Oldal kiválasztása

Egy nap rengetegszer hangzik el a kérdés, hogy mikor kell szűrőbetéteket cserélni a víztisztító berendezésbe. Erre sok év alatt sem fejlesztettünk ki jó és helytálló választ. Ennél még összetettebb lenne válaszolni arra, hogy az ozmózis membránt mikor kell lecserélni, de tulajdonképpen ezt lehet a legjobban mérni. Nézzük meg közelebbről ezt a csodás ellentmondást…

 

Amit az előszűrőről tudni kell.

Mint a neve is sugallja, az előszűrő valami előtt van. A fordított ozmózis víztisztító berendezések esetében ez az ozmózis membrán. Feladatuk megvédeni a víztisztító berendezés legdrágább főszűrőjét (azaz az ozmózis membránt) a durvább szennyeződésektől. Ilyen a klór és a, mechanikai szennyeződéseken kívül a nehézfémek bizonyos része. Tehát ezek az előszűrők megkímélik az ozmózis membránunkat a nagyobb szennyeződésektől, hogy ő nyugodtan végezhesse a dolgát sokáig.

Az esetek jelentős részében 3 előszűrő egység előz meg egy ozmózis membránt, amelyek a következő sorrendben vannak kötve:

  1. 5 mikronos PP mechanikai szűrőbetét
  2. Valamilyen aktívszenes szűrőbetét (ajánlott a GAC típus)
  3. 1 mikronos PP mechanikai szűrőbetét. Ez tulajdonképpen véd az esetleges aktívszenes szűrőbetétből a bemosódási szakban szinte mindig kiáramló aktívszén portól is.

Fontos a sorrend ha valóban biztonságban akarjuk tudni az ozmózis membránunkat. Fontos még az is, hogy a bemeneti vízminőség és a felhasznált víz mennyiség függvényében bizonyos időközönként le legyenek cserélve ezek az előszűrő betétek. Ez egy faramuci mondat (tudom), mert soha nem tudhatjuk naprakészen, hogy milyen minőségű akár a vezetékes csapvizünk is, hiszen a hosszú csőhálózat jelentősen növeli a változókat a csapvíz tisztaságának az egyenletében. Ehhez még hozzájön a klórozás mértéke és az esetleges szennyeződések, ami után nincs élő ember aki pontos meg bírná határozni a pontos lecserélési időt.

A gyakorlatban ez úgy szokott kinézni, hogy legkésőbb évente, de emeltebb felhasználás esetén (vagy tudott szennyeződés esetén) félévente kell kicserélni az előszűrőbetéteket.

 

Mikor kell lecserélni az ozmózis membránt?

Az ozmózis membrán lecserélésének idejét pontosabban meg lehet határozni, ha van TDS mérő készülékünk. Egy frissen berakott ozmózis membrán ugyanis átlagosan 15-30-as TDS értékre szállítja le az általa szűrt víz ásványi anya tartalmát. Tehát ebben az esetben könnyebb a dolgunk, mert egyszerűen mérhető (nem a szennyezettség) az elhasználódás mértéke. Itt ugyanis az elhasználódás az ozmózis membrán áteresztését takarja, azaz mennyire nagy részecskéket enged át. Ahogy haladunk előre az időben, úgy nő meg annak a lehetősége, hogy az ozmózis membrán egyre nagyobb (még így is mikroszkopikus) méretű „szennyeződéseket” fog átengedni. 50-60-as TDS értéknél már „illik” lecserélni az ozmózis membránt.

Mivel az ozmózis víztisztító nem fog megállni, ha elértük a kritikus szintet, ezért teljes mértékben az üzemeltetőre van bízva az, hogy mikor cseréljen ozmózis membránt a víztisztítójában. Működésében általában nem tapasztal eltérést. Mivel azonban nem mindenki rendelkezik kézi TDS mérővel, vagy kétállású TDS monitorral, ezért tapasztalatunk szerint 2-3 évente kell lecserélni az ozmózis membránt. Természetesen mint miden a víztisztításban, ez is a bemeneti víz minőségétől és a felhasznált víz mennyiségétől függ! Valamit még attól is függ, hogy az előszűrő betéteket is rendszeres, úgymond ideális időben cserélgettük-e le, hiszen ha nincsen védve a membrán, akkor ésszerű, hogy nagyobb szennyeződésekkel is neki kell megbirkózni, ami jelentősen csökkent az élettartamát.

 

Amikor már késő lecserélni az ozmózis membránt.

Szerencsétlen ozmózis membrán  nagyon nem szereti a klórt, vas és mangánt, valamint a vízkövet és annak a kalcium tartalmát. Ha tehát nem rendszeres és ajánlott időközönként cseréljük le, akkor ilyen érdekességekkel találkozhatunk az ozmózis membrán házunkban:

ozmózis membrán vízkövesedés

Esetünkben az is történt, hogy a technikai víz elfolyó ága erősen vissza volt fojtva, tehát mechanikailag nagyon le volt szabályozva a membrán öblítése. Hasonló ez ahhoz, amikor valakit zavar, hogy van elfolyó technikai víz (öblítő víz) és visszatöri úgy, hogy nincsen lehetősége nyomorult membránunknak kimosni magából a megszűrt szennyeződéseket és a vízkövet.

error: Content is protected !!