Oldal kiválasztása

poshadt vízEz nagyon nem jó, hiszen azért vásárolnak az emberek víztisztító berendezést, mert jóízű vezet szeretnének inni. Amennyiben ezzel a hibával szembesülünk, azonnal értesítsük azt akitől a víztisztító berendezést vásárolta, vagy keressen minket, mert tudjuk a megoldást.
A napokban is betért hozzánk egy vásárló, aki arra panaszkodott, hogy szűrőbetét csere után is érezhető poshadt íz, pedig használt fertőtlenítőszert a cserekor.

 

Víztisztító szűrőbetét csere fontossága

Az mindenki számára egyértelmű, hogy ha nem tartjuk karban az autónkat, akkor egy ideig menni fog, de egy idő után gondok lesznek vele. Talán parkoló állapotban nem látszik semmi hiba rajta, de amikor felmegyünk az autósztrádára, akkor érzékeljük, hogy valami nincs rendben.
Ugyanez a felállás a víztisztító berendezések tekintetében is. Ha nincs rendszeresen lecserélve a szűrőbetét, vagy szűrőbetétek, akkor a legfontosabb karbantartási feladatot nem látjuk, így nem is várható, hogy „rendesen” működjön szegény víztisztító berendezés.

Esetünkben a hiba oka és forrása viszonylag könnyen behatárolható volt. Kiderült ugyanis, hogy a szűrőbetét cserék nem voltak időben elvégezve. Ez alatt ne 1-2 hónapos csúszást értsünk, hanem 1 éves késlekedést. Erre még az is, hogy a berendezést egy 5 fős háztartás rendszeresen használta, tehát napi 12-18 liter vizet fogyasztottak belőle. Ez olyan, mintha egy beűrösödött 10 éve a motorban álló motorolajtól elvárnánk a tökélete kenést és repesztenénk minden nap a kocsival reggeltől estig. Egy ideig menni fog, de hamar vége lesz az örömnek.

 

Víztartályban a megoldás

Az alábbi folyamat miatt alakult ki ez a hiba:

  1. Az előszűrők nem voltak lecserélve
  2. Ezért nem volt védve az ozmózis membrán a mechanikai szennyeződésektől és a klórtól
  3. Az ozmózis membrán felé tehát nem biztonságos víz ment
  4. Így a membrán áteresztő képessége irreálisan megnőtt, tehát átengedte a szennyező anyagokat
  5. Ezek a szennyeződések bejutottak a víztartályba és ott megrekedtek

Igen, ez a probléma egy víztartályos ozmózis víztisztító berendezéssel történt meg. Ebben az esetben ugyan könnyen átlátható a probléma kialakulásának folyamata, viszont a probléma megoldása költséges.
A megoldás ugyanis csak egy lehet, miszerint a víztartályt ki kell cserélni! Ha lecseréljük a szűrőbetéteket amikor már ez a folyamat elindult, akkor ugyan jó ízt fogunk érezni, de ez maximum egy hétig sem fog tartani. Kb. ennyi idő kell ahhoz, hogy a víztartályban a víz „beinduljon”. Mivel egy használatban lévő víztartály esetében soha nem tudjuk garantálni a teljes kiürülést és kiszárítást ezért mindig lesz benne olyan káros anyag, ami felülfertőzheti a megtisztított vizet.

Sokan úgy értelmezhetik, hogy a víztartályos rendszer veszélyesebb, ha ilyen hiba előfordulhat, mint az egyéb átfolyós, tartály nélküli víztisztító berendezések. Veszélyről nem beszélhetünk, csak arról, hogy a tartályos víztisztító berendezések esetében több a kritikus elem. A veszély megelőzősére és teljes kizárására pedig csak be kell tartani a szűrőbetét cserékre és karbantartásra vonatkozó előírásokat és tanácsokat.
Ez igaz az összes berendezésre amit használunk (lehet, hogy nem szűrőbetétcserének hívják). Ha nincs biztosítva a legelemibb feltétel sem az ideális működéshez, akkor nem is várható el egy berendezéstől, hogy optimálisan működjön, esetünkben, hogy tiszta, egészséges ivóvizet készítsen.

Tehát ha nem akar nagyobb kiadást, akkor rendszeresen cserélje a víztisztító berendezésében a szűrőbetéteket, hiszen ezzel biztosítja a víztisztító berendezés folyamatosan kiváló működését. Ellenkező esetben ne várjon csodát!

Víztisztító szűrőbetéteinket ITT megtekintheti>>

 

error: Content is protected !!