Oldal kiválasztása

Víztisztító berendezések ellen ágáló Fővárosi Vízművek Zrt. víztisztító, illetve vízadagolónak álcázott vízszűrő berendezést kínál az üzleti felhasználók részére. Persze, hogy vízadagoló, mert a „víztisztító”-t ki nem lehet ejteni és le nem lehet írni, mert az ugye felesleges. Hogy honnan tudom? Ez meglepő! A Vízművek ugyanis fizetett hirdetésben hirdeti a víztisztító berendezést a Google hálózatán. Na ezt én sem hittem volna…

 

Mi ez az agyrém? Vagy mégis csak kell a víztisztító?!

Mint ebben a „szakmában” tevékenykedő embernek, ez az információ egyben mosolyogtató és elkeserítő is. Nem elhanyagolható, hogy rengeteg kérdést vet fel. Hazánk vezetékes vízellátása nagyon jó, ezt halhatjuk minden fórumon és médiában. Vannak elszántabbak, akik a víztisztítást kész átverésnek és értelmetlen pénzpazarlásnak tekintik. Ezt meg is értem, mert általában olyan képet formálnak az emberek, amilyet egy adott cég prezentál feléjük egy bizonyos termékcsoportról. Így lehet ez is a víztisztításban is. Több mint valószínű, hogy nem egy korrekt cégbe futottak bele víztisztító berendezések kapcsán. Van ilyen! Nem hiszem azt, ha valaki összefutott a szomszéd Pistikével és Ő nagyon kókler „munkát” végzett a számítógépén, akkor elkövetettjük, hogy a számítástechnika milyen átverés, mi több értelmetlen. Mert tudjuk, hogy nem az! Személy szerint engem is rendszeresen ér csalódás, mi több kiábrándulás egy termékből, ami erősen felróható a kereskedő cégnek. Ettől még találhatok olyan kereskedőt, aki komolyan veszi magát és a célpiacot.

 

Hálózati vízadagoló készülék, ami még véletlenül sem víztisztító 🙂

Dehogy is! A „víztisztító”-t szádra ne vedd! Biztos ez járhatott a termék marketingjéért felelős vezetők agyában, hiszen azt meghagyják az átverős cégeknek és az egyébként is felesleges. A vízadagoló mennyivel jobban hangzik!
Most komolyan! Találkoztam már nagyon sok „okos” véleménnyel és megoldással a víztisztítással kapcsolatosan. Kezdve attól, hogy a kancsóba kiöntött vízből egy idő után kioson a klór egészen az PET palackot tegyük fel a háztetőre és a nap UV sugarai tökéletesen sterilizálják azt és rengeteg ilyen mélyen szántó megoldást. Nem is azzal van problémám (illetve ma manapság már csak mosolygásom), hogy az emberek gondolkoznak és megoldásokat keresnek, hanem azzal, ahogy meggyőződésesen védik azt a kitalációt ami abszolút butaság. Bizonyára Ők lesznek azok, akik soha nem vásárolnak víztisztító berendezést, de karton számra hurcolják haza a boltból az ásványvizet. Végül is sokkal racionálisabb olyat venni, ami a csapból is folyik…

Tehát ezen a mélyen szántó gondolkozáshullámon maradva, itt ezen a ponton nekem is lenne pár „okos” ötletem és meglátásom a vízadagolóval kapcsolatban. Figyelem ezek csak fikciók!

 1. Egyszerűbb a csapból venni a vizet, minek egy külön adagolót fenntartani. Amúgy is csak a helyet foglalja és sok költséggel és macerával jár.
 2. Régen sem volt vízadagoló és mégis éltek emberek. Vízadagoló nélkül is milyen jól meg lehet élni.
 3. Nem hiszem, hogy egy cégben kell vízadagoló ebben a gazdasági helyzetben.
 4. Vízadagoló minek, igyanak a dolgozók vagy csapból, vagy pedig ásványvizes üvegből.
 5. Még fizessenek is a vízadagolóból folyó vízért, amikor nagyon jó minőségben jön a csapból is.
 6. Ez biztos valami átverés, mert a csapból is lehet nagyon jó vizet adagolni.
 7. Minek egy géppel adagolni, úgy is lappangani fog benne a víz.
 8. A szomszédomnak van vízadagolója és azóta beteg az egész család.
 9. STB…

Tényleg órákig tudnám ontani ezeket a nagyon „okos” meglátásaimat a vízadagolókról. Elárulom, hogy ezt nem saját kútfőből merítem, hanem segítségemre vannak a víztisztító berendezésekkel támasztott még okosabb kifogások amiket idáig hallottam, vagy olvastam.

