Oldal kiválasztása

esővíz tisztításAz esővíz tisztítása egy praktikus ötletnek tűnik, hiszen az eső ingyen jön az égből, tehát nem kell vízdíjjal számolni. A praktikus ötlet viszont sok kérdést vet fel, hiszen rengeteg, nem általunk szabályzott változó van a víztisztítási folyamatban.

 

Az esővíz nyílt víz

Már ez meghatározza azt, hogy milyen óvatossággal kell közelítenünk az ilyen jellegű vizekhez. Nézzük is végig a folyamatot, ami meg fogja magyarázni az esővíz tisztításának rizikóját.

  1. Az eső leesik
  2. Általában valamilyen esővízfelfogóba kerül. Itt kezdődik a veszély. Kérdéses az, hogy hol fogjuk fel az esőt. A legáltalánosabb a ház teteje, ahova ugye az eső esik. Itt sok minden megtalálható mint vízminőség veszélyeztető tényező. Madárürülék, rágcsáló ürülék, egyéb szennyeződések, nagyon elszaporodott baktériumtenyészet, folyamatosan változó szennyeződések, szél által odasodort szennyeződések, stb…Itt akármilyen vízminőség vizsgálatot lehet végezni, az csak abban a másodpercbe lesz igaz, hiszen a következőben ki tudja, hogy mit fúj oda a víz.
  3. Bekerül egy tárolóba. Ki tudja, hogy az előző fázis miatt milyen kórokozók vannak itt jelen és milyen fertőzések szaporodtak el.
  4. Nyomásszivattyú, a víz tárolóedényzetből való kiemeléséhez.
  5. Felhasználás.

A fúrt kút, illetve a vezetékes csapvíz esetében behatárolható a szennyeződések milyensége. Ez esővíz esetében másodpercenként változhat, azaz egyáltalán nem biztonságos.

 

Az esővíz megtisztítására javasolt

A fentiek értelmében az esővíz tisztítását személy szerint nem tanácsolom, de lehetőség mutatkozik rá. Mivel a bemenő (esővíz) minőségében rengeteg a változó, ami fokozott vízminőség veszélyt jelent, ezért erősen szennyezett víznek tekintendő alap esetben is. Vannak helyzetek viszont amikor más lehetőség nem létezik a vízellátásra, mint az esővíz gyűjtés. Nagyon fontos, hogy bármely esővizes felhasználáskor számoljunk a fent említett kockázatokkal.

Az alábbiakban viszont javaslatot teszek, hogy ha minden kötél szakad és csak az esővizes vízellátás maradt, akkor milyen vízszűrőket és tisztító berendezéseket kell használnunk.

  1. UV lámpa, ami a csírátlanításért felelős. Az ajánlott UV lámpa egy erősebb, nagyobb kapacitású berendezés, hiszen itt a bemeneti összes víz kezelésre kerül.UV lámpa Aquazone SC5
  2. Előszűrő leöblítő csappal a durva, 100 mikronnál nagyobb szennyeződéseket szűri meg.
  3. Aktívszenes vízszűrés. Egy Big Blue házban, aktívszenes Big Blue betét.
  4. Finom szűrés. Big Blue házban, 5 mikronos Big Blue szűrőbetét

Ezzel a víztisztítási folyamattal azt elértük, hogy a megtisztított vízzel lehet tisztálkodni, de inni és főzni nem! Ha esővízből szeretnénk ivóvizet kapni (úgy, hogy ismerjük a fent vázolt rizikókat), akkor fontos, hogy a következő folyamatot is végrehajtsuk.

Esővízből ivó és főzővíz ozmózis víztisztítással

Mindenképpen egy nyomásfokozós ozmózis víztisztító használata ajánlott. Csak ennek a készüléknek a felhasználásával készített vízből igyunk és főzzünk. Ehhez a PurePro 105P modellt ajánlom.

vizkorforgÉrdekességként itt egy grafika a víz körforgásáról, ahol helyet kap természetesen az esővíz is. Több oldal foglalkozik az esővíz megtisztításával ahol részletesen leírják, hogy szerintük hogyan kell jól megtisztítani az esővizet háztartási felhasználás előtt. Ez a bejegyzés csak a saját álláspontomat képviseli ebben a témában és mivel nem vagyok szakértő az esővíztisztítás témakörben, ezért lehet nyugodtan vitatkozni.

 

error: Content is protected !!