Oldal kiválasztása

Minden víztisztító berendezés életében eljön a szűrőbetétcsere időpontja. Ez bizony nagy alakalom szegény víztisztítónak, „karbantartással” és szűrőcserével biztosítjuk a hosszú élettartamát és azt, hogy megfelelően végezze a dolgát (amiért vásárolva lett). Ebből tehát joggal és egyértelműen következik az, hogyha ez nem történik meg, akkor amikor kell, a víztisztító berendezésünk egy fabatkát sem fog érni.

 

Ha már víztisztítót vásárol, akkor erre figyeljen oda!

Érdekesnek tartom, hogy egyéb használati tárgyak esetében természetesnek vesszük, hogy azt rendszeres időközönként karbantartsuk. Még a WC csésze perem alatt lévő akármibe is cseréljük a betétet, vagy patront. Talán a legjobban azzal tudom szemléltetni ezt, ha egy autón demonstrálok. Ott ugyanis természetes, hogy üzemanyagot tankolunk, olajat és egyéb szűrőket cserélünk, lemossuk, stb…
Ide sorolnám még a biztosítási díjakat és egyéb járulékos költségeket, mint például a vizsgáztatásokat, de ne feledkezünk meg a javításokról és gumicseréről sem. Piszok sok pénzt eltapsolunk egy nyamvadt autóra, az már biztos. Persze tudható, hogy az autó sokkal impulzívabb termék (és még a szomszéd is látja) mint egy szerencsétlen víztisztító berendezés. A másik kedvenc példálózási tárgyam a mobiltelefon. Ember nincs a földön, aki teljesen kihasználná a legújabb okos telefonok szolgáltatásait, de a fél világ közel negyedmilliós atomerőművel a zsebében megy mindenhová. Ha pedig hozzávesszük azt, hogy a havidíj összege 1 év alatt könnyedén elérheti a 100.000.-Ft-ot, akkor meglepő, hogy a víztisztító berendezésekbe nem akarnak szűrőbetétet cserélni ennek az összegnek a 10%-ért. Ez évente csupán 10.000.-Ft, ami marketingesen havi 1000.-Ft.-nak hangzana.

Tudom én, hogy a kisördög is felüti a fejét ilyenkor, hogy a víztisztítós cégek naná, hogy erőltetik a szűrőbetétek cseréjét, hiszen az nekik bevétel. Ez így is van! A mi forgalmunknak is jelentős részét a szűrőbetétek adják, ugyanúgy mint a pékeknek a zsemle. Azt pedig minden nap kell venni. Vagy a mobilszolgáltatóknak a havidíj, vagy az benzin, vagy a biztosítás, stb…
Sejthető az is, ha a TV lenne úgy lekódolva, hogy évente leáll, ha nem cserélnek benne valamit ki, akkor nem sokat gondolkoznának annak a cseréjén. Naná, mert az TV és ezzel mindent felülír.
Azt meg nem is akarom mondani, ha a család betér egy gyorsétteremebe, akkor nem nehéz egy alakalomra 5-6000.-Ft-ot kidobnia az ablakon, a nem túl egészséges kajára és innivalóra. Már nem is beszélve arról, amikor 2 éves hűségidőre aláírják a havi 10.000.-Ft-os telefon+TV+internet előrefizetést. Hidd el kedves érdeklődő barátom, tudnám még sorolni és fokozni az ilyen és ehhez hasonló pénzkiadásokat.

 

 

Kényes téma a szűrőbetét csere.

Ezt tapasztalatból tudom. Odáig még valahogy eljutunk, hogy kellene egy víztisztító mert az milyen jó is lenne és mennyire megkönnyítené az életet. Nagy foghúzások közepette megtaláljuk azt, ami a leendő vásárló vízminőség elvárásait kielégíti, de még nem szakítja szét a pénztárcáját és a családi költségvetést.

Arra fel kell készülni egy víztisztító berendezés tulajdonosnak, hogy a víztisztító megvásárlása után bizony víztisztító szűrőbetétre is költenie kell. Ez bizony plusz kiadás! Tudja mint a benzinre, ha van kocsija és telefonszámlára, ha van telefonja, vagy internet előfizetésre, ha van számítógépe. Ez egyértelmű! Itt jegyezném meg, hogy a víztisztító működtetése az összes többi tisztított vagy palackozott víz „megoldáshoz” képes nagyságrenddel kedvezőbb árú és költségű.

Átlagban a víztisztítókban félévente kell szűrőbetétet cserélni, ami a különböző típusok esetében így néz ki:

Ezek az adatok természetesen a felhasznált víz minőségétől és mennyiségétől függnek!

 

Ne vegyen víztisztítót!

Igen, ezt komolyan gondolom. Nincs értelme (tehát pénzkidobás) ha NEM CSERÉLI LE A SZŰRBŐRTÉTEKET, akkor ne legyen víztisztítója. Nincs értelme olyan dolgot vásárolnia, amit nem használ rendeltetésszerűen, illetve úgy, hogy az megfelelően működjön. Az ilyen elhanyagolt víztisztító berendezések többet ártanak mint használnak. Ebben az esetben igaznak látszanak azok a PR megmozdulások, amellyeket a vezetékes vízművek eszközöl bizonygatva a víztisztító berendezések feleslegességét. (Apropó! Itt találja az online csapvíz figyelő weboldalunkat.)

Szervizes kolléga a napokban egy 5 éve nem karbantartott (szűrőbetétcsere nélküli) berendezéshez ment ki és azt hittem, ez már valami. Mind addig gondoltam ezt, amíg nem hívott ma fel egy érdeklődő, aki 10 (TÍZ) éve nem cserélt szűrőbetétet a víztisztítójába. Erre elmondtam neki, hogy kb. 8 éve a víztisztítója többet árt mint használ. Megszokott értetlenkedés a vonal mások oldalán…Hogy-hogy? Kérdezi.

Háááááát! Nehéz ilyenkor akármit is mondani, de valami hasonló a veleje, mint amit ebben a bejegyzésben írtam. Tényleg nincs értelme a víztisztítónak, ha nem cseréle le a szűrőbetéteket (megadott időközönként) és nem tartja karban (tisztítás, fertőtlenítés). Ez evidens minden más esetében, a víztisztítók sem kivételek ez alól.

error: Content is protected !!