Rengeteg vásárlónk kérdezi meg, hogy mikor kell lecserélni a víztisztító berendezésében a vízszűrő betétet. Ez természetesen egy alap és ésszerű kérdés (mert ugye számolni kell a fenntartási költséggel is), amire séróból illenék válaszolni, de nem akkor, ha víztisztításról van szó. Sajnos itt rengeteg “váltózó” van az egyenletben, ezért is szükségesek a víztisztító berendezések, de most nézzük is meg ezeket…

 

Minden a bemeneti víz minőségétől függ!!!

Ez az aranyszabály. Minden vízszűrő egység élettartamát nagyban befolyásolja az, hogy milyen minőségű vizet kell megszűrnie, azaz milyen mértében kell hatást kifejtenie a megtisztítandó vízre. Most még ne is mennyünk abba bele, hogy egyértelműen a megszűrt víz mennyisége is sokat nyom a latba, mi több, a gyártók valamilyen kapacitást is garantálnak a szűrőbetétekhez.

Íme egy egyszerű példa: Az újonnan vásárolt autónkat most hoztuk ki a szalonból. A kocsi paraméterei között szerepel üzemanyag fogyasztási információ is. Ezt most már 3 részre is bontják. Az egyszerűség kedvéért vegyük alapul, hogy a vadi új autónk 8 liter fogyaszt 100 kilométeren városban, de hamar rá fogunk jönni, hogy ez nem feltételen így van, mert:

 • ha jobban nyomjuk a gázpedált és stoposabban vezetünk
 • a többen ülünk a kocsiban
 • ha emelkedőnek megyünk felfele
 • ha nincs bemelegedve a motor
 • ha klímát is használunk
 • ha nagy a dugó a városban és csak araszolunk
 • stb…
 • vagy akár behúzva hagytuk a kéziféket :)

Ugye, hogy még Ön sem reklamált az autó értékesítőjénél, hogy a megvásárolt kocsinak nagyobb az átlagfogyasztása, mint a katalógusban megadott. Ezeket az adatokat az autógyárak bemelegedett motor mellett, egyenletes felületen futva, adott külső hőmérséklet mellett tesztelik. Itt még nem is szóltunk arról, hogy milyen üzemanyagot használ, vagy a kocsi egyéb alkatrészei milyen minőségűek. Egyszerűen nem lehet pontosan meghatározni ezeket az adatokat, de mégis kell valamit mondani az érdeklődők számára a miheztartás végett.

Nos, a víztisztításban is figyelembe kell venni azt, hogy a miheztartás végett adják meg a gyárak a vízszűrőbetétek kapacitását. Ezek az értékek és adatok, soha nem vehetőek szentírásnak, mint ahogy a kocsiknál az átlagfogyasztási érték sem. Tapasztalatból tudom, hogy ennél a pontnál az érdeklődők elbátortalanodnak és gyanúsnak találják, hogy mi az hogy nem tudják megmondani pontosan azt, hogy meddig lehet használni egy nyamvadt vízszűrő betétet.

Nekik üzenem, hogy semminek nem tudják megmondani pontosan a fogyasztás értékeit. Nagyszerű példa erre a plazma tévé, ami nem kevés hőveszteséget termel. Ha sok világosat néz rajta, vagy éppen összekötötte a monitorával, ahol sok fehér szint használ, akkor bizony az energiafelhasználása jelentősen megnő. Érdekesnek tartom, hogy még nem hallottam arról, amikor egy plazmatévé vásárló panasszal élt, hogy mennyivel többet az áramfelhasználása ezt a tévét használja. Ez azért lehet, mert EVIDENS! Emlékezzen csak az autófogyasztási példánkra. Hát naná, hogy egyértelmű, ha többet nyomom a gázt és gyorsulgatok minden jelezőlámpánál, akkor az egekben lesz a fogyasztás. Ilyen evidenciák mindenhol vannak, így a víztisztításban is.

