Oldal kiválasztása

Kérdés:
Ozmozisos víztisztítóm van, milyen gyakran kell a membránt cserélni, vagy mivel tudom megállapítani, hogy a víz minősége már nem megfelelő? Permeátum szivattyú beszerelésén gondolkodom, egy ilyen kütyünek mennyi az élettartalma?

Válasz:

  1. Az ozmózis membrán cseréje nagyon fontos az ozmózis víztisztítók esetében, hiszen az ozmózis membrán, ami garantálja a kiváló vízminőséget. Az ozmózis membrán csere is standard vízminőséghez van beállítva. A hivatalos álláspont erről az, hogy 24-36 havonta kell lecserélni az ozmózis membránt. De mint minden a háztartási víztisztításban, ez is a kezelendő víz minőségétől és mennyiségétől függ. Az ozmózis membrán fő ellensége a klór és a vízkeménység (és a vas/mangán, de vezetékes víz esetében ez nem számottevő), tehát fontos a rendszeres előszűrők cseréje is, hiszen egyik jön a másikból. Ezért sem lehet univerzális választ adni erre a kérdésre.
    A legjobban meghatározható ozmózis membrán csere időpontot a sok változó miatt, csakis TDS, vagyis oldott ásványi anyag méréssel határozhatjuk meg.
    Ezt a mérést közvetlenül az ozmózis membrán tisztított vizes kivezetésén kell végezni. Amennyiben szín kódolt vezetékekkel rendelkezünk, akkor a poros csövet húzzuk ki víztartályból és a cső végén kifolyó vizet mérjük. Az értéknek 20-50 közötti értéknek kell lennie.
    Általában azonban a legjobb ha 2 évente van lecserélve a membrán, ha tudjuk, hogy viszonylag sok vizet fogyasztunk. (mondjuk egy 4-6 fős háztartás esetében). A cserére utal még a megváltozott víz íz is, hiszen „nehezebb” lesz. Ha idáig ozmózis vizet ittunk, ezt hamar észrevesszük.
    Tanácsom tehát az, hogy 4 fő feletti háztartás esetébe 2 évente, az alatti háztartás esetében 3 évente elég lecserélni az ozmózis membránt. (ezekben a meghatározásokba a vízszennyezettség nincs benne!)
  2. Permeátum pumpa használata akkor tanácsolt, ha sokalljuk a technikai víz (selejt víz) mennyiségét. Segítségével 50-70%-os megtakarítás jöhet létre. Nem összetévesztendő a nyomásregesítő pumpával. A permeátum pumpa ugyanis nem megoldás az alacsony víznyomásra (3-3.5 BAR alatt). Személyesen nem tanácsolom permeátum pumpa használatát, hiszen ár/érték aránya és megtérülése rossz.

 

Ajánlott termékek:

error: Content is protected !!