Oldal kiválasztása

Akárki akármit is mond, de az ozmózis (azaz fordított ozmózis elvén működő) víztisztító berendezések jelenik a háztartási víztisztító berendezések csúcsát. Ez azért van, mert csak ezek a berendezések garantálnak olyan biztonságot, ami az ozmózis vízszűrés sajátja. Ez pedig nem más, mint a 0,0001 mikronos résméreten átpréselt, minden (szinte) kórokozótól és szennyeződéstől mentes ivó és főzővíz.
Persze vannak olyan „hozzáértők” akik mindenféle mondvacsinált és értelmetlen ellenérvet hoznak fel szegény ozmózis vízszűrés ellen, ebben már egy korábbi bejegyzésben foglalkoztam, most nem pazarlok erre több szót. (itt olvashatja el ezt bejegyzést)
Most abban nyújtok segítséget, hogy melyik ozmózis víztisztító berendezést válassza a nagy kínálatból. Hasznos lesz átrágnia magát ezen a bejegyzésen, mert így később sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát. Evidenciákkal nem foglalkozunk, mert annyira az elejéről azért nem kezdem (hogy vegyen levegőt miközben ezt olvassa), csak azzal, hogy hogyan tudja az Önnek legmegfelelőbb ozmózis víztisztító berendezést kiválasztani.

 

Fordított ozmózis víztisztító, vagy ozmózis víztisztító?

Még az elején ezt jó ha tisztázzuk. Nincs a kettő között különbség! Mint ahogy nem mondjuk ki, hogy személygépjármű, csak az hogy kocsi, vagy autó. Így van ez ennek az esetben is. A köznyelvben ozmózis víztisztító berendezésként terjedt el, de lehetne használni a következő neveket is.

 • fordított ozmózis víztisztító
 • ozmózis elven működő víztisztító
 • fordított ozmózis elvén működő víztisztító
 • ozmózisos víztisztító
 • ommózis víztisztító (használják)
 • ominózus elven működő víztisztító (ezt is halljuk néha)

Tehát ahol az „o” betűből ilyen sokat találni, az több mint valószínű, hogy ozmózis víztisztító lesz. Lehet, hogy nevetségesnek találja, de jobb leszögezni az ilyeneket az elején.

 

Erről is jó ha tud, ha már ozmózis víztisztító szeretne!

Egy ki kitérő, amivel rengeteg pénzt takaríthat meg és elkerülheti, hogy lefejelje az ajtófélfát!
Bizony, van víztisztításnak (mint minden másnak is) sötét, illetve megtévesztő oldala. Ezt az oldalt általában üzletkötő cégek képviselik, akik hol egy neves skandináv márkát, hol egy fantázianevet képviselnek. Az nem is érdekes, hogy 5-10 szer drágábban értékesítik a víztisztítóikat, mert mindennek annyi az ára amennyit fizetnek érte. Hanem az a gond, hogy ozmózis rendszerű víztisztítónak adnak el valamit, aminek a végterméke (tisztított víz) nem éri el egy ozmózis víztisztítóval szemben támasztott követelmények minimumát sem. Ha by-pass, vagy visszakeverő szelepről, illetve manuálisan állítható ásványi anyag visszakeverőről hall ozmózis víztisztítók tekintetében, akkor éljen a gyanúperrel, hogy nem ozmózis víztisztítót fog kapni. Maximum egy olyan silány minőségű hibridet, ami tartalmazni tartalmaz ozmózis membránt, de az az igazság, hogy meg sem közelíti az ozmózis vízminőséget. Erről bővebben ebben a bejegyzésünkben olvashat>>
Részünkről nem foglalkozunk ilyen szakbarbár módszerekkel, tehát a mi kínálatunkban nem talál ilyen „lebutított” ozmózis víztisztítót. Mi kizárólag (ha ozmózis víztisztítóról van szó) tisztán ozmózis rendszerű, valós víztisztító berendezéseket forgalmazunk.

 

Az ozmózis víztisztító berendezések két fő fajtája

Kis nehezítés az érdeklődőknek, hogy ezek a fránya ozmózis víztisztító berendezéseket különböző fajtába is lehet sorolni. Fontos tisztázni a két fő típus közötti eltéréseket.

