Oldal kiválasztása

Igen! Amikor a vezetékes csapvíz és a víztisztító berendezések csapnak össze (értelmetlen az is, hogy miért kell ellenségként egymáshoz viszonyulniuk) akkor valami olyanról akarnak meggyőzni, hogy a tisztább, víztisztító berendezéssel előállított ivóvíz nem annyira jó (sőőőt), mint a nem annyira tiszta, közvetlenűl a több kilométeres vízhálózatban dekkoló víz. Tehát értük jól, nem lesz egészségesebb és biztonságosabb az ivóvíz, ha tisztítjuk, hiszen koszosabban jobb és egészségesebb. Ön mit tenne, ha azon a területen, amihez egy kicsit is ért ilyen és hasonló butaságokat mondanának (persze nem szó szerint)?

 

Ez már inkább társadalomtudomány, nem kémia.

Ha a vezetékes ivóvíz tisztaságáról van szó hazánkban, akkor az már inkább társadalomtudományi kérdés, nem pedig kémiai. Itt szó sincs arról, hogy a vezetékes vízszolgáltató szakemberei buták lennének, hiszen csak elvégeztek valamilyen iskolát, hogy betölthessenek bizonyos pozíciókat. Azt sem feltételezzük, hogy a vízszolgáltató szakemberei nem tudnak olvasni. Viszont furának tartjuk, hogy a nyilvános és nem titkos információkat nem olvassák el, ha pedig igen, akkor nem tudják értelmezni azokat.

Előző cikkeimben pusztán a kémiával cáfoltuk meg azokat a több évtizedes butaságokat, amelyekkel idáig teleharsogták a csatornákat a hozzá nemértésükkel dicsekedve.

Sokat lehetnem morfondírozni, hogy miért mondanak és publikálnak olyanokat ezek a szakembernek magukat nevező vízügyi beosztottak, amelyek az általános iskolás kémiával megy szembe.

 

Érdekek és figyelem!

Joggal mondhatja bárki is, hogy azért írogatunk folyamatosan a vezetékes vízszolgáltatást lejárató cikkeket, mert mi víztisztító berendezést forgalmazunk. Az igaz, hogy nem parafaékszereket készítünk (pedig állítólag ez a nagy biznisz), hanem háztartási ivóvíztisztító berendezéseket forgalmazunk. Megállná tehát a feltételezés, hogy érdekünkben áll a vízművel lejáratása. De nem!

A sorrend ugyanis nagyon fontos. Nem azért publikálunk olyanokat amilyeneket a vezetékes víz minőségéről, hanem azért mert a vízművek még mindig nem képes mindenhol garantálni a megfelelő vezetékes vízszolgáltatást, holott már hosszú évek óta hangoztatja azt, hogy igen. Teszi ezt sajnos alaptalanul, valamint folyamatosan a víztisztító berendezések ellen ágál, ami néha a GVH-nál is kiverné a biztosítékot. Nagyobb felelősségük van ebben a kérdésben mint sokan hinnék.

Ők ugyanis pontosan tudják (hiszen nem buták a látszat ellenére sem), hogy az általuk szolgáltatott vezetékes ivóvíz még nincs azon a szinten, mint amilyennek állítják. Folyamosan megy a PR a kitűnő víz minőségről, ami maximum csak lokális, vagy csupán rövid ideig tart és akkor még nem mentünk bele a felhasznált vegyszerekbe. Ugye nem gond, ha 2016-ban nem feltétlen szeretném elfogadni az egészségügyi határértékeket olyan emberektől, akik a fenti két cikknek az alapját is adták, ha létezik biztonságosabb megoldás az otthoni víztisztító berendezéseket használatával. Részemről annál szkeptikusabb vagyok, hogy olyan dolgokat elfogadjak, amik már régóta megdőltek, csak az ellenkezőjéről kívánnának meggyőzni.
Nem tudom csak a kiváló marketing számlájára írna az évről évre növekvő palackos és ásványvíz fogyasztást sem. A kiváló vezetékes vízminőség és ez a tény nagyban üti egymást!

