Oldal kiválasztása

Megszokhattuk már, hogy a vezetékes vízszolgáltatók időről-időre szükségességét érzik annak, hogy megmutassák magukat, illetve kicsit magyarázzák a bizonyítványukat is. Az utóbbira bizony lenne elég okuk, de az sem árt, ha lobbiznak még egy kicsit, mert ezzel is mutatják, ŐK JÓL DOLGOZNAK. Szó sincs arról, hogy a vezetékes vízszolgáltatók dolgozói rosszul végzik a munkájukat. Ebben a bejegyzésben csupán arra világítunk rá, hogy a háztartási víztisztítás napjainkban egyre jobb alternatívát jelent, mint egyéb drága, de instantabb „megoldások”

Még mielőtt szó éri a ház elejét, ha parafaékszerekkel foglalkoznánk, akkor bizonyára azzal kapcsolatosan kommunikálnánk, de mivel a háztartási víztisztítással foglalkozunk, ezért engedtessék meg, hogy ebben a kategóriában megnyilvánuljunk.

 

Vízközmű Szövetség kerekasztal beszélgetés.

Tehát idén is megrendezésre került ez a fantasztikus, de tulajdonképpen inkább PR esemény. Itt mindenki felvonul akik számít és név a vezetékes vízszolgalátásban és ha m ár itt van, akkor kinyilatkoztat valamit. Őszintén szólva, idén nem szembesültünk olyan sületlenségekkel, mint amit a Pannon-Víz hozott le az előző eseményről, ahol igencsak keverték a szezont a fazonnal, valamint bebizonyítotték, hogy kémiaórán nem eléggé figyeltek. (az erről szóló bejegyzést ITT találja) Tehát örvendetes, hogy idén nem próbálták meg félrevezetni a nagyérdeműt…
Természetesen minden jóérzésű embernek megvan a véleménye arról, ha valaki olyan sületlenségeket hord össze, de tudjuk ezt be a határtalan lojalitásnak, ami ebben a szakmában is (úgy néz ki) meghatározó fontosságú.

 

 

Ne ostorozzuk tovább az elődöket, hanem ugorjuk is a mostani kerekasztalra.

Összegzem gyorsan, hogy miről szolt ez a megmozdulás. Itt olvashatja különben az INDEX cikkét.
Megtudhattuk azt, hogy nagyon jó a vezetékes ivóvíz szolgáltatás! Ezt fontos sokszor, sok ilyen és hasonló PR eseményen kinyilatkoztatni, mert különben nem veszik észre az emberek. Részemről meg is lepődtem volna, ha nem ez hangzik el a vezetékes vízszolgáltatók életre keltett és megtartott eseményen. Ennek a rendezvénynek volt egy tematikája, ami az ásványvíz ellenesség volt. Erre utal az a bugyuta kitétel is, miszerint Jézus sem ivott PET palackból. Ez már az a szint, ami a „ZS” kategóriás reklámfilmeket idézi. Ide nehéz, de kis odafigyeléssel sikeresen lehet megérkezni. Elmondom, hogy Jézus még mobiltelefont és internetet sem használt. Ebből látszik, hogy valakik még 2000 évvel ezelőtti infrastruktúrához akarnak viszonyulni.

Az ásványvíz-ellenességet pedig kissé álságosnak tartom, hiszen a Fővárosi Vízműveknek nem kis befolyása (érdekeltsége) van a mára már Magyarország ikonikussá vált PET palackos ásványvíz márkájában a Szentkirályi -ban.

 

 

Helló, ez már nem a középkor!

Az egyik előadó, pedig fricskázva nyilatkozta, ha nincs kolera, akkor van klór. Ha nincs klór, akkor van gyógyszermaradvány, stb… Mindig kitermelődik valamilyen probléma.
Hát igen, kedves szakértő, ilyen az élet és ilyen a jóléti társadalom is. A víz esetében pedig (IGEN) mindig a legjobbra és legbiztonságosabbra kell törekednünk, akármennyire is nem tetszik ez egy szakembernek. Sajnálatos látni azt, hogy ezek a nagy nevek, mennyire nincsenek tisztában (vagy csak nem akarnak tisztában lenni) a kor kihívásaival a szakterületükön.

Engedtessék már meg, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a vízhálózaton tapasztalható VÁLTAKOZÓ MINŐSÉGŰ ivóvíz esetleges hatásainak. Nem hiszem el, hogy a kevés, vagy valamilyen mondvacsinált határérték alatti szennyezettséggel bíró ivóvíznél nem jobb a tisztított, tisztább változata. Tehát megtudhattuk most is, hogy a határérték alatt vannak a vezetékes ivóvizek (na mondjuk ez nem mindenhol és nem mindig igaz) és tulajdonképpen az arzénmentesítés mennyire felesleges volt, mert nem ártalmas. Tehát egy rákkeltő vegyület eltávolítás felesleges az ivóvízből??? Ezek után mindenki döntse el, hogy mit kezd ezzel az ivóvíz izével…

 

asp_620_fogyasztas1

Ez a szám 2014-ben már 117 liter/fő volt.

 

 

Amit tehet, ha valamit szeretne tenni ez ügyben.

Bebizonyosodott, hogy parttalan és ezért felesleges is a vezetékes vízszolgáltatók által szolgáltatott ivóvíz minőségét, valamint a határértékeket (amelyek ma úgy gondoljuk, hogy jó) és azoknak egészségügyi következményeit taglalni. Pontosan tudni lehet, hogy vannak olyan régiók és települések, ahol a problémás a vezetékes víz ellátása, hiszen határérték feletti a nitrit-nitrát (KEREPES), vagy az arzén jelent problémát (DÉL-ALFÖLD). Tudni lehet azt is, hogy a vezetékes víz vezetékessége miatt szenvedhet fertőzésektől (DÖMSÖD), ami nem a vízművek mulasztása, hanem a vezetékes víz egyik „velejárója” lehet bizonyos esetekben.

Az, hogy a vízszolgáltatók rendszeresen végeznek ilyen és hasonló PR munkát, az az ő dolguk. A lakosság pedig vagy elhisz, vagy nem. Az egyre növekedő PET palackos ásványvíz fogyasztás minden esetre nem arról tanúskodik, hogy annyira meg lennének elégedve a felhasználók a vezetékes csapvíz minőségével. A fogyasztók ugyanis a pénztárcájukkal szavazhatnak és szavaztak is. A szavazás eredményét a fenti grafikon jól szemlélteti.

Folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy felesleges víztisztító berendezést vásárolni, hiszen az általuk szolgáltatott ivóvíz megfelelő. Kinek? Nekik bizonyára!
Nagyfokú felelőtlenség viszont a pontos adatokat ismerve félrevezetni az érdeklődőket és a tisztább (feltételezhetően egészségesebb) ivóvizet pedig feleslegesnek ítélni. Ez pedig már félrevezetés és megtévesztés!

error: Content is protected !!