Oldal kiválasztása

Ez a bejegyzés nem hazánkról szól, hanem egy szomszédos országról. Tudható, hogy nálunk európai minőségű az ivóvíz (jelentsen ez bármit is), de a példaként felhozott ország is uniós tag, tehát ott is azok a vízügyi szabályozások érvényesek, mint nálunk. Hogy kedvet csináljak a bejegyzés elolvasásához, egy cikkből kiragadott idézettel kezdem: [slogan] Ilyen tekintetben igen „érdekes” a szabályzat, a palackozott vízben ugyanis megengedett az 50 mikrogramm arzénmennyiség. Ezt azzal magyarázzák, hogy csapvizet többet iszunk, mint palackozott vizet.[/slogan]

Na, már megint a vezetékes víz és az ásványvíz! Az arzén pedig folyamatosan visszatérő szereplőnk…

 

A szomszédban erre jobban figyelhetnek.

A napokban találtam egy oldalt magyar nyelven, ami ugyan nem hazánk vízminőségével, hanem egy szomszédunkéval foglalkozik. Érdekes, hogy rengeteg cikket, mi több riportot lehet találni ezen az oldalon, ahol konkrétan a vezetékes ivóvízzel, ásványvízzel, tehát globálisan a lakossági vízellátással foglalkoznak. Magyarországon csak mi publikálunk hasonló bejegyzéseket, de közel sem olyan specifikusan, mint a példaként felhozott weboldal, hiszen nem vagyunk hírportál. Mi amúgy is víztisztító berendezések forgalmazásával foglalkozó cég vagyunk, tehát a biztosan nem értünk hozzá, meg amúgy is csak el akarjuk sózni a vacak víztisztítóinkat. Tehát amit mi publikálunk az erősen megkérdőjelezhető, hiszen anyagi haszonszerzés állhat az ügy hátterében. Gondolhatná bárki is…

Itt jegyzem meg halkan, hogy amikor egy vízszolgáltató nyilatkozik az ő általa biztosított ivóvízről, akkor kéretik azt a nyilatkozatot is hasonló szemüvegen keresztül nézni, hiszen bizonyára nem mondhat rosszat egy vízügyi alkalmazott a vezetékes vízről. SŐT! Magyarországon még nem találkoztam olyan cikkel, ahol nyíltan fel merték volna vállalni, hogy mekkora gondok és szennyezések vannak az ivóvízzel. Szigorúan politikamentesen, csak a végeredményre vonatkozólag. Érdekesnek tartom továbbá, hogy „nálunk mindenki annyira ért a víztisztításhoz, hogy a fél ország lajtos kocsizik”. Ezt egy frappáns kommentelőtől másoltam utólagos engedelmével.

Bizony vannak helyek, ahol fel tudják, vagy fel merik vállalni a problémák mibenlétét. Ha mélyen hallgatok arról, hogy az arzén szennyeződés mekkora probléma, attól az még probléma marad. Ha e helyett elkezdek az időjárásról beszélni, akkor az meg nevetséges dolog. Ez persze csak példa, de hasonló motívumok figyelhetőek meg a vezetékes ivóvízzel kapcsolatos kommunikációban. Valahol ez nem így van!

 

Olcsón mérget vagy drágán vizet?

Ezzel a cikkel jelentetett meg egy cikket a magyarszo.com internetes hírportál. Ez a megkapó főcím érdekes adatokkal gazdagítja a víztisztítás iránt érdeklődő széles tömegeket. Azzal kezd a cikk, hogy közöl egy „közvélemény-kutatási” adatot, mert megkérdeztek 621 embert. Ugyan ez a szám nem nagy, de ivóvízszokások felmérésénél elégségesnek mutatkozik.

Ashampoo_Snap_2015.01.15_09h00m15s_001_

Ez az adat több mint érdekes. Tehát a megkérdezettek kicsivel több mint a fele élvezi a vezetékes ivóvíz áldásos hatásait, mármint ami a vízivásra vonatkozik. A másik (kicsivel kevesebb) fele a megkérdezetteknek már más alternatív megoldást keres az ivóvíz ellátásra. Ők nem kérnek a vezetékes ivóvíz ivászatból. Érdekes, hogy a megrendezettek közel tizede (na jó, csak 8%-ka) felmérte az esetleges veszélyeket és saját kezébe vette a tiszta ivóvíz ellátását, mert rendelkeznek víztisztító berendezéssel. Ezek a víztisztító berendezés forgalmazó cégek beteszik mindenhova a lábukat!!!

A címmel annyiban nem értek egyet, hogy nem feltétlen drága a víz, mármint a víztisztítás egy háztartásnak sem. Az ásványvízhez képest nagyságrendekkel olcsóbb és biztonságosabb a vizet otthon tisztítani. Persze létezik sokfajta vízszűrési eljárás, de ez általánosságban elmondható a háztartási ivóvíztisztító berendezésekről.

A cikk íróját megkereste az ottani kommunális vállalat, hogy kissé szerencsétlen a cím, mire ezt az szakvéleményből származó idézetet küldték válaszúl:  [slogan]…a köznyelvben szennyezőanyagként emlegetett anyagok gyakran nem emberi behatás, hanem a vízbázis földtani adottságai révén jutnak a vízbe, vagyis kioldódnak a kőzetből. Ilyen többek között az arzén és a bór.[/slogan]

Hát igen! Senki sem monda, hogy a kommunális vállalat passzioból szennyezi a vizet, nem kell olyan gyorsan megsértődni. Csupán annyi lenne a feladat, hogy elválalják a felelősséget és megoldást találnak a tiszta és szennyezőanyagoktól mentes, egészséges ivóvíz ellátásra. Ami a feladatuk is lenne!

error: Content is protected !!