Oldal kiválasztása

Ebben a bejegyzésben egy vásárlónk ügyes átalakítását fogjuk bemutatni. Köszönöm Ács Gábornak, hogy áldozott az idejéből és energiájából ezen projekt megvalósítására.

 

Lux víztisztító átépítési projekt

A projekt célja egyértelmű és világos, a berendezés gyári szűrői helyett szabványos olcsóbb szűrőket szeretnék használni. A berendezés egy öreg LUX háztartási víztisztító gép. Garanciája már régen nincs, így nem fáj a szívem a garancia elvesztése miatt 😀 A kellékeket innen szereztem be: http://viztisztitodiszkont.hu/
A megoldás az előszűrésre 1db 5 mikronos mechanikai szűrő –> 1db aktív szenes szűrő –> 1db 1 mikronos mechanikai szűrő. És természetesen az ozmózis szűrő cseréjének lehetősége, mivel az szabvány méretű.

Kiindulás elvi rajza:

lux víztisztító kapcsolási rajz

Kiindulási állapot:

lux víztisztító

A berendezés erősen használt állapotú. A szakszerű LUX karbantartások ellenére 2 alkalommal is eláztatta  a konyhabútort. A mellékelt fényképen látszik a belső elrendezése. 2db nyomásérzékelő, az aljában elázások esetére úszókapcsoló a visszakeverés beállítási lehetősége é a 3db szűrő. 2db előszűrő és 1db membrán (ozmózis) szűrő.

 

 

 

 

Átalakítás 1. lépés: Természetesen az eredeti előszűrőket eltávolítottam.

Átalakítás 2. lépés:

lux víztisztító2

A standard 10″ hosszú szűrőket bepróbáltam a helyükre, de hamarosan kiderült, hogy a LUX második szűrő nem 3/8″ méretű szerelékkel készült, hanem 1/2″. (Egyébként is szeretném megjegyezni, hogy mindenféle menet és csőméret előfordult a berendezésben. Ezen persze egyszerűsítettem kicsit 🙂 ) Az első ötlet a képen is látható réz átalakító lett volna, de hamar kiderült, hogy így már nem férek bele a LUX házba. Jött az ötletelés. A LUX-os eredeti megoldásban az első és a második előszűrő közül vitték a „vissza keverés” ágat a rendszerbe. (A kiindulási  elvi rajzon jól látszik). Ezzel szemben én a teljes előszűrés után szerettem volna beiktatni a visszakeveréshez szükséges ágat (A végállapot elvi rajzán jól látszik.) , így adta magát az ötlet, hogy a teljes csőrendszert ami 8mm-es csőből épült fel a LUX 2. szűrője és a szivattyú között alakítsam át.

Átalakítás  3. lépés:

lux víztisztító4

Az előszűrt víz visszakeverését 6mm-es csövekből alakítottam ki. mint a képen látszik. Felhasznált anyagok: 6mm-es T idom (menetesen csatlakozik a nyomáskapcsolóhoz, 6mm-es y idom a „visszakeverés” el ágazásához. Gyakorlatilag a teljesen előszűrt vizet vezeti a kimeneti előtti szabályozóhoz. Ki került a műanyagból esztergált T idom. és a visszavezető csőről lekerült menetes csatlakozó került be a szivattyúba.

 

 

 

 

Átalakítás  4. lépés:

lux víztisztító

Természetesen az előszűrő eszközöket a megfelelő sorrendben bekötni a rendszerbe. Felhasznált anyagok. Az eredetileg a LUX készülékben levőkön kívül: a szűrők bekötéséhez 3db 90 fokos 10mm-es csatlakozó, 1db 90 fokos 6mm-es csatlakozó kb 20 cm 6mm-es cső. A többi elemet a gépből sikerült „újrahasznosítani”.

 

 

 

 

Átalakítás 5. lépés:

lux víztisztító6

Víz nyomás ráadás és áram alá helyezés, „nyomás próba”. szerencsére szivárgást órák múlva sem tapasztaltam. A beüzemelés után a visszakeverést egy vezetőképesség mérővel állítottam be. Persze lehetne más módszer is. (Mivel van elektronikai jártasságom és vegyészként végeztem ez a lépés sem okozott gondot. Persze akár ízre is be lehetne állítani.) A próbaüzem alatt a légtelenítés is végbement. Maradt még egy lépés, a nem vagy nem mindig működő eredeti úszókapcsolót egy „elázás mentesítőre cseréltem. Köszönet érte a boltban kapott ötletnek !

 

 

 

Kész állapot elvi rajza

lux víztisztító11

Konklúzió: kb 2 órányi munkával sikerült a rendszert kompatibilitássá tennem az elérhető áron beszerezhető szűrőkkel. Megérte a munkát.

error: Content is protected !!