Oldal kiválasztása

Mint ismeretes az IPM magazin munkatársai 2009. decemberében és 2010. márciusában az Auchan áruházakban vásárolt Auchan Super Aqua ásványvizekben a határértéket kétszeresen meghaladó mennyiségű, mérgező arzént, sőt az egyikben higanyt is találtak. Az értékeket több akkreditált laboratóriumban megmérték, valamint azok hitelességét három független, igazságügyi élelmiszer-biztonsági szakértő tanulmányban is igazolta. Ugyanakkor az Auchan saját előírásait is megszegve, nem végzett méréseket az ásványvizek árusításának kezdetekor. A francia cég ezzel szemben a magazin hiteles mérési eredményeit kétségbe vonta, és több pert is indított az IPM ellen, sőt a nyilvánosságra hozott eredmények tudatában egy ideig tovább folytatta a rossz minőségű, mérgező termék árusítását.

A jogerős ítélet

A Fővárosi Bíróság az Auchan Magyarország Kft. helyreigazítási keresetét első fokon elutasítva ítéletében megállapította, hogy az IPM 2010. szeptemberi számában a „Hogyan került arzén az ásványvizekbe?” című cikkben valós tényeket közölt. A bíróság kijelentette, hogy a magazin nem állított valótlant azzal, hogy az Auchan Magyarország Kft. illetve beszállítója felrúgva  a jogszabályi előírásokat egy arzénnal szennyezett kútból nyeri az ásványvizet. Így költséget spórolva megfelelő szűrőberendezést sem használ. Ezzel az Auchan, és beszállítója a ceglédi Germán Zrt. komoly veszélynek tette ki vásárlói egészségét hosszú időn keresztül. A másodfokú bíróság 2011. február 17-én az Auchan fellebbezését elutasítva a korábbi ítéletet teljes egészében helyben hagyta, így az jogerős.

Milyen vizet árul a Germán Zrt.?

Meglepő és nagyon különös, hogy az Auchan semmilyen felelősségre vonást nem kezdeményezett beszállítója ellen, sőt továbbra is tőle vásárolja a palackozott vizeket. Így a Germán Zrt. vízüzletága folyamatosan fejlődik, ugyanakkor honlapjukon már nyoma sincs az ásványvizeknek, csak csavarokat és más fémipari termékeket találtunk ott. Az Auchan 2010. májusában visszaszállította az arzénes vizeket a gyártó Germán Zrt. telephelyére. Érdekes tény, hogy a Super Aqua vizeket azóta már nem csak az Auchanban árusítják. Csak remélni tudjuk, hogy a Germán Zrt. tevékenysége nem okoz tömeges katasztrófát.

A rendőrség tovább folytatja a nyomozást az Auchanban talált rossz minőségű, mérgező termék forgalomba hozatala ügyében.

Forrás: Interpress Magazin – www.interpressmagazin.hu (2011.02.18.)

error: Content is protected !!