Nincs szükség víztisztítóra! Én is láttam már olyan élő embert, aki azt sem tudta, hogy van víztisztító. Eddig tarthatna ez a bejegyzés, de egy kicsit jobban kifejtem azt, hogy hogyan jutott el egy víztisztító berendezések forgalmazásából élő cég addig a végkövetkeztetésig, hogy nincs szükség az általa kínált termékekre. Ez természetesen csak egy önironikus állítás, ami sok internetes blog okoskodására reflektál. Lesz továbbá szó a szkeptikusokról és a tudatosságról is, ami tulajdonképpen nincs is. Kezdjük tehát az elején. Részemről a kérdést úgy tenném fel, hogy miért ne kellene víztisztító berendezés? Biztos megengedhetjük magunknak, hogy ásványvizet vásároljuk sokszor, mintsem egyszer egy megbízható víztisztító berendezést? Biztos elég biztonságos a vezetékes vízhálózat ahhoz, hogy közvetlenül a szervezetünkbe töltsük azt a vizet, ami hosszú ideig egy nem steril, de annál hosszabb vízhálózaton keresztül jut el az ingatlanunkba és vegyszerekkel van dúsítva? Biztos bízunk a határértékekben? Biztososak vagyunk abban, hogy később nem fog valami kiderülni a mostani vezetékes vízellátással kapcsolatban? Biztos elhisszük azt, amit a vízszolgáltató állít a saját méréseiről és asz általa szolgáltatott vízminőségről? Szerintem ezek azok a kérdések, amelyeket inkább fel kellene tenni.

 

Víztisztító a szkeptikusoknak is fontos.

Sőt, a víztisztító igazán a szkeptikusoknak lehetne a legfontosabb! A napokban olvastam a szkeptikus blogot, ahol a víztisztító berendezésektől is találtam egy picinyke bejegyzést. Ebben a bejegyzésben egy teljesen szubjektív blogra hivatkoztak (kissé többet vártam) ahol lelkes anyukák hintették a Mengyelejev táblázatot, valamint egy olyan ÁNTSZ-OTH oldalra, ami már megszűnt. Belátható tehát, hogy nem nagyon világították meg ész érvekkel, hogy miért átverés részükről a víztisztító berendezésekkel való foglalkozás. Az viszont rendszeresen visszaköszönt még a kommentekből is, hogy léteznek olyan cégek, akik méregdrágán adják a víztisztítójukat és ezért az biztos átverés. Nekik üzenem, hogy igen, vannak ilyen sarlatán cégek, de azt is tudomásul kell venni, hogy mindennek annyi az ára, amennyit fizetnek érte. Ez ugyanis a kereskedelem alapja!
Volt még szó a megtévesztő ügynökökről is, akik bugyuta érvrendszerrel és butácska, de tudományosnak látszó mérésekkel bizonygatják, hogy az ő víztisztítójuk a legjobb a piacon. Amikor erről beszéltem a LUX egyik vezetőjével, ő azt mondta erre, hogy sajnos nem tudják ellenőrizni, hogy mint mondanak a munkatársaik a terepen. Ez persze magyarázat, de inkább jó kifogásnak és a felelősség kizárásának tűnik. Az internet elterjedésével már a fogyasztók felé is alap követelmény, hogy tájékozódjanak a megvásárolni kívánt termékről és annak áráról. Aki ezek ellenére több százezer forinttal jutalmazza az üzletkötő mosolyát, az magára vessen, akármennyire is hangzik ez ellenszenvesen. TÁJÉKOZÓDNI KELL! A tájékozódás pedig mindenki számára már könnyen elérhető és kifizetődő. Na persze az sem mindegy, hogy honnan vesszük az információkat, de ez most nem erre a bejegyzésre tartozik.

A legjobb komment egy csapvíz fan-é volt, aki mindenhol csap csapvizet iszik.

[slogan]de a legjobb csapvíz előtt tényleg volt valami szűrő (becenevén víztisztító), de különben mekkora átverés már a víztisztító.[/slogan]

Ugye nem várható, hogy belebonyolódjunk ebbe a komment folyamba, ilyen érvekkel szemben. Szeretjük ugyanis az tényket, valamint az érveket.