 

Ozmózis víztisztító szűrőbetétek kapacitása

Elérkeztünk a legösszetettebb kapacitás kérdéshez. Mikor kell lecserélni az ozmózis víztisztító berendezésben a szűrőbetéteket. Nézzük is sorra őket. Egy alap ozmózis víztisztító berendezésbe ezek a szűrők/membrán vannak benne:

 1. 5 mikronos PP szűrőbetét
 2. Aktívszenes szűrőbetét (régebben BLOCK, ma már egyre inkább GAC)
 3. 1 mikronos PP szűrőbetét
 4. Ozmózis membrán (általában 50GPD, de víztartályos modellek esetében növelhető maximum 100GPD-ig)
 5. Aktívszenes utószűrő

Tehát ennek a minimum 5 darab szűrőegységnek kell benne lennie egy ozmózis víztisztítóban. Ha ennél kevesebb van benne, akkor az nem feltétlen jó irány. Ezek az ozmózis víztisztítás alap szűrőbetétei.
És most nézzük meg, hogy mikor kell lecserélni ezeket a szűrőbetéteket.

Az 1-3-ig felsorolt szűrőbetétek, tulajdonképpen az ozmózis membrán védelmét szolgálják, úgynevezett előszűrők. Előszűrik azt a vizet, ami az ozmózis membrán felé megy. Ez azért fontos, mert az ozmózis membrán rendkívül érzékeny a mechanikus szennyeződésekre, a vad-mangánra, valamint a klórra. Tehát ezeknek az előszűrőknek a feladata, hogy ezektől a szennyeződésektől valamelyest megtisztítsák a vizet és így kíméljék az ozmózis membránunkat. A gyár (esetünkben a PurePro) 6000 literben határozta meg ezeknek a szűrőbetéteknek a kapacitását, tehát maximum 6000 liter szűrésére alkalmasak. Itt vegyük észre a MAXIMUM meghatározást. Tehát nem azt mondja a gyár (hiszen már rutinos), hogy 6000 liter megszűrésére alkalmas, hanem azt, hogy ez a literszám a maximálisan átszűrhető vízmennyiség rajta. Ők már nem magyarázzák az autós példámat…
Természetesen, itt is a bemeneti víz minőségétől függ, hogy a 6000 liter 6000 liter lesz-e, avagy kevesebb. Tehát tudjuk, hogy maximum 6000 liter előszűrt víz fog menni az ozmózis membrán irányába.

Negyedik szűrőegységként az ozmózis víztisztító lelke következik, a “főszűrő”, azaz az ozmózis membrán. Bizony őrajta múlik a szinte tökéletes vízszűrés/víztisztítás. Ennek a kapacitását a gyártó 18000 literben határozta meg, de most már tudjuk, hogy maximalizálta. Tehát 18000 liter víz megszűrésére képes? Ez már egyáltalán nem biztos, hiszen itt már figyelembe kell venni a membránt megelőző előszűrőket (1-3 betétek), amelyek a védelemről gondoskodnak. Ez azt jelent, ha nem cseréljük ki “időben” az előszűrőket, akkor egyértelműen több szennyeződés mehet az ozmózis membrán fele, ami azt eredményezi, hogy annak kapacitása csökkenni fog.

Ötödik lépésként egy aktívszenes utószűrő van elhelyezve, aminek a kapacitása 3600 liter. Mivel az ozmózis membrán után van, tulajdonképpen már nem is vízszűrő egységnek nevezném, mind inkább vízkezelőnek. Itt már tulajdonképpeni vízszűrés nem jön létre (hiszen az ozmózis membrán után már nem tudunk mit megszűrni), hanem inkább a vízkezelésen van a hangsúly. Ez egy úgynevezett biztonsági egység, amit a “szakik” íz és szagkötőnek is neveznek. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hogy ennek az egységnek eltérő a kapacitása mint az előszűrőkké. Ezt taglalom most…

 

Amire még figyelni kell az ozmózis víztisztító berendezések szűrőbetét kapacitásának meghatározásánál.

Az ozmózis membrán után elhelyezkedő egységek általában 3600 literes kapacitással rendelkeznek. Itt már nem kell tehát szembesülni az eltérő vízminőséggel, hiszen azt a membrán biztosítja, valamint nem vízszűrésről van szó, hanem víz kezelésről.