 

Mi az amit tesznek…

Néha van egy-egy leleplezés szerencsétlen víztisztítóval házaló ügynökkel szemben, aki a jobb élet reményében 2-4 szeres áron ajánlgatja a víztisztítóját nagy hókosz-pókusz mérések után. Természetesen kamu az egész és annyit nem ér szerencsétlen víztisztító mint amennyiért el akarják sózni, de jön az óóókos vízügyi szakember (aki ugye egy kicsit sem érintett az ügyben) és magas lóról elmondja, hogy mint nem tanult meg kémiaórán. Tehát tulajdonképpen nem sokat tesznek, hogy szerencsétlen vezetékes vízfogyasztó tisztábban lásson az ügyben. A vizet tisztítani bűn, jó az úgy, csatornásan, vegyszeresen és néhol még egyéb szennyeződésesen (arzén, vas, nitrit-nitrát). Ugye az sem baj, ha nem feltétlen akarnék ebbe is beletörődni a 2016-os években, amikor létezik jóval biztonságosabb alternatíva. és ez a víztisztító. Remélem meglepődött, hogy a víztisztító a víz megtisztítására szolgál.

Már szinte senki nem iszik vezetékes csapvizet, biztos azért mert szeretnek olyanért 1000szer többet fizetni, ami otthon a csapból is folyik. Bizonyára azért, mert olyan kiváló a vezetékes víz minősége. Nem szabad leírni, hogy „HÁT NEM”, mert annyira érzékenyek és sértődékenyek ezek a vízügyi szakemberek, hogy nagyon. Máris elkezdenek dobálózni a Mengyelejev táblázattal, így próbálva magyarázni a bizonyítványukat. Azt pedig nem tudják megmagyarázni, hogy a H2O-nál jobb a H2O plusz klór és egyéb szennyeződések. Keverik a szerves és szervetlen vegyületeket és azoknak a hatásait. Kiábrándító!

 

Ami miatt sokat beszélnek mellé.

Nem akarjuk meggyőzni a vezetékes vízművek szakembereit az igazunkról. Nem kívánjuk őket visszaültetni az iskolapadba, hiszen nagyon messziről kellene kezdenünk az okítást és le kellene szoktatni némelyiket a beképzelt és fellengzős stílusról. Ez nem a mi feladatunk!

 

  1. Nem lehet akkor meggyőzni valakit, ha neki pont az ellenkező az érdeke.
    A víztisztítók és a vezetékes víz esetében soha nem fog olyat hallani, hogy „Hát igen, itt és itt azért ajánlatos lenne tisztítani a vizet, mert vannak még problémák. Tényleg nem annyira jó, hogy vegyszerezzük a vezetékes ivóvizet, ezért a klórtalanítás a háztartásokban fogyasztás előtt hasznos lehet.” Ilyeneket soha nem fog hallani-olvasni, mert ezzel elismernék, hogy mégsem végeznek annyira jó munkát, mint ahogy azt évek óta próbálják (több-kevesebb sikerrel) hinteni a médiában.
  2. Figyelem. Sajnos a vízszolgáltatók sok mindenre figyelnek, csak javarészt arra nem, amire kellene.
    A vízminőség javítása helyett a vízminőséggel kapcsolatos jelzések megmagyarázása és bugyuta PR folytatására figyelnek inkább.
  3. A szemléletmód megváltoztatja a valóságérzékelést.
    Módosította az információfeldolgozás módját és a figyelem tárgyát. Tehát annyira más a szemléletmód, hogy jogosan nem is várhatjuk el, hogy a saját produktumukra reflektáljanak, maximum csak annyira, hogy a háztartási víztisztítás és a víztisztító berendezések mennyire feleslegesek.
error: Content is protected !!