Oldal kiválasztása

A közel 10 éves tapasztalatunknak köszönhetően sok mindent kissé másképp látunk mint más, víztisztító berendezésekkel foglalkozó cég. Ebben a bejegyzésünkben pár hasznos és reméljük érdekes dolgot közlünk, ami reményeink szerint közelebb hozza az érdeklődőket a háztartási víztisztításhoz és pár félreértést illetve félreértelmezést is eloszlat. Kezdjük is most pontokba szedve…

 

A háztartási víztisztítást nem mi találtuk ki.

Talán meglepő, de a magát a háztartási víztisztítást nem mi találtuk ki. Ezek a hasznos berendezések és ez a termékkategória is már hosszú évtizedek óta létezik. Bizonyára van többfajta víztisztítási módszer (sebbel-lobbal, kézrátétellel, aurával), de mi a vízszűréses megoldást választottuk, mert ez működik. Itt nem nagyon kell gondolkodnia szerencsétlen víznek, hiszen vízszűrő egységeken keresztül haladva változik meg valamelyik paramétere valamilyen mértékben. Tehát egyszerűbben fogalmazva a megtisztítandó víz útjába teszünk bizonyos dolgokat (szűrőegység) aminek hatására tisztább lesz a kimeneti víz mint a bemeneti. A „tisztább” szó nem specifikus, hiszen lehet például az ivóvíz klórtól mentes, de még arzénnal szennyezett. Tisztább lett? Igen, de ez nem sokat ér, ha nekünk az arzénmentesítés volt a célunk.

 

Nem vállaljuk a rossz döntésért a felelősséget.

Ilyenkor van az, hogy a vásárló azt mondja, hogy ez a víztisztító nem működik, pedig működik, csak rosszat választott. Tehát nem a neki megfelelőt találta meg a hatalmas választékból.
Ez alatt azt értjük, hogy nem lakóhely specifikusan és szűréi igény pontosan választott.

  1. A legáltalánosabb hiba az, ami ozmózis víztisztító berendezéseknél fordul elő. Ezeknek a víztisztítóknak a tartályos modelljei ugyanis rendkívül nyomásérzékenyek. Ez azt jelenti, hogyha nem áll a vásárló rendelkezésére minimum 4 BAR vezetékes víz nyomás, akkor nem elégedhet meg a sima modellel, hanem a valamivel drágább, nyomásrásegítős típust kell választania.
    Ez azért fontos, mert ugyan működni fog az ozmózis víztisztító, tehát szűrési résméret garantálva lesz így is, de sokkal rosszabb hatásfokkal. Ez ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a kocsit 20-30-nál betesszük négyesbe. Ha elég sok „GÁZT” adunk, akkor nem fog lefulladni, de tudható, hogy nem a legoptimálisabban működik. Ez egy ozmózis víztisztító tekintetében azt jelenti, hogy rengeteg selejt vizet képez, a tartály nagyon lassan töltődik és egyértelműen a szűrőbetétek kapacitása is nagyságrendekkel csökken, hiszen több vízből, kevesebb tiszta vizet tud létrehozni. Persze fontos ennek a „selejt víznek” a megléte, hiszen ez biztosítja az ozmózis membrán szűrés közbeni öblítését, de ennek az arányát a legjobban a víznyomás befolyásolja.
  2. Nem fér a kívánt helyre. Minden víztisztítónál fel vannak tüntetve a méretek. A beépíthető víztisztítóknál és minden más terméknél is (amit be kell építeni) ez egy eléggé fontos, kiinduló adat. Bútort sem úgy vásárolunk, hogy egy kis szobába egy nagyobb bútort rakunk bele. Értelemszerűen tehát a beépíthető víztisztítóknál eléggé fontos a rendelkezésre álló hely. Ez általában csak a tartályos ozmózis víztisztító berendezések esetében szokott „problémát” okozni, de jó helykihasználással ezek is könnyen elhelyezhetőek a mosogatópultok alá. A tartály nélküli ozmózis víztisztító (PurePro 800DF) esetében ez a helyigény elhanyagolható, mert nincsen tartály, valamint a berendezés akár vízszintesen is elhelyezhető. A többi beépíthető víztisztító esetében (PurePro S300) pedig nincsenek ilyen gondok, hiszen nagyon kis helyre is behelyezhetőek.
  3.  Nem jól kiválasztott szűrés. Tulajdonképpen ez a legnagyobb hibalehetőség egy víztisztító berendezésnél, hiszen azért vásárolják őket, mert a vizet (kellő mértékben) meg akarják tisztítani. Ennek a „kellő mértéknek” a meghatározása viszont néha hibásan történik.
    Például olyan helyen lakom, ahol köztudottan magas (tehát problémát okoz) a vezetékes ivóvízben jelenlévő nitrit-nitrát, illetve az arzén. Akármennyire is olcsón akarom megúszni a víztisztító választást, de nem sok értelme van egyszerűbb, csapra szerelhető víztisztítót vásárolni, mert ugyan olcsóbb és még praktikusabb is lehet, de nem tudja biztosítani azt a vízszűrést, ami nekem fontos. Nem fogja megszűrni a nitritet.nitrátot és az arzént. Ebben az esetben nekem mindenképpen valamelyik ozmózis víztisztító berendezések kell választanom, hiszen csak ezek szűrik meg biztonsággal a fent említett szennyeződéseket és káros anyagokat.
    Ennek az ellenkezője pedig az, hogy nem kell ozmózis víztisztító berendezést vásárolnom, ha engem csak a vezetékes vízben jelenlévő klór és a csőhálózatról leváló mechanikai szennyeződések zavarnak. Mert ebben az esetben bőven elég egy csapra szerelhető víztisztító, vagy egy beépíthető víztisztító (ami még nem ozmózis víztisztító) például egy PurePro 300-as.