 1. Átfolyós, tartály nélküli ozmózis víztisztító. Nem összetévesztendő az átfolyós víztisztítókkal, mert sok cég még a szívószálat is átfolyós rendszernek adja el. Igazuk is lehet, mert a szívószálon tényleg átfolyik a víz és még tartály sem kell hozzá. Tehát ez egy ozmózis víztisztító, aminek nincsen víztartálya (innen az átfolyós elnevezés) és nem rendelkezik visszakeverő szeleppel, tehát TISZTÁN ozmózis vízszűrő rendszert használó víztisztító.
  Ezekben az ozmózis víztisztítókban nagy kapacitású membránok vannak PÁRHUZAMOSAN kötve, így a kapacitás értékük (GPS szám) összeadódik. Esetünkben a PurePro 800DF ozmózis víztisztító egy ilyen berendezés, ami 2 darab párhuzamosan kötött 200GPD (tehát összesen 400GPD=1600 liter/nap kapacitás érték) ozmózis membránnal rendelkezik. Azért ez a viszonylag nagy kapacitásérték, mert egy víztartály nélküli ozmózis víztisztító esetében nincsen víztartály, tehát a VALÓS időben kell prezentálnia a tiszta vizet a víztisztítónak. Nincs ideje pufferelni egy víztartályban, tehát azonnal biztosítania kell a tiszta vizet.
  A két darab nagy kapacitásértékű membránnak a „meghajtásához” nagy nyomás is szükséges, amit egy nagynyomású nyomásrásegítő motor biztosít. Tehát ennek a berendezésnek a működtetéséhet elektromos aljzat szükséges.
  A valós idejű víztisztításnak köszönhetően ezeknek az ozmózis víztisztító berendezésékének a legalacsonyabb a csapolási sebességük, ami 0,6-0,8 liter/perc, de ez változatlan marad, ez alá már nem csökken és folyamatosan biztosítja akár egész nap.
 2. Tartályos ozmózis víztisztító. Ezeknél az ozmózis víztisztítóknál a LEGFONTOSABB adat, a rendelkezésre álló vezetékes víz nyomása. Ugyanis akkor működnek optimálisan, ha 3,5-4 BAR között található stabilan a bejövő víz nyomása. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor nyomásrásegítős ozmózis víztisztító berendezés használata szükséges. Ezek a nyomásrásegítős modellek rendelkeznek nyomáspumpával, valamint nyomásérzékelőkkel. Tehát az ilyen motorral szerelt ozmózis víztisztító berendezések működtetéséhez elektromos aljzat szükséges.
  A tartályos ozmózis víztisztító berendezéseink (tehát csak nálunk) 80GPD-s ozmózis membránnal rendelkeznek. Ez máshol csak 50 GPD-s membrán, de mi a hosszú évek tapasztalatai miatt, alapból emelt kapacitású (80GPD) ozmózis membránnal adjuk át a tartályos ozmózis víztisztító berendezéseinket változatlan áron! Ez azért hasznos, mert gyorsabban fog töltődni a tartály és kevesebb selejt víz képződik. Tehát optimálisabban működik a víztisztító berendezés.
  A tisztított víz először egy 12 literes víztartályba kerül, ahonnan akkor jön ki amikor vizet csapolunk a víztisztító kerámiabetétes csapján. Ebben segít a víztartályban lévő 0,4 BAR levegőnyomás. A csapolási sebesség 1,4 liter/perctől kezdődik, majd a tartály ürülésével arányosan csökken, akár drasztikusan is. Normál háztartási felhasználás esetén a tartályos ozmózis víztisztítók is bőven elégséges vízhozammal rendelkeznek. A mi kínálatunkban a PurePro 105 SUPER a normál tartályos ozmózis víztisztító. Ennek a berendezésnek a nyomásrásegítős változata a PurePro 105P SUPER tartályos ozmózis víztisztító. „SUPER” jelöléssel különböztetjük meg a többi cég által értékesített víztisztítótól, hiszen nálunk emelt kapacitású membrán kap helyet a membránházban.

 

Melyik ozmózis víztisztítót válassza?

Ön dönti el, hogy mire van szüksége és az Ön helyi viszonyai határozzák meg, hogy melyik víztisztító berendezést ildomos választania. Az alábbi listán végigmenve határozza meg, hogy melyik ozmózis víztisztító berendezésünk a legmegfelelőbb Önnek.

 1. Tartályos, vagy tartály nélküli modell? Ha a tartály nélkülit válassza, akkor a lista végére ért, nincs mit tovább ragozni. Ha a tartályost választotta, akkor folytassa a listát.
 2. Mekkora a rendelkezésre álló vezetékes víz nyomása? Ha 3,5-4 BAR alatt, akkor nyomáslesegítős modellt kell választani, ha eléri stabilan ezt a nyomásértékest, akkor elég a normál tartályos modell.
 3. Mekkora a vízhozam elvárás egy napra? Ha ez meghaladja a háztartási mértet (napi maximum 320 liter) akkor átfolyós rendszerűt kell választania.
 4. Mekkora a hely ahova el szeretné helyezni a víztisztítót. Ha ez kicsi, akkor a tartály nélküli változatot kell választania.
 5. stb…

Szerintem most már Ön számára is világos, hogy melyik esetben melyik ozmózis víztisztítót a helyes választás Önnek.

error: Content is protected !!