kérdés-280x210Honnan-hova?

Nagyából 10 éve tört be a köztudatba a víztisztító berendezések létezése. Kezdetekben öltönyös üzletkötő csöngetett és kínálta a portékát. Később, a netes vásárlás elterjedése végett, olcsóbban is hozzá lehetett jutni ezekhez az ivóvíztisztító berendezésekhez. Jó hogy vannak, de egyáltalán kellenek?

Vízminőség hazánkban

Hazánk vezetékes vízellátása európai színvonalú, sőt…Ez tény! Természetesen az is tény, hogy ezt a minőségjelzőt biztosító mérési paraméterek száma csak közel egy tucatra rúgnak, míg az USA-ban ez a szám meghaladja az ötvenet. Tehát a tengeren túl sokkal több mindent ellenőriznek a vezetékes vízben, mint nálunk. Jó a vízminősége ugyan, de csak a megadott ellenőrzési pontok között.

Ha a csapból ez folyik, akkor miért cipeljük?

Mármint az ásványvizet. Érdekes, ha mégsem a vízminőség mérési paraméterek számát tekintjük és megragadunk a régi közhiedelemnél a vezetékes víz fantasztikus minőségét illetőleg, akkor miért vasárárólnak az emberek ásványvizet kartonszámra. Számomra érthetetlen az, ha egy jó minőségű dolog folyik a csapból, akkor miért vásárolnék nagyságrendekkel nagyobb liter áron olyat, ami amúgy is be van kötve a lakásomba. Mi több, 0,6.-Ft/liter áron (csatornázási díjjal együtt). Ennél nincsen olcsóbb!

Érthetetlen, hogy az „ásványvíz forradalom” beálltakor mért nem csóválták a kereskedők és befektetők a fejük mondván: „Magyarországon ez nem fog menni, hiszen a csapból príma minőségű víz folyik!”. Na ugye, ilyenről nem tudunk!

Ha jobban belegondolunk, akkor irreális egyáltalán a PET palackos ásványvíz létezése hazánkban, ha már ilyen jó minőségű a vezetékes csapvíz.