Viszont azt is tudjuk, hogy képződik technikai víz, aminek aránya nagyban múlik a rendelkezésünkre álló víznyomástól. Ez a lefolyóba ürülő selejt víz átmegy az előszűrőkön és az ozmózis membránon is, tehát hasznosulása kisebb lesz, mit az áthaladott vízmennyiség. [slogan]Ha ideáig nem keveredett meg, akkor kitartás, mert mindjárt a végére érünk.[/slogan]

Az előszűrők és az ozmózis membrán kapacitásába bele kell számolni a selejt vizet is, ami rengeteg mindentől függ. Kezdve a hálózati víznyomástól egészen addig, hogy menny víz van a víztartályban. Tudja, az autófogyasztási példa…

 

De mégis mikor kell akkor lecserélni a szűrőbetéteket a víztisztítóban?

Na jó, azért van valamilyen kapaszkodó ozmózis víztisztítók esetében is. Mi azt ajánljuk, hogy évente legyenek lecserélve az elő+utószűrőket, valamint a vízkezelő (visszasózó, pH lúgosító, stb…). Az ozmózis membránt pedig 2-3 évente kell lecserélni. Itt ugye már azt tudjuk, hogy a membrán élettartama nagyban függ az előszűrők állapotától és a bemeneti víz minőségétől.

 

 

 

Víztisztító szűrőbetét csere” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Üdv,
  Az ANTSZ engedélyben leírtakat sem kéne figyelmen kívül hagyni, miszerint 3 havonta kellene az előszűrőket cserélni, és UV lámpát kéne alkalmazni. Ha már ennyire szakértünk, akkor legyünk korrektek. Mert a visszafertőzésről nem esett szó. 1 év előszűrő használat után szinte 100% hogy elfertőződik a készülék. Egy átlagos felhasználó egy év használat után, fertőtlenítés nélkül rosszabb vizet kap mint a bejövő víz. Szívesen vitázom Önnel ezekről, de félek hogy a véleményem nem lesz publikus. Az sem biztos hogy korrekt megoldás, 4-5 weblapot más néven üzemeltetni. Szerintem sok érdeklődőben kérdéseket vet fel, hogy mire ez az erőszakos nyomulás. Arról már ne is beszéljünk, hogy a videóban bemutatott “nagy raktárkészlet” hol van, és kinek a raktárkészlete. Ön folyamatosan a korrekt vevőtájékoztatásról ír. Ez Ön szerint korrekt? Én nem venném a bátorságot más raktárkészletét mutogatni a sajátomnak.

  • Kedves Péter! (habár kétlem, hogy ez a valódi neve)

