Oldal kiválasztása

VN1011A már megtisztított ivóvíz pH lúgosítása nagyon hasznos dolog. Több cikk is foglalkozik a lúgosítás előnyös tulajdonságaival. Lúgosításra több eljárás is alkalmazható víztisztító berendezés után kötve. A legstabilabb lúgos vizet lúgosító vízionizátor berendezések használatával lehet előállítani. Stabil alatt azt értjük, ha a kimeneti lúgosított víz állandó lúgossági értéken van, amit előtte beállítottunk a berendezés kezelőfelületén. A pH lúgos értéken kívül, rendkívül alacsony antioxidáns szintet képes biztosítani a lúgosító vízionizátor berendezés.

Kevés az ásványi anyag a megtisztított vízben

Ozmózis víztisztító és lúgosító vízionizátor szett esetében, (amikor az ozmózis víztisztító berendezés után sorban van kötve egy lúgosító vízionizátor) szokott ez a probléma fellépni. A problémát tulajdonképpen az ozmózis víztisztító jó szűrési képessége okozza. Furán hangzik, de túl jó minőségű víz miatt kerülhet veszélybe a jó lúgosítás, hiszen nincsen benne a vízionizátor berendezés működéséhez szükséges oldott ásványi anyag tartalom. Ennek az értéknek tesztjeink szerint minimum 50 mg/liternek kell lennie. Mivel a megtisztított vízben (az ozmózis víztisztító után) alig 15-20 mg/ liter oldott ásványi anyag tartalom van, ezért nincs benne elég „anyag” ahhoz, hogy jól vezesse az áramot. Az ionizációs folyamathoz ez pedig elengedhetetlen. Ebben az esetben meg kell arról győződni, hogy legalább az 50 mg/liter oldott ásványi anyag tartalom meg van, sőt, nem árt a több sem, Ezt könnyen elérhetjük visszasózó egység alkalmazásával. Ebből is van több fajta (AIMRO, PurePro Mineral), de nagyon ajánlott ebben az esetben AIMRO+ ásványi anyag visszasózó használata. Kicsivel többe kerül mint a sima AIMRO, de ezért az árkülönbségért nagyobb fokú ásványi anyag visszapótlást kapunk.

Vízátfolyás sebesség fontossága a vízionizátor berendezés működésénél

Bizony, még ez is meghatározó. Egy lúgosító vízionizátor berendezés optimális működéséhez tesztjeink szerint 0,8- 3 liter/perc vízátfolyási sebesség szükséges. Víztartályos ozmózis berendezések után kötve lehet néha azzal a problémával szembesülni, hogy a víztartály kiürülése folyamán csökken a liter/perc érték. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kezdetben 1,6-1,8 liter/perc a vízátfolyás sebessége a lúgosító felé, Amikor egyszerre több lúgos vizet csapolunk (kb.: 5 liter) akkor látható, hogy folyamatosan lassul a vízátfolyás, míg lassan eléri a kritikus 0,8-0,7 liter/perces sebességet. Ez már nem elég a lúgosító vízionizátor berendezés működéséhez, ilyenkor ugyan még „küzd” kissé a berendezés a lúgosítással, de nagy valószínűséggel csak sima tisztított vizet fogunk csapolni. Átfolyós, tartály nélküli berendezések esetében nem áll rendelkezésünkre elegendő liter/perc tisztított víz biztosítása. Ez az érték hozzávetőleg 0,8 liter/perc körül, vagy az alatt van. Ebben az esetben egy speciális, visszacsapószeleppel ellátott gyorsító ágat kell kialakítani, mert csak ebben az esetben garantálható az optimális tisztított vízátfolyási sebesség. Ebben az esetben is alkalmazni kell ásványi anyag visszasózó egységet.

error: Content is protected !!