Oldal kiválasztása

1324_000545Az ozmózis víztisztító berendezések a leghatékonyabb háztartási ivóvíztisztító megoldások. Sajnos, a tájékozatlanság és egyéb más kereskedői magatartási miatt a legvitatottabb víztisztító berendezésnek ítélik laikusok. Felsorolok pár ellenérvet, amit az ozmózis víztisztítás ellenzői hangoztatnak, remélve, hogy a leírtak közelebb viszik ezt a jó víztisztítási módszert az érdeklődőkhöz.

 

Desztillált vizet ad az ozmózis víztisztító

Ez nem igaz! Aki egy kicsit is figyelt általánosban a fizika órán annak lehetnek elképzelései a víz desztillálásról. Alap esetben illik felforralni a vizet, majd mondjuk egy üveglappal segítségével a keletkezett vízgőzt lecsapatni. Az így keletkezett víz desztillált víz. (Öveges tanárárúr jobbal vázolta volna, nekem csak így megy.) Itt még egy fontos dologra hívom fel a figyelmet. A desztillált víz minősége a lecsapatás után, az idő elteltével változik. Erre jó példa, ha a tiszta desztillált vizet egy nem steril edényzetbe helyezzük. Ebben az esetben a víz minősége jelentősen romlik és már nem érdekel senkit, hogy desztillált-e avagy sem. Ennyit a desztillálásról.

Az ozmózis víztisztító szűr, nem pedig forral, tehát nem is desztillált víz fog jelentkezni a szűrési folyamat végén. Az ozmózis membrán 0,0001 mikron résmérettel rendelkezik, ez azt jelenti, hogy ami ennél nagyobb, azt nem engedi át. Pont ez a résméret teszi az ozmózis víztisztító berendezéseket a leghatékonyabb és legjobb háztartási ivóvíztisztító berendezésekké. Ezen a szűrési méreten ugyanis még az arzén sem jut át, pedig az arzén molekula nagysága közelít a legjobban a vízmolekula méretéhez a vezetékes vízben megtalálható szennyezőanyagok közül. Tehát nagy biztonsággal kijelenthető, hogy ha sz arzént megszűri, akkor minden más ivóvízben található szennyeződést is m megszűr. Ez nem desztilláció hanem prémium minőségű víztisztítás.

 

Nincsenek ásványi anyagok az ozmózis víztisztítónál

Erről csak akkor beszélhetnénk, ha desztillálnánk (lásd feljebb.). Az viszont igaz, hogy az ozmózis víztisztító berendezések drasztikusan lecsökkentik az oldott ásványi anyagok értékét. Természetesen, hiszen ez a dolga az ozmózis membránnak. Mindent kiszűr ami nem vízmolekula! Ez eredményezi az egyedülálló lágy víz ízt, hiszen nem maradnak benne a víz nehézségét okozó ásványi anyagok. Egy budapesti vízkeménység esetében az ozmózis víztisztító után 20-40 mg/liter oldott ásványi anyag tartalom marad.

Fontos, hogy szervezetünk számára elegendő ásványi anyagot vigyünk be. Meg vitamint, meg tápértéket, meg sok minden mást. Komolyan valaki a vezetékes csapvízből kívánja ezeket az anyagokat pótolni?

Van megoldás erre a „problémára” is! Amennyiben szeretné, hogy az ozmózis víztisztítóból ásványi anyaggal növelt ivóvíz jöjjön (hasznos), akkor visszasózó, vagy másik nevén, ásványi anyag visszapótló egységet kell feltenni az ozmózis víztisztítóra. (AIMRO visszasózó egység)
Az alábbi ionokat juttatja a megtisztított vízbe:

 • kalcium (Ca2+): 34 mg/l
 • magnézium (Mg2+): 12 mg/l
 • nátrium (Na+): 22 mg/l
 • kálium (K+): 8,5 mg/l
 • karbonát (CO2-3): 10 mg/l
 • szulfát (SO2-4): 0,3 mg/l
 • klorid (Cl): 0,8 mg/l
 • fluorid (F): 0,06 mg/l

Ez az egység bármely ozmózis víztisztító berendezésre könnyedén felszerelhető, így nem okoz problémát az ásványokban gazdag ivóvíz készítése ozmózis rendszerrel sem.

Fontos megjegyezni, hogy az EVIAN ásványvíz nagyon alacsony ásványi anyaggal rendelkezik, mégis nagyon jó minőségként vásárolják nem olcsón. Indiában a vizes palackokra rá is van írva, hogy RO WATER, nem véletlenül csak ezt merik fogyasztani.

 

Sok a selejt víz ozmózis víztisztítónál

A technikai víz jelenléte és képződése biztosítja az ozmózis rendszer egyedülálló hatékonyságát és biztonságát. Ugyanis csak ennek meglétével garantálható az, hogy a víztisztítóban nem maradnak hátra a megszűrt szennyeződések. Azoknak valahova menniük kell! A többi víztisztító tekintetében ezek mindig a szűrőbetétekben maradnak hátra és élettartam végéig a már visszamaradt szennyeződőseken keresztül megy a vízszűrés. Ezért lehet, hogy egyes szűrőbetétek idő előtt telítődnek. Nem tiszta vízzel, hanem a bennük felhalmozott szennyezőanyagokkal.

