Oldal kiválasztása

csapra szerelhető víztisztító berendezésVíztisztító berendezések alapja az egyfázisú aktívszenes vízszűrés. Az asztali ivóvíztisztító berendezések alap estben ezt az aktívszenes vízszűrést kell hogy tudják, ami vezetékes víz esetében nagyon fontossá válik.

Klórmentesítő ivóvíztisztító

A klór sajnos a vezetékes vízszolgáltatás velejárója. Klórozással biztosítják, hogy a vezetékekben ne szaporodhassanak el a vírusok, baktériumok. Nélküle a vezetékes vizet fogyasztók járványveszéllyel kellene számolniuk. Tehát hasznos, ha a vezetékes vízben van klór, viszont nem hasznos azt elfogyasztanunk. Ezért ajánlatos minimum egy klórmentesító víztisztító berendezést a csaptelepre felhelyezni. A háztartási ivóvíztisztításban félsiker, ha a klórt eltávolítjuk a vezetékes vízből.
Az aktívszenes vízszűrés nem csak a klórt távolítja el, illetve szűri meg a vízből, hanem az alábbi szennyezőanyagokat is:

  • lebegőanyagok, mint a rozsda, homok, iszap
  • Az aktívszén kiszűri (megköti) az oldott szerves szennyező anyagok (pl: kőolajszármazékok -benzol-, szerves savak, növényvédő szereket -peszticidek- és egyéb vegyi anyagokat) 98%-át, oldott gázokat, műtrágyaszármazékokat és fenolokat ezáltal a kellemetlen szag- és íz anyagokat.
  • Eltávolítja a szabad és kötött aktív klórt, klórszármazékokat, pl. a rákkeltő trihalometánokat és a trihaloetilént, melyek a hálózati víz klórozása miatt mindig jelen vannak.
  • Kiszűri az azbesztet és korlátozott mértékben a nehézfémeket (ólmot, vasat, mangánt, molibdént, kadmiumot, cinket) is.

Tehát igen sokfajta szennyezőanyagot eltávolít és ezáltal megkíméli a tulajdonosát a fenti káros anyagok elfogyasztásától.

 

Többlépcsős víztisztító

Az asztali víztisztító berendezést is lehet több fázisú vízszűrőegységgel kapni. (pl.: asztali víztisztító DUO). Ebben a víztisztítóban nem egy, hanem 2 szűrőegység kap helyet alap esetben.

  1. fázis: 5 mikronos PP szűrőbetét, ami erőteljesebb lebegőanyagszűrét képes végezni. Ez akkor fokozottan ajánlatos, amikor a vízvezetékünkről tudjuk, hogy régi és elavult és ezáltal nagyobb mennyiségű lebegő szennyeződés lehet jelen a vízvezetékben.
  2. fázis: GAC klórszűrő, ami az egyfázisú asztali víztisztító berendezésekben is helyet kap

A kétlépcsős asztali ivóvíztisztítók tehát nagyobb védelmet biztosítanak, de csak abban az esetben ajánlott, ha megnövekedett lebegőanyag szennyezettséggel kell megbirkóznia.

 

Arzénmentesítő az asztali víztisztítóban

Kihasználhatjuk a DUO, azaz kettő szűrőegységgel rendelkező víztisztító berendezések felépítését az arzénmentesítésben. Ilyen az arzénmentesítő asztali ivóvíztisztító berendezés.

Ebben az esetben az alábbi módon kell felállnia a vízszűrésnek:

  1. fázis: arzénmentesítő szűrőbetét 
  2. fázis: 5 mikronos PP szűrőbetét

Azért fontos ez az előzőektől eltérő sorrend, mert itt a fő célunk az arzén eltávolítása, illetve annak megkötése. Az arzénmentesítő egység speciális töltete kimosódhat, ezért szükséges utána az 5 mikronos PP szűrés.

Fontos ebben az esetben, hogy az arzénmentesítő élettartama nagyobb mint az 5 mikronos szűrőbetéte (20.000 liter), viszont a PP betétünket hamarabb kell lecserélni az esetlegesen kioldódó anyagok szennyezése miatt. Ez hozzávetőlegesen 3.000 liter, ami hozzávetőleg fél év.

 

Friss víz íz

Az asztali ivóvíztisztítót használóknak, először az tűnik fel, hogy az így megtisztított víz íze „frissebb”. Nem érződik rajta a klór émelyítő szaga és íze. Fenntartása minimális költséggel jár, így jó választás lehet azok számára is, akik nem kívánnak nagyobb víztisztító rendszerekbe invesztálni, viszont szeretnének egy saját víztisztító megoldást.

 

víztisztító és vízszűrő webáruház

Amennyiben érdeklik a bejegyzésben szereplő víztisztító termékek, látogasson el az alábbi linken található webáruházunka:

 

Asztali víztisztítók

error: Content is protected !!