 

De miért fontos a víztisztító???

business_10065737-1115-allint-1_L

Először természetesen azért, hogy a víztisztítós cégek megéljenek (ezzel megadtuk a szkeptikusoknak azt ami a szkeptikusoknak jár). Tulajdonképpen pont a szkeptikusoktól fura a víztisztító berendezések ellen történő megmozdulás, hiszen ezek a berendezések legfőképp a szkeptikusoknak valók. Részemről is szkeptikusnak tartom magam, talán pont ezért tudom így képviselni a háztartási víztisztítást, mint ahogy ezt már évek óta teszem. Ugyanis nem fogadom, illetve kételkedem abban amit az ivóvízzel kapcsolatos határértékekről írnak és informálnak a víz minőségével kapcsolatban a vízszolgáltatók alkalmazottai. Tehát, a vízművek ellenőrzi csak a saját maga által szolgáltatott víz minőségét. Ez ugye teljes mértékben összeférhető és hiteles és esetleg cseppet sem részrehajló.

A látszattal ellentétben nem a vízszolgáltatókat és a vezetékes vizet akarom ostorozni (mert ezek kellenek ugyanis a víztisztító berendezés működéséhez), csak megjegyzem, ahogy az általuk mutatott magabiztosság és folyamatos PR az európai minőségű vezetékes vízről, még nem teljesen megalapozott. Erről további infókat a csapvíz infó oldalunkon olvashat, ahol az interneten megjelent híreket gyűjtöttük össze a vezetékes víz minőségével kapcsolatban. Ezek nem mi írtuk, csupán nyitott szemmel vettük észre ezeket az információkat a netten. Arra nagyon vigyáztunk, hogy ne szubjektív dolgok és esetleges előítéletek kapjanak helyet a honlapon, mert a vezetékes vízszolgáltató emberei nagyon érzékenyek, ha az általuk szolgáltatott víz minőségét vonják kétségbe.

 

Mi nem a víztisztító?

Sok cég azt a hibát követi el, hogy egészségügyi termékként prezentálja a víztisztítóit. Soha nem voltam oda, ha egy víztisztító berendezést egészségügyi szempontból kínálják a nagyérdeműnek. Ezzel az erővel a mikrohullámú sütő is lehetne egészségügyi termék, hiszen ha nem melegítem meg a bablevest, akkor elcsapom a gyomromat. Ilyen lehet még a hűtő is, ami abban segít, hogy a rövid idő alatt megelőzzük a baktériumok elszaporodását az ételeinkben.

Tehát a víztisztító berendezések nem egészségügyi termékek, hanem egyszerű háztartási kiegészítők (konyhafelszerelés) ami a komfortosabb háztartást hivatott elősegíteni a konyhában, vagy éppen ott, ahol tisztítani akarjuk a vezetékes ivóvizet. A legmesszebbmenőkig elhatárolódunk azoktól a sarlatánoktól, akik áltudományos magyarázatokkal próbálják bizonygatni a víztisztító és a tisztított ivóvíz gyógyító erejét.

Halkan jegyzem meg, ha már a témánál vagyunk ,akkor bennem sokkal több kérdést vet fel a mikrohullámú sütő működése…

 

A vezetékes víz marketing.

Több bejegyzésben is foglalkozok ezzel a fogalommal. Ez azt jelenti, hogy a vízszolgáltatók különböző médiumokban hirdetik a saját nagyságukat és arrogánsan reagálnak minden alternatív (víztisztító) megoldásra. Teszik ezt úgy, hogy ők is értékesítenek víztisztító berendezést, amit ugyan nem víztisztító, hanem vízszűrő néven kínálnak. ÉRDEKES!

Azt is tudomásul kell venni, hogy soha, semelyik vízügyi dolgozó, illetve vezető nem fogja elismerni az esetleges hibákat és veszélyhelyzeteket, ami a vezetékes víz tökéletlensége miatt alakulhat ki. Furának tartom, hogy az palackos ásványvizekkel szemben nem mozgolódnak a vízszolgáltatók, habár hatalmas anyagi és környezetvédelmi pluszköltséget okoznak a lakosságnak.

Soha senki nem fogja elismerni, hogy bizony mégsem olyan jó a szolgáltatott vízminőség, holott ők is tudják (mert saját honlapjukon is írnak róla), hogy például Kerepesen többszöröse a megengedettnek a nitrit-nitrát értéke. Itt még nem is beszélünk az arzénes dél-alföldi régióról és társairól. Ott még mindig nincsen az az európai vízminőség, amire már évek óta veri a mellét a vízszolgáltató.

Arról nem is beszélve, hogy a fertőtlenítésre használt vegyszer (klór) negatív hatásait próbálja folyamatosan bagatellizálni és határértékek mögé bújik. Ha már előkerült a szkeptikusság ebben a bejegyzésben, engedtessék meg, hogy ne nagyon higgyem el. Ebben a szemszögben ugyanis a vízszolgáltató is értékesíteni akarja a portékáját, épp úgy mint bármelyik víztisztító berendezések forgalmazásával foglalkozó cég. Ő sem különb!

