Kérdés: Milyen – hétköznapi ember számára is elérhető – vízelemzővel lehet ellenőrizni, hogy a tisztított víz, melyet a különféle víztisztító berendezések produkálnak, valóban mentesek mindenféle káros anyagtól. Egy közel 160ezer Ft-os készülék ott bukott meg nálunk, amikor a bemutató alkalmával ragaszkodtunk a tisztított víz nitrát tartalmának ellenőrzéséhez. A tisztított víz nitrátos volt. Ezek után érdekelne, hogy milyen módon ellenőrizhető, hogy sem hormon, sem gyógyszermaradvány, sem klór, sem egyéb nem ivóvízbe való dolog nincs a tisztított vízben.

Válasz: Ilyen berendezés nincs! Amit általában mérnek az a TDS érték, azaz az oldott ásványi anyag a vizsgált vízben. Ezzel szokták bizonyítani az ozmózis víztisztítók jó működését. Tehát, ha az ásványokat kiszűri ilyen jelentősen (200-300-as értékről 20-30-as értékre) akkor feltehetően jól szűr. Itt nincs nagyon mint mellébeszélni, hiszen a 0,0001 mikronos résméret nem hagy más választást, mint jó minőségű vízszűrést.
Érdekelne, hogy hogyan mérték a nitrát tartalmat a bemutató alatt. Egy víztisztítóról tudok, ami megbukott a nitrát teszten. az pedig egy MLM hálózatban kapható berendezés. Annak mondjuk a listaára közel 300.000.-Ft, tehát lehet, hogy nem is az amire gondolok.
Kíváncsi lennék, hogy melyik volt ez a berendezés konkrétan!
Valamint nagyon fontos!!! Ezeknek az ivóvíztisztító berendezéseknek a használata vezetékes vízhálózaton ajánlott csak!!! Mikrobiológiailag fertőzött vízre nem alkalmazhatóak!!! Pontosan azért, mert rengeteg változó van az egyenletben. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy versenyautóval 220-szal végigszáguldok egy nagyon kátyús utcán. Szegény kocsiból az utca végére nem sok marad, de én nem mondhatom mégsem azt, hogy milyen rossz ez a versenyautó. Mert nem rossz, csak nem oda való! Sajnos a víz nem olyan mint a vezetékes áram, ami mindig 220V és 2A (habár a feszültség váltakozónak nevezett, de ebbe most nem megyek bele). Még a vezetékes vízhálózaton is vannak olyan tényezők amik rontják a víz tisztaságát, hiszen nem steril a vízhálózat és a csövek.
Mivel magas nitrát tartalmat írt ebből feltételezem, hogy nem vezetékes vízzel van dolgunk. Ha nem, akkor azonnal forduljon a vízszolgáltatójához, mert neki lenne kötelessége biztosítani az egészségügyi határértékeken belüli vizet.
A nitrátot is ki lehet szűrni egy szűrőbetéttel, viszont annak a kapacitása 40-100 literig terjed csak, tehát igen költséges. Az arzén megszűrése pénztárca barátabb mint a nitrit-nitráté. Ebben az esetben az ideális az lenne, ha egy nitrit-nitrát mentesítő után jönne egy UV lámpa és utána egy ozmózis víztisztító. Előre megmondom, hogy ez drága lesz!
Hogy hogyan lehet mérni, hogy megszűri-e az adott szennyeződéseket?
A klórt a legegyszerűbb aktívszenes szűrőbetét is megszűri, ennek az ízét is lehet érezni (valahol a szagát is).
Gyógyszermaradvány és hormon mérésre nem tudok semmiféle mérési módot, de lehet, hogy csak én vagyok tudatlan.
Ha ozmózis rendszerről beszélünk, akkor a szűrési résméret garantálja számunkra azt, hogy ne legyenek benne ezek a szennyeződések, miszerint a 0,0001 mikronon nem fér át szegény hormon és gyógyszermaradvány.

Valamint zárszóként fontos megjegyeznem, hogy nem attól lesz jó egy víztisztító berendezés, hogy mennyi az ára. Természetesen vannak bizonyos összefüggések, de ezek nem mindig vehetőek figyelembe, hiszen mindennek annyi az ára, mint amennyit fizetnek érte!

 

Ajánlott termékek:

  1. Nitrát és nitrátmentesítő szűrőbetét (100 liter kapacitással)
  2. Szűrőház a nitrátmentesítő betéthez (választható csatlakozással)
  3. UV lámpa (fúrt kút esetében mindig ajánlott!)
  4. PurePro 106MP ozmózis ivóvíztisztító (nyomásfokozós modell a fúrt kút esetében mindíg ajánlott)