetnék), de csak ozmózis víztisztítók esetében. Minden, nem ozmózis víztisztító, ami vízszűrőket használ, átfolyós rendszerű, tartály nélküli víztisztító. Kivéve a gravitációs víztornyok, amik a háztartási víztisztítás alját és gagyi szintjét képviselik, de ez egy másik és igen régi sztori. Tehát tulajdonképpen meg is vagyok lepődve, hogy az a bizonyos kereskedő, az asztali víztisztító megnevezésében nem szerepelteti azt, hogy átfolyós rendszerű, tartály nélküli víztisztító, pedig simán beleférne a leírásba, csak marha nagy arcátlanság.

Tehát az a baj, hogy a leendő vásárló azt hiheti, hogy Ő a háztartási víztisztító berendezések csúcsát képviselő átfolyós rendszerű, tartály nélküli OZMÓZIS víztisztítót választ. Amikor kiderül, hogy ugyan nagyon jó a PurePro S300-as, de közel sem tudja azt, mint amit a vásárló gondolt róla. Mert ugye mindig gondolunk valamit arról, amit meg kívánunk vásárolni. Ez mondjuk azokon a településeken eléggé veszélyes, ahol nagyobb nitrit-nitrát és arzén szennyezettség van. Ezeket a szennyeződéseket és veszélyeket a megvásárolt PurePro S300-as nem fogja tudni eltávolítani, hiszen nem is arra való. Ezekkel a problémákkal kizárólag csakis a tisztán ozmózis szűrést alkalmazó víztisztító berendezések birkóznak meg.

 

Ez egy megtörtént eset…

Már a legelején szögezzük le, hogy by-pass szeleppel rendelkező víztisztítók, nem ozmózis víztisztítók, hiába tartalmaznak ozmózis membránt. Egy bugyuta példával élve, ezek a berendezések olyanok mint az a F1-es versenyautó, amiben egy TRABANT motor van. Ugye milyen nevetséges? A gond az, hogy ez a bugyuta példa a legkevésbé sem túlzó.

 

Ozmózis víztisztítónak látszó tárgy.

Vannak olyan víztisztító berendezést értékesítő cégek, akik üzletkötők útján értékesítik víztisztítási termékeiket. A kedves érdeklődő kap egy fantasztikusan jó prezentációt és máris nyitva a pénztárca, vagy a hiteles papír aláírva. Ezzel is vannak gondok, illetve aggályok, miszerint nem ér annyit a termék, mint amennyiért értékesítik. Sokszor hangoztatom, hogy mindennek annyi az ára, amennyit fizetnek érte. Tehát, ha a példánk közelébe maradunk, akkor nem tud mi kerülni közel 400.000.-Ft-ba egy nyamvadt víztisztító berendezésben. Azaz mégis tud. Az anyacég, az iroda, a kirendeltség, a csoportvezető és annak főnöke, valamint az üzletkötő öltönye és benzinpénze. Sorolhatnám még, hogy mi minden tevődik rá egy bekerülési árra, de itt megállok. Azt viszont biztosan látja, hogy nem feltétlen a legjobb ár/érték arányt kapja egy ilyen cégnél. Egyszerűen nem tudnak az üzletkötő cégek jó ár/érték arányt biztosítani, most már láthatja, hogy miért.

Ezek az értékesítési prezentációk (becenevükön demók) a következőképpen épülnek fel:

  1. Telefonon megkeresik az „alanyt”, hogy vízminőség vizsgálatot végezzenek. Ez tulajdonképpen a nulladik lépés a folyamatban.
  2. Megérkezik az üzletkötő és bemelegíti a közönségét. Ez kötetlen beszélgetéstől kezdve, a gyerek házi feladatának az átnézéséig is terjedhet (na jó ez csak vicc).
  3. Indul a buli és a „vízminőségmérés”. Tulajdonképpen én nem merném vízminőség mérésnek nevezni, mert azt csak laborban lehet, de engedjük meg most ezt a túlzó meghatározást az üzletkötőnek. Három poharat fog kérni. Az egyikbe ásványvíz, a másikba csapvíz kerül. Ne aggódjunk a harmadiknak is lesz szerepe. Ebbe az Ő helyszínen beüzemelt ozmózis víztisztítójából származó tisztított víz kerül.
  4. Az első „műszeres” mérés egy TDS mérővel zajlik. Itt láthatjuk, hogy milyen alacsony az ásvány anyagok mértéke a víztisztítós vízben és milyen magas a másik kettőben.
  5. Második „mérés” a kicsapatás. Itt egy 4 ágú villa szerű valamit dug be a „szakember” a poharakba. És láss csodát a víztisztító pohárban alig színeződik el a víz, míg a másik kettőben nagyon elszíneződik. „És ezt megissza” felkiáltással ad nyomatékot a prezentáló személy ennek a végeredménynek. Na ekkor már kezd kikerekedni a gyanútlan leendő ügyfél szeme, hiszen ki akar koszos vizet inni…
  6. Harmadik lépésben a teatrükk zárja a prezentációt. Itt általában gyümölcs teát használnak, aminek az íze és a színe is jobb a víztisztítós pohárban, mint a másik kettőben.
  7. Előleg, hitel , papírmunka.