 

Amit már nem kellene megvennie.

Pár éve láttam egy cikket egy pénzügyi lapban, aminek ez volt a címe. Nagy meglepetésemre a víztisztító berendezés is a hosszú listában szerepelt, habár a cikk írója elismerte, hogy bizonyos helyeken hasznos lehet. Most akkor mi van? Maradva ennél a kötözködő hangnemnél, én is rengeteg olyan dolgot tudnék írni, amit már nem kellene megvásárolnia. Maradva ennek a cikknek a hivatkozási alapjánál (ami a jó vezetékes vízminőség), szerintem akkor palackos ásványvizet nem kellene már megvásárolnia. Érdekesnek találom, hogy ebben a cikkben egy szó sem esett például az ásvány pazarlásáról (kb.1000 szer kerül többe a vezetékes víznél) és a környezetkárosító hatásairól. Szerintem egy pénzügyi laphoz inkább ez illett volna.

Nem vagyok biztos abban (hiszen szkeptikus vagyok) az ilyen és ehhez hasonló cikkek ne a vezetéke víz marketinggel lennének összefüggésben. Itt ugyan annyiban „korrekt” volt a cikk írója, hogy megjegyezte, a víztisztító berendezések esetleges hasznosságát bizonyos helyeken. De akkor miért nem olyan termékről írt, ami 100%-ban felesleges és egyáltalán nem kellene megvennie? Például a méregdrága és környezetszennyező PET palackos ásványvizeket, amelyeknek az egészségessége a hosszú eltarthatósági idő, átlátszó műanyag palack, és logisztika miatt szerintem erősen megkérdőjelezhető.

 

Nem összehasonlítható, de mégis jelentős

Hatalmas eltérés a palackos vizek és víztisztító berendezések között, hogy a palackos vizek azok késztermékek. Minőségüknek mindig mindenhol, közel egyformának kell lennie. A víztisztító berendezések pedig gépek, amelyek bizonyos alapanyagból (vezetékes ivóvíz) jobb minőségű vizet állítanak elő a kimenetükön. Ez a minőség nem konstans, hiszen nagyban függ a bemeneti víz minőségétől és a felhasznált víz mennyiségétől, valamint a szűrőbetétek állapotától és a karbantartás szakszerűségétől. Ezt azért fontos tisztázni, mert sok víztisztító berendezés tesztben (HVG) találkozhatunk elhanyagolt víztisztító berendezésekkel, amiktől értelemszerűen jó eredményt nem is várhatunk. A palackos vizeknél viszont az elmúlt években nem egy visszahívás történt, valamilyen szennyeződés miatt, ami általában a gyártási folyamatba került hiba okán fordulhatott elő.

Érdekesnek tartható továbbá, hogy a szét GVH bírságolt, deutériummentes és egyéb csodavizeket forgalmazó cégek még mindig virágoznak. Az ő vásárlóik, vagy a termékeik után érdeklődők nagy elvakultsággal vásárolják a méregdrága (mondom méregdrága!) vizeiket, amelyeknek tudományosan alátámasztva sincsen gyógyító hatása.

 

Félreértések helyett, utószó.

Ennek a bejegyzésnek nem az volt a célja, hogy a vezetékes vízszolgáltatókat szapulja, akármennyire is úgy tűnhet. Ugyanis nagyra értékeljük a munkájukat és erőfeszítéseiket, valamint azt, hogy az ingatlanunkban hozzá tudunk jutni vízhez és nem kell elmennünk a patakhoz vízért. A vezetékes vízszolgáltatás a fejlődés fontos része. Fontosnak tartjuk viszont arra felhívni a figyelmet, hogy víztisztítás legjobb hatásfokát akkor érjük el, ha a vízvételezés helyén, közvetlenül fogyasztás előtt végzünk ütőszúrést/víztisztítást. Csak ezzel garantálható a külső behatásoktól teljesen független egyenletes vízminőség víztisztító berendezés függően.

Értetlenül állunk az hosszú évek óta tartó macska-egér harc előtt, amit a vezetékes vízszolgáltatók és a víztisztító berendezés forgalmazók űznek. Részünkről is csak azért bonyolódunk néha ebbe a témába, mert annyi hatás (akció) ért bennünket, amelyekre már reagálnunk kell ilyen ehhez hasonló bejegyzések formájában, mint reakció. Sajnos nem hagyhatjuk figyelmen kívül a folyamatos félretájékoztatásokat sem. Itt természetesen mindkét fél részéről vannak túlkapások, amelyeket minden esetben részünkről meg is cáfolunk.