A megrendelőnek bizony fel kell fognia, hogy mindent ő dönt el. Helyette nem tudunk döntések (pláne jó döntéseket) hozni, mert csak ő is meri ezeket a „paramétereket”. Természetesen viszont nem várható el, hogy minden érdeklődő értsen is a háztartási ivóvíztisztító berendezésekhez. Ezért is állunk az érdeklődők rendelkezésére tanácsadás formájában is.

A víztisztító berendezéseket sem nem mi találtuk ki.

Ez egy evidens kijelentés, viszont sokszor fel kell rá hívni a figyelmet. Ezekre általában akkor van szükség, amikor vízügyi szakembernek magát hívő vegyészmérnökkel futunk össze, aki újból fel akarja találni a spanyol viaszt. Ezeket a víztisztító berendezéseket egyszer már kitalálták és jelentjük, működnek. Persze, lehetnek víziók, hogy mi lenne ha nem itt, hanem ott ez és ez lenne, de mindenki higgye el, ezeket már lejátszottuk mi is. Nem azért nincsenek jobb víztisztítónk, mert a gyártóink, vagy mi ne tudnánk jobbat fejleszteni, hanem azért mert nem is kell jobbat fejleszteni, mert értelmetlen. Butaság azon gondolkozni, hogy mit kellene változtatni rajtuk, mert nem kell változtatni. Kitalálták őket és ha betartják a karbantartási szabályokat, akkor ideálisan működnek.

Ugyan vannak olyanok dolgok, amelyeken néha finomítunk, hogy optimálisabban működjenek ezek a berendezések, de nem mi találtuk őket ki. Például az, hogy a négyszelepes vezérlést szolenoid szeleppel váltjuk fel, az ugyan mi „érdemünk”, de nem mi találtuk ki szolenoid szelepet. Csak alkalmazzuk a rendelkezésünkre álló tudást és információkat. Megemlíthetnénk még a kiegészítő egységeket is, mint az ultraszűrő a PurePro S300-ra, vagy az Aquafilter kiváló minőségű kiegészítő betétei a PurePro betétek helyett. Igen, ilyen is van! Nem vagyunk belehabarodva egy-egy márkába, hanem az összhatást nézzük minden esetben, valamit azt, hogy ügyfeleinknek a legjobb ár/érték arányt biztosítsuk. Ezért rukkolunk folyamatosan elő olyan megkülönböztető típusokkal minta a PurePro 106pH, amit a többi cégtől eltérően mi AIFIR 200 ORP csökkentős betéttel szereljük. Ugyanis ez jobb, mert teszteltünk! Tehát vannak ilyenek, de nem mi találtuk ki a víztisztító berendezéseket, csak finomíthatjuk őket.

 

Nem mi reszeljük a víztisztítóinkat.

Tényleg nem, ez ugyanis nem a mi dolgunk. Mi neves víztisztító gyártó cégeket képviselünk és forgalmazzuk a termékeiket. Tehát, ha néha egy szokványos hibába beleütközünk (a gumi becsavaráskor begyűrődik), akkor azt ne nekünk köszönje, hanem a guminak és annak, hogy nem használt szilikonzsírt. Persze azon vagyunk, hogy minden ilyenre megfelelő válaszokat és megoldásokat tudjuk adni, de ez nem minden esetben valósul meg. Érdemes minden ilyen és hasonló esetben körültekintően informálódni és ésszerűségre törekedni.

Néha előfordul, hogy találkozunk egy típushibás, vagy gyártási hibás termékkel. Ezeket természetesen cseréjük és mi is „reklamálunk” a beszállítónk felé. Ilyen előfordul szinte minden iparágban, mért pont a háztartási víztisztítás lenne ez ahol kivétel. Ez még nem azt jelenti, hogy az egész háztartási ivóvíztisztítás rossz lenne.

 

A víztisztító is ember.

Na jó, nem az, de mégiscsak esendő. Itt egy klasszikus autós példával tudom szemléltetni a helyzetet. Veszek egy új autót, és felcsavarodok az első villanyoszlopra és rommá töröm a vadonatúj autót. Ki a hunyó? Az autó, vagy én? Mégsem vihetem vissza a kereskedésbe, hogy „hát nem erről volt szó”. Mert feltételezhetően nem mondták azt sem el, hogy nem tsz jót az autó fényezésének az idegen eredetű tárgy közeli behatolása.

Ez víztisztítóra vetítve azt jelenti, hogy a berendezések és szűrőbetétek működése RELATÍV! Azaz attól függ, hogy… Ez a kérdés általában a szűrőbetétek kapacitásánál szokott felvetődni, amire bizony a mai napig nincs ember, aki pontosan tud válaszolni. Csak megközelítő és általános adatok állnak rendelkezésre.

 

Kimondatlan evidenciák és a macska.

Emlékszik még arra az esetre, amikor az USA-ban egy néni a mikróban szárította meg szerencsétlen macskáját. Tudni lehet, hogy a jobbat érdemlő macsekkal mi történik mikrohullámok hatására. TUDNI LEHET, de a néni beperelte a mikrogyártó céget és nyert.

A víztisztítóknál pedig ilyen hasonló evidencia, hogy húzd meg a csavart a becsavarod, mert nem fogja magától becsavarni magát. Ellenőrizd a tömítést, hogy nem enged-e a víz, stb…, minden olyan ésszerű dolog, amit vizes munkálatoknál ellenőrizni szoktak.

 

error: Content is protected !!