Technikai, vagy más néven selejt víz abból a szennyezett vízből áll ami nem fér át a 0,0001 mikronos résméreten, illetve abból a vízből, ami az ozmózis membrán öblítésére szolgál. Ennek a mértéke erősen víznyomás, vízszennyezettség, illetve ozmózis típus (tartályos vagy nem tartályos) függő. Nagy általánosságban elmondható, hogy 4-6:1 es, ami azt jelenti, hogy 4-6 liter bemeneti vízből 1 liter tiszta víz jön ki.

Mivel szinte minden rendszer valamilyen szempontból rendelkezik veszteséggel, ezért jó ha belegondolunk a következőkbe.

 1. A villanyégő (régi típusú  90%-os hőenergiát termelt és csak 10% fény hasznosult.
 2. A plazma tévé is sok hőenergiát termel.
 3. A mechanikus gépek teljesítménye súrlódási energia ként veszteséggé alakul.
 4. Az autó motorja is rengeteg felesleges teljesítményt pazarol. Nincs még tökéletes égési folyamat.

Vegyük még hozzá azt, hogy ki mennyiszer húzza le a WC-t és máris mosolyogtató számolgatni a vízcseppeket. Akkor menjünk vissza kert végében található illemhelyiségbe, mert a vízöblítéses megoldás pazarolja a vizet. Természetesen magam részéről sem szeretem a pazarlást. Ebben az esetben az a meghatározó (szerintem), hogy milyen befektetéssel, milyen minőségű vizet kapok. Nem kell kimennem a hóba fagyba, vagy este a kert végébe, hanem tisztán és kulturáltan végzem el a dolgomat. Elnézést a furcsa hasonlatért, de ezzel tudtam a leginkább demonstrálni a selejt víz szükségességét.

 

Az ozmózis víztisztító drága

Persze, hogy drága! Ha nem lenne az, akkor egyes cégek nem verhetnék át a vásárlókat. A viccet félretéve, ez attól függ, hogy hol és milyen ozmózis víztisztítót vásárol. Megvallom egy csúcs átfolyós víztartály nélküli ozmózis víztisztító (PurePro 800DF) nem tud 150.000.-Ft-nál többe kerülni. Nincs mi ami többe kerülhetne benne! Víztartályos ozmózis víztisztítók esetében (PurePro 105) már 50.000.-Ft környékén is hozzálehet jutni egy príma minőségű berendezéshez. Ha ennél többért kínálják, az azért van, mert kínálják és bizony a kínálásnak vannak költségei.

Ilyen az időpont egyeztető, üzletkötő, csoportvezető, főnök, hálózat költsége. Ezért hallok néha olyanokat, hogy valaki 400.000.-Ft-ér bírt vásárolni víztisztító berendezést. Jó neki, mert megteheti, de másért nem. Akkor pláne nagy a gond, ha ezt a víztisztítót azért tudta ilyen áron megvásárolni mert hitelt vett fel rá.

 

Fém tartályból desztillált víz

A desztillált víz kérdését már tisztáztuk,miszerint is azt, hogy nem desztillált víz jön ki az ozmózis víztisztítóból.

A fém tartály meghatározása szinte egy kopott, régi rozsdás edény képét vetíti elő. Na ez sem igaz! A víztartály külső anyaga fém és belül élelmiszer ipari teflon érintkezik a megszűrt ivóvízzel. A fém tartály azért jó, mert a víztartályban lévő levegő nyomás és kb. 12 liter víz nem feszíti annyira szét, hogy eldurranjon. Ez a veszély műanyagtartályok esetében gyakran előfordul. A teflon és a víztartály is, illetve az ozmózis víztisztítók ( a PurePro ozmózis víztisztítók) rendelkeznek ÁNTSZ-OTH engedéllyel. Ha őszinte akarok lenni, itt már nincs pardon!

 

Pangó víz és az ozmózis víztisztító

Az ozmózis víztisztítóban csak annyira van pangó víz, mint bármely vízzel érintkező berendezésben. Ennek a „pangó” víznek definíciója nincs, illetve csak annyi, hogy nem friss hegyi patakból csorog. Pangó vízről akkor szoktak beszélni a „hozzáértők” amikor a víz valamilyen okból kifolyólag meg reked valahol, azaz pang. Csodás megfogalmazás.Az ásványvizes flakonban 2 évig pang a víz, mégis jó szívvel megisszák.

Ami viszont igaz, ha sokáig nem használunk egy víztisztító berendezést, akkor mielőtt újra elkezdenénk használni ürítsük ki a víztároló egységet (ozmózis víztisztító esetében a víztartályt) és újbóli feltöltődés után vegyük csak újra használatba. Ez csak egy óvintézkedés. E nélkül is jól működik a berendezés, hiszen a 0,0001 mikronos résméreten keresztül nem tud olyan szennyeződés megtapadni,ami komolyabb problémát okoz, vagy úgynevezett pangó vizet.

 

error: Content is protected !!