 

Ha bármelyik folyamatra ráismer, akkor nagy valószínűséggel nem a legjobb ár/érték arányú terméket vásárolta. Még mielőtt félreértené. Nem az üzletkötő cégek ellen ágálok ebben a bejegyzésemben, hanem azon a hatalmas arcátlanságon, amit hamarosan fojtatok. Az üzletkötő és cége tehát az igényfelkeltésért és a prezentációért (na meg persze annak minden háttér költségéért) kér annyit, amennyit.

Na de a gond nem is ezzel van, hanem ezzel!

Tehát tényleg nem érdekel esetünkben senkit, hogy mennyiért és milyen drágán vásárolt valamit, pláne ha az egy nyomorult ozmózis víztisztítónak látszó, maximum hibrid készülék. Igen, ezt a szót aggattam rá, mert se nem ozmózis víztisztító, se nem aktívszenes vízszűrő. Számomra értelmetlen elegye a kettőnek, ami rendkívül veszélyes és megtévesztő. Nem értem, hogy olyan nagy cégek mint a LUX, miért lavirozik ezekkel a berendezésekkel, kockáztatva egy eseteleges fogyasztóvédelmi eljárást a fogyasztók megtévesztése miatt. Kemény szavak? Bizony kemények! A legkeményebb viszont az, amikor a LUX-os üzletkötő a hatalmas felkészültségével ez a hibridet el akarja sózni kútvízre, pláne ott ahol kisgyerekek is vannak. Szerintem meg ez a durva és kemény. Mivel a LUX nem a honlapjáról értékesít, ezért szinte megfoghatatlan, hogy a szerencsétlen ügynök milyen butaságokkal eteti meg a szegény vásárlót. Teszem hozzá, pont egy éve hívtam fel a figyelmüket arra, hogy ne használják az ozmózis víztisztító megnevezést, hiszen a fenti anyagból látszik, hogy miért. Abban maradtunk, hogy oké, de még mindig a tisztán ozmózis rendszert használó víztisztító berendezésekre jellemzőleírás díszeleg fenn a honlapjukon, ami sajnos NEM IGAZ. Szóval szerintem meg ez a durva.

 

Ha csak ez kell, akkor tudok olcsóbban.

A by-pass szelepet használó cégek azzal érvelnek, hogy a tisztított vízben nagyon kevés az ásványi anyag és ez milyen káros a szervezetre. Mert ugye mennyi hasznos ásványi anyag és nyomelem van a vezetékes csapvízben. A vízművek munkáját tényleg nem akarom lejáratni, de most összenéztem magammal és mosolyogtam… Egyesek még arra is vetemednek, hogy forradalmi találmánynak titulálják ezt a kritikán aluli, pancser és egyben szakbarbár megoldást (itt sok energiámba telik, hogy ne essek le a székről). Nem is lenne baj ezzel a szerencsétlen valamivel, ha elmondanák a kedves üzletkötők, hogy ez nem az aminek hinni tetszik. Lehet, hogy valakinek ilyen kell, nem tudom. Sejtésem szerint, akkor már nem annyira lenne egyszerű eladni annyiért mint amennyit most kérnek érte.
Az ÁNTSZ, meg még elő is írja, hogy 80mg/liter legyen minimum az ásványi anyag tartalom. Részemről mint felhasználó nem szeretem, ha előírnak valamit, pláne az utóbbi hónapok vezetékes víz és ásvány víz fiaskói után. Inkább ott kellene söprögetni,ahol annyira nagyüzemben megy a problémázás! Tehát kérem ne is fárasszanak ezzel az elfáradt dumával, mert nekem már nagyon unalmas és már egyre több honfitársamnak is.

Tehát az olcsóbb megoldás:

Veszünk egy egyszerű ozmózis víztisztítót, pl.: PurePro 105-öst, ami egy tisztán ozmózis víztisztító. Beszerelünk egy by-pass szelepet és kivesszük a csomagból a víztartályt. Így hozzávetőleg 15000.-Ft fog megspórolni, ami azt jeleni, hogy közel 35000.-Ft-ot fog fizetni (2014 év végi ár). Ez kereken a 10% annak az árnak, mint amennyiért értékesítek ezeket a borzalmakat. Ha csak ez kell, akkor hajrá! Érti már, hogy mennyi GÁZ ez a helyzet és közel sem forradalmi újítás, mi több korántsem tisztességes ár/érték. Ezzel az átépítéssel tulajdonképpen visszafejlesztettük az ozmózis víztisztítót, azaz visszarugdostuk az őskorba a háztartási víztisztítás egy, már bevált technikáját.

Hazudtam!

Na nyugodjon meg, minden szó igaz amit leírtam, de az biztos, hogy nem fogunk átépíteni ozmózis víztisztítót erre a hallatlanul pofátlan rendszerre. Egyszerűen azért mert személy szerint nem adom hozzá a nevem. Számomra ugyanis a legfontosabb a visszatérő vásárló. Nem engedhetem meg magamnak és az általam vezetett cégnek, hogy ilyen csúfondáros berendezésekkel blamálja magát ebben a prémium kategóriában. Több fajta víztisztító és azon belül is több típus található. Mindegyiknek meg van az előnye és természetesen a hátránya is. Nem ágálok egyik mellett sem, csak jó lenne, ha egy terméken az lenne a neve, ami. „A krumplileves az legyen krumplileves…”

error: Content is protected !!