 

Nézzük a vízadagoló berendezést!

Személy szerint nagyon zavar, ha nem találom egy gép/berendezés specifikus leírását meg a honlapon. Például egy vízszűrőnél fontos lenne, hogy milyen vízszűrő egység van benn. Ugyan is a vízszűrő azért vízszűrő. Most pedig fussunk át a publikus információkon, ígérem megéri.

Az infó a Vízművek honlapjáról származnak és ennél is pontosabban a „VízPlusz” szolgáltatások közül való. Itt jegyezném meg, hogy mi az, hogy víz plusz? Van jobb minőségű víz is mint amit köteles biztosítani a Vízművek? Szerintem ez kissé szerencsétlen és aggályokat keltő megnevezés egy, a központi vízminőséget hirdető cégtől. Na de ez biztosan már csak az én kisstílű kötözködésem.

Referencia link: http://vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/uzleti-ugyfelek/vizplusz_szolgaltatasok/halozati_vizadagolo_keszulek

A berendezést bérleti konstrukcióban kínálják csak.
Egy vállalkozás ha nem engedhet meg magának teljes áron egy vízadagoló berendezést, azt megette a fene. Nem a kisördög mondatja velem, mert természetesen legyen meg mindenkinek a komfort érzete, de ha ez nagy érvágás egy cég életében, akkor bizonyára nem a vízadagolónak kell lennie a legaktuálisabb beruházásnak. Személy szerint minden fórumon ágálok a hitelre vásárolt víztisztító berendezésekkel szemben. Nem csak azért, mert általában ebben az esetben minimum a kétszeresét kérik el annak a nyamvadt víztisztítónak, hanem azért, mert akinek részletre kell ilyen terméket megvásárolnia, az inkább költse másra. Ez talán nagyon unszimpatikusnak hangozhat, de rengeteg olyan idős emberrel találkoztam, akit behúztak üzletkötők és zsemlére nincs pénze, mert a részleteket fizeti egy termékbemutatós vásárlása után. Tehát víztisztítót, vagy nevezzük akárminek is, ne részletre vásároljon. A bérleti konstrukció ebben az esetben számomra értelmezhetetlen és értelmetlen. Biztos más nem így van ezzel.

Ennek a berendezésnek is van mumusa.
Bizony ám! Esetünkben a marketingesek a ballonos vizet támadják meg. Kalkulátorok segítségével szemléltetik, hogy milyen jó választás az Ő berendezésük. Mi több, az alábbi ígéretet teszik:
Egy héten belül kedvezőbb áron biztosíthatja dolgozói számára a ballonos víznél magasabb szintű kényelmet a cégükre szabott ajánlatunk elfogadása után.

Ez a vízadagoló márpedig víztisztító.
Ha tompítani akarom az élét, akkor vízszűrőt írok, mert a „víztisztító” szót nem lehet egy lapon, mi több honlapon említeni a Vízművekkel. Tehát azt ugye tudjuk, hogy amiben van vízszűrő egység, azt nyugodt szívvel nevezhetnénk vízszűrőnek. Ebben az esetben is így van ez. Bárki láthassa, hogy ez egy vízadagoló egységgel ellátott, vezetékes vízhálózatra köthető vízszűrő berendezés. Ha ez nem így lenne, akkor miért van benne vízszűrő egység? Korrektebb lenne mindent annak nevezni, mint ami. Még akkor is, ha marketing és imaige szempontból ütközik az érdekeinkkel.
Ezt lehet olvasni a honlapon: A hálózati vízadagoló ivóvíz automata gép vezetékes vízhálózatra kötve a csapvízből egy speciálisan szűrt – hideg, meleg vagy akár szénsavas – vizet készít.”
Mit jelent az, hogy speciálisan szűrt? Nem merik leírni? Miért kell speciálisan szűrni az amúgy is európai színvonalú ivóvizet?
Ilyenkor az általános iskolai verselemzések jutnak eszembe. Mire gondolhatott a költő, amikor a speciális szűrt csapvizet említi?

