Oldal kiválasztása

Természetesen nem a víztisztító berendezésekről beszélek, hiszen az eléggé fura lenne. A napokban értesültem egy hírről, ami azzal foglalkozik, hogy itt az újév (apropó BUÉK!) és mik azok a dolgok, amiket nem kellene már vásárolnunk, mert haszontalanok, vagy elavultak. Itt található a teljes cikk!

 

Ne végre, már mások is látják a víztisztító berendezések hasznát!

Tehát a sok érdekes elavult, vagy már haszontalan dolog mellett feltűnt az „ásványvíz” szó. Hát persze, hogy innentől kezdtem egyenesebben ülni a fotelben, mert én már évek óta arról beszéltem, amit a cikk írt.

[slogan h3=”A napi.hu, Mi van a vízben? részlet”]Az amerikaiak milliói fizetnek palackonként két dollárt (500 forint) a tiszta vízért, amivel nagy üzletet csinálnak egyes cégeknek. A Perrier az 1970-es évek közepén lépett piacra az első palackokkal, a piac azóta 2700 százalékkal nőtt. A Bevarage Marketing reklámcég adatai szerint 2013-ban 10,1 milliárd gallon (38,4 milliárd liter) palackos vizet adtak el az Egyesült Államokban, ami 2014-ben 12,3 milliárd gallonra nőtt. Várakozások szerint 2020-ra a palackos víz lesz a legnépszerűbb termék az üdítőital-kategóriában – ma a második helyen áll. A palackban vásárolt víz mellett szóló legfőbb érv, hogy biztonságosabb, tisztább, mint a vezetékes víz. Valójában azonban az ilyen termékek 45 százalékának tisztított csapvíz a kiindulópontja – állítja Peter Gleick, aki könyvet írt a palackos víz sikeréről. A fogyasztók megfelelő szűrők használatával maguk is meg tudják tisztítani csapvizüket – teszi hozzá ehhez Nick Colas, a ConvergEx brókercég marketingstratégája. Ez gazdaságosabb és a palack kihagyásával kíméli a környezetet. A Brita vagy a Pur cégek szűrőinek éves pakkja csak 15 dollárba kerül.[/slogan]

 

Gondolom az amerikaiak azért vásároltak ilyen sok ásványvizet, mert náluk nem európai szintű a vezetékes csapvíz. Ez persze csak egy kis humor volt, de halkan megjegyezhető, hogy az USA-ban jóval több paraméterét ellenőrzik az ivóvíznek mint hazánkban vagy az unióban. Talán ezért is jóval elterjedtebbek a víztisztító berendezések. Náluk már a háztartási víztisztítás és a vízszűrők olyan megszokott dolgok a konyhában, mint a mikrohullámú sütő

 

 

Amit ásványvíz vasáraskor tulajdonképen megvásárol.

Mint ahogy a cikk is felhívja a figyelmet, a palackos ásványvizek közel a fele csupán tisztított csapvíz, nagyon erős marketinggel megtolva. Ne legyenek téveszméink, amit beléjük gondolunk, az csupán reklám. A cikk végén ugyan szűrőkancsókat említenek, de már tudhatjuk, hogy a vízszűrőkancsók nem feltétlen a leghatékonyabb és legolcsóbb megoldás tiszta, vagy tisztább víz elérése érdekében. Erről többet ebben a bejegyzésünkben olvashat!

Volt egy időszak amikor nálunk is elszabadult az ásványvizes marketing gépezet és ígérgettek mindent a palackos víz gyártók, csak azt nem, hogy kinő a második fejünk, ha az ő termékét válasszuk. Ma is vannak bugyuta reklámok, amik inkább „szexi”-vé és „trendi”-vé próbálják (vagy sikeresen teszik is) az palackos vizek fogyasztását. Olyan anyagokkal tömik tele ezeket a nagy részben tisztított csapvizeket, amelyeknek jelents része fel sem szívódik a szervezetbe és haszontalanul csak a vesét terhelik.

Persze születnek a fantázianevek és fantáziatulajdonságok, valamint a dizájnos termékcímkék bőven. Talán ezek hatására is a reálisan gondolkodó emberek a mai napig is képesek olyan dolgot vásárolni, amire semmi szükségük, mert a csapból is folyik!!! Akkor miért hurcolják haza és fizetnek érte nem kevés pénzt? Érthetetlen!

Persze vannak általam is értelmezhető felhasználási területei is ezeknek a környezeti ártalmaknak (palackokos víz). Sivatagban, vagy egy erősen szennyezett, vízhálózat nélküli terepen elképzelhető, hogy még hasznos is lehet. Ezek a helyzetek viszont a töredékét sem tehetik ki a mostani vásárlás nagyságának. Volt már olyan, hogy én is az ásványvizes „megoldást” javasoltam, ami tulajdonképpen nem megoldás, hanem csak tüneti kezelés. Jó, hogy van, mint utolsó mentsvár, de felesleges mindennap a túlélőcsatmagunkból ebédelni, amikor tele a hűtő frissebb, finomabb és egészségesebb dolgokkal. Remélem ezzel a halvány hasonlattal sikerült érzékeltetnem, hogy semmi bajom az ásványvízzel (vagy mégis?), a problémát annak a felhasználása okozza.

error: Content is protected !!