   Az igazságot megvallva, gondolkoztam, hogy törlöm a válaszát, mert csak úgy süt róla valami konkurencia szerű szájíz, de látható, hogy megjelent a hozzászólása. Itt szögezem le, hogy nem kívánok, tehát nem fogok sem Önnel, sem senki mással vitatkozni. Azok az idők elmúltak, amikor hagytam magam felhúzni más emberek, konkurencia, fontoskodók, stb hozzáértők miatt.
   Nézzük a válaszokat sorrendben:
   1. Honnan veszi, hogy 3 havonta kellene előszűrőket cserélni??? Kérem nevezze meg a forrását, mert én csak azt látom PurePro ozmózis víztisztító berendezések tekintetében, hogy töltetkimerülésig, vagy 6 hónap. Nem ami előbb bekövetkezik.
   2. Nagyon régóta nem tudok mit kezdeni a csináljuk, szakértősünk és legyünk korrektek dolgokkal. Tudtommal én Önnel semmit sem csináltam és visszautasítom ezt a fennhéjázó személyeskedő stílust.
   3. Az előszűrő hogy tud visszafertőződni? Ezt tényleg nem értem. Utánuk ugyanis az ozmózis membrán áll (természeten ozmózis víztisztítók esetében), tehát számomra értelmezhetetlen, hogy ezzel mit akar…
   4. Nem, egy átlagos felhasználó sem kap rosszabb minőségű vizet, mint a bemeneti vize. Ez nonszensz!
   5. Nem értem, hogy mi van a 4-5 weblappal? Milyen más névvel vannak ezek üzemeltetve??? Talán megengedhető, hogy egy cégnek több weboldala is legyen. Természetesen ezeknek (értelemszerűen) más a neve. Mindegyik általunk üzemeltetett honlap a cégünk nevén fut, tehát mi van ezzel a “más névvel” dolog mögött?
   6. Nem hiszem, hogy sok emberben sok kérdést vet fel cégünk marketingje, ami korántsem mondható nyomulósnak. Abban igaza lehet, hogy sok kontár és felülárazó, termékbemutatós cégnek sikerült már keresztbe tennünk.
   Részemről egyes reklámorgánumok butaságát és nyomulását csodálom, amikor már fél éven keresztül a csapból is az folyik, hogy vegyek locsolótömlőt. Na az nyomulós! De még a felsorolást folytathatnám. Tehát kedves uram, nem hiszem, hogy Önön kívül bárkiben is valamit is felvetni ez az oldal.
   7. Kedves Uram! Bizonyára elkerülte figyelmét, mert másra koncentrált a rólunk rovat. Ezt a munkát és tájékoztatást nem lennék képes egyedül elvégezni, de megtisztelő, hogy ezt kinézte belőlem. Ott megtalálható ugyanis az az úr, akit Ön is bizonyára ismer, talán viszonteladója is. Merem bátran kijelenteni, hogy a mindkettőnk által ismert úr (Zsirai Zoltán) a magyarországi víztisztító berendezések eladásának jelentős hányadát tartja a kezében. Nagy büszkeségemre ez az úr adta a nevét, szakértelmét és hátterét a GURU-hoz. Ezek mellet, amiről Ön már biztosan nem tud, hogy a beérkezett áruk jelentős részére (mennyiség, típus, stb…) közös egyeztetés után kerül sor. SŐT! Nem véletlen, hogy bizonyos termékek csak a mi kínálatunkban kapnak helyet. valamint nem hiszem, hogy akármekkora igényt ne tudnánk kielégíteni. Ez a videó azért készült, mert más sok mindenből lefogyott a készletünk. Igen, beszélhetünk közös raktárkészletről is, ha Önnek úgy jobban tetszik. Tehát ezzel akartuk demonstrálni, hogy már megérkezett a PurePro szállítmány, tehát ki tudjuk elégíteni az igényeket.
   8. Igen, ez korrekt! Szerintem néha túl korrektek is vagyunk, mert nem a drágább, hanem a megfelelőbb víztisztító berendezést kínáljuk az érdeklődőknek.

   Kedves Péter! Habár erős a gyanúm, hogy nem ez a valódi neve (de ez mindegy is), részemről mégis hálás vagyok a hozzászólásáért. Tiszta szívemből örülök, hogy vannak olyan emberek, akik a közösség hangja és lelkiismereteként lépnek fel, jelentős, vagy inkább elhanyagolható felkészültséggel. Esetünkben sajnos az utóbbitól van szó, ami a fenti válaszokból is kiderült. De még ez sem lenne baj, mert részemről nagyobb cégekkel is felvettem már a “harcot” és nem én maradtam alul. Tehát bírom az értelmes kritikát. Felhívom a figyelmét, hogy az értelmesen van a hangsúly!
   Tehát tényleg örülök, hogy vannak ilyen “hozzáértő” emberek, mint Ön, kedves Péter! Pont ezért figyelemmel fogom kísérni az ön által megadott nevet (ami állítólag a sajátja), hogy ilyen köztudott víztisztító berendezésekkel kapcsolatos átveréseket kommentál.
   Gondolom, ha már ide ilyeneket írogatott, akkor megkeres pár céget, hogy miért adnak el ozmózis víztisztítónak, nem ozmózis víztisztítót. Gondolom megkeresi az “L” betűvel és LUX-al végződő céget is, hogy miért nincsen a víztisztítójukban UV lámpa. Miért évente van a szűrőbetétcsere és mindez közel 400.000.-Ft-ért. Izgatottan várom a szűrőbetét és alkatrész ellátás mentes víztisztító forgalmazókról szóló írását is.
   Én nem tudom, hogy Ön kicsoda, de nem is érdekel. Sikerült kiállítania a bizonyítványát magáról, amihez csak gratulálni tudok. Ha nem megy a boltja, akkor se itt töltse ki a dühét…

Szólj hozzá!

home