Nincs ár!
Húúú, ez a legbosszantóbb. Ilyenkor már kattintanék is el egy másik oldalról. Mi az, hogy csak árajánlat adás van. Gondolom ez a bérleti konstrukció mellékterméke, amiről már kifejtettem a véleményemet. Értem én, hogy személyre szabott ajánlat, de nem tudom ezen termék esetén értelmezni.

Nincs pangó víz?
Ez a pangó víz mizéria már a Vízművekhez is begyűrűzött. Halkan jegyzem meg, hogy a víztartályos ozmózis víztisztító berendezésekkel szemben ez ellenérvként szokott felmerülni. Nos ez a berendezés is rendelkezik víztartállyal, azaz fenn állhat a pangó víz jelenség. Értelemszerű!

 

Üzenet a szomszédból

Érdekes, hogy hasonló érveket és előnyöket tesznek a vízadagoló bérletet kínáló Vízművek dolgozói a termékük mellé, mint amiket mi  is a víztisztító berendezések kapcsán.

 • alacsonyabb árú fenntarthatóság
 • magas kényelem
 • komfortérzet
 • a göngyöleg/palackok megszüntetése
 • gyorsaság és azonnali rendelkezésre állás

Nocsak, nincsen új a nap alatt. Itt még ráhúznék húszra és felhívom a figyelmet az alábbi leírásra:

A bérleti díj tartalmazza:

 • szállítás költségét
 • telepítés és beüzemelés költségét
 • berendezés higiéniai tisztítását (szűrőcsere, vízkőtelenítés, fertőtlenítés), karbantartást félévente

A bérleti díj 3 összetevőjéből 2 egyszeri 1-2 órás munkálat. Ilyenkor már nálunk sikítófrászt kapna a kedves érdeklődő és még az unokáinak is megtiltaná azt, hogy víztisztító berendezésen gondolkozzanak. Tehát elég lenne a gép megvásárlása és beüzemelése után (amit egyértelmű megelőz egy kiszállítás) csupán a karbantartásról és a szűrőbetét cserékről gondoskodni. Na itt van az a pont, amikor nem értem meg cégvezető társaimat. Egy ilyen „beruházást” hogyan lehet végigvinni és engedélyezni. Miért is kellene neki bérleti díjat fizetni? Mit kap a pénzéért? Értem, tehát azt kapja például egy év után még fizetett bérleti díjért, hogy egy évvel ezelőtt leszállították neki a berendezést és beszerelték. Nem értem!!! Ezt a munkálatot ugyanis egy jó érzésű szerelő 20.000.-Ft nagyságrendben megoldja.
Tehát ez egy részlet fizetés, azaz még az sem, hiszen nincsen lejárati időpont, amikor a berendezés tulajdonjoga a részletet, azaz bérleti díjat fizetőre szállna. Nagy ötlet!

 

Itt a vége!

Természetesen minden elismerésem a Vízmű-é, mert valóban kiváló minőségű vezetékes ivóvizet biztosítanak hazánkban. Ez a bejegyzés nem ellenük (maximum pár marketinges mondatuk ellen) szólt. Csak fel szeretném nyitni pár illetékes embernek a szemét, hogy nevezze a nevén azt, ami lehet ,hogy pejoratív számukra, de mégiscsak az ami. Fontos megjegyezni, hogy ha ilyen berendezést kínál a Vízmű, akkor abban rációt lát, azaz kimondatlanul is kijelentette, hogy realitása van hálózati víz esetén is az ivóvíztisztító/ütőszűrő berendezésekre. Mert gondolom ezért adja hozzá a nevét és ezért jelenít meg fizetett internetes hirdetéseket.

error